DOMOV BOLEZNI ZA ZDRAVE KOSTI LITOZIN – NOVOST ZA TEŽAVE S SKLEPI IN...

Litozin – novost za težave s sklepi in hrbtenico

Za lažje gibanje in večjo voljo do življenja

Težave s sklepi in hrbtenico zaradi načina življenja strmo naraščajo. Najpogosteje se kažejo kot bolečine v sklepih zaradi obrabe sklepov (osteoartroza) in vnetja sklepov, ki so lahko posledica številnih bolezni. Litozin, novo prehransko dopolnilo na slovenskem tržišču, ki ni glukozamin, je narejen iz 100% posušenega, zmletega šipka posebne avtohtone danske vrste, ki ni enaka slovenski. Litozin pozitivno deluje na sklepe in hrbtenico ter omogoča lažje gibanje in večjo voljo do življenja.

Lajšanje bolečin v sklepih in hrbteniciPrehransko dopolnilo Litozin prihaja iz Danske. Kot prodajna uspešnica se je razširilo najprej v Skandinavijo, sedaj pa je na voljo že v 20 evropskih državah. Njegova aktivna učinkovina je patentno zaščiten kompleks galaktolipidov (GOPO), bioflavonoidov, vitaminov C in E ter mineralov.

GOPO, kompleks galaktolipidov, ima dvojno delovanje: preprečuje vnetje v sklepih in preko inhibicije encimov, ki razgrajujejo hrustanec, ustavlja propad le-tega in omogoča njegovo obnovo. To stori tako, da zavira migracijo belih krvnih celic, ko potujejo na mesto vnetja. Obenem pospeši nastajanje kolagena in agrekana, ki je glavni proteoglikan humanega hrustanca.

GOPO se ne nahaja v nobenem drugem preparatu, zato je Litozin še prav posebno prehransko dopolnilo. Pridobivajo ga iz avtohtone vrste šipka, gojenega na Danskem. GOPO je termolabilen, razpade pri 40 stopinjah Celzija, zato ga ni priporočljivo jemati z vročo hrano ali pijačo.

Težave s sklepi in hrbtenico?

Litozin je namenjen prav ljudem s težavami s sklepi in hrbtenico ter starejšim ljudem z osteoartrozo. Težave s sklepi in hrbtenico zmanjšujejo kakovost življenja pretežno starejših ljudi. Spremembe se lahko začnejo že v zgodnji mladosti, izrazijo pa se šele v starosti. Za osteoartrozo, bolezen obrabe sklepov, je značilen propad sklepnega hrustanca, ki se mu lahko pridruži tudi vnetje. Prizadeti so lahko sklepi okončin, hrbtenica ali oboje. Gladka, spolzka površina hrustanca z napredovanjem bolezni postaja groba in porozna, tako da gladko gibanje v sklepu ni več mogoče. Funkcija sklepa odpoveduje, sklep pa se spreminja. Moški in ženske so prizadeti enako pogosto, vendar se pri moških bolezen pojavi v zgodnejših letih. Pri osteoartrozi bodite pozorni na pet različno izraženih simptomov: sklepna bolečina, okorelost, škrtanje in škripanje v sklepu, omejena gibljivost sklepa ter razdebeljen in/ali razoblikovan sklep.

Vnetja sklepov so lahko posledica številnih bolezni. Znaki sklepnega vnetja ali artritisa so: sklepna bolečina, sklepna oteklina, ki nastane zaradi zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine sklepne tekočine, kar imenujemo sklepni izliv, in okorelost sklepa ali sklepov, ki traja najmanj eno uro. Značilni so tudi slabša gibljivost sklepa, včasih je koža nad sklepom pordela in toplejša ter razobličenje (deformacija) posameznih sklepov, ki običajno nastane šele po daljšem trajanju revmatične bolezni.

Blagodejne lastnosti šipka

Erik Hansen, kmet iz Danske, je trpel za revmatizmom in je že skoraj obupal nad številnimi zdravili, nato pa je po prijateljevem priporočilu poskusil s šipkovim prahom. Bolečine so ponehale in počutje se mu je izboljšalo. Tako se je rodil Litozin. Pozitivni učinki na veliko ljudeh so takoj pritegnili znanstvenike, ki so ugotovili, da je najpomembnejši del Litozina že omenjena substanca galaktolipid GOPO. GOPO v veliki količini vsebuje le ena izmed avtohtonih danskih vrst šipka. Iz te vrste, ki ima mnoge blagodejne lastnosti, danes pridelujejo Litozin.

Kaj pa bolečina? Litozina se bodo razveselili tudi tisti, ki slabo prenašajo protibolečinska oz. protivnetna zdravila ali jih zaradi želodčnih težav ne smejo jemati, in ljudje, ki že jemljejo protivnetna in protibolečinska zdravila in bi želeli odmerek slednjih zmanjšati. Litozin ob sočasnem jemanju zmanjša porabo protivnetnih in protibolečinskih zdravil kar za 40-50 %.

Prednosti Litozina

Mehanizem delovanja Litozina je drugačen od mehanizma delovanja glukozaminov. Litozin ima preko delovanja GOPO močan protivnetni učinek. Prav tako Litozin nima znanih neželenih učinkov (ne povzroča alergij, ni potrebna previdnost pri diabetikih in astmatikih…) in nima vpliva na jemanje drugih zdravil.

Litozin ni samo GOPO

Najpomembnejši del Litozina je unikatna in patentirana substanca galaktolipidov GOPO. GOPO v veliki količini vsebuje ena izmed avtohtonih danskih vrst šipka, ki ima mnoge blagodejne lastnosti. Kompleks galaktolipidov GOPO ima dvojno delovanje: preprečuje vnetje v sklepih in preko inhibicije encimov, ki razgrajujejo hrustanec, ustavlja propad le-tega in omogoča njegovo obnovo.

Naravni vitamin C v šipku krepi imunski sistem in preko radikalskega procesa dodatno vpliva na protivnetno delovanje. Prav tako kot antioksidanti delujejo bioflavonoidi, ki jih drugače najdemo tudi v rdečem vinu. Pomembni so tudi pektini, ki v prebavnem traktu vežejo maščobe in holesterol in s tem preprečujejo absorpcijo le-teh, zato šipek ščiti tudi pred srčno-žilnimi obolenji. Šipek ima tudi blag dezinfekcijski učinek na urinarni trakt ter pospešuje diurezo in s tem pomaga pri eliminaciji tekočine, akumulirane v tkivih. Prav tako tudi uravnava prebavo, v kar so vpletene številne sestavine šipka. Zaradi vseh pozitivnih učinkov šipek izboljša tudi splošno počutje, s čimer povečuje voljo do življenja.

Odmerjanje Litozina pri sklepnih težavah

Začetni priporočljiv odmerek so 3 kapsule dvakrat dnevno 3-5 tednov. Vzdrževalni odmerek sta 2 kapsuli dvakrat dnevno. Kapsule lahko popijemo z vodo, lahko pa jih odpremo in potresemo po hrani ter zaužijemo. GOPO, kompleks galaktolipidov, je termolabilen, zato se Litozina ne sme stresati v vročo vodo ali vsebine kapsule potresati po vroči hrani. Izboljšanje je zaznati po treh tednih, priporočljiva pa je vsaj nekajmesečna terapija.

Po jemanju Litozina se ustavljajo neželeni procesi v sklepu. Gibanje postane lažje, volja do življenja pa večja. Litozin za razliko od ostalih preparatov deluje celostno in poleg velikega pozitivnega vpliva na sklepe in hrbtenico pozitivno vpliva tudi na druge procese v telesu.