DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE LAHKO NOČ Z LUMPIJEM

Lahko noč z Lumpijem

Popoldne in zvečer, ko se končajo naše vsakodnevne obveznosti, imamo na voljo nekaj prostih uric, ki jih lahko posvetimo otrokom in partnerju. Na vrsti je le še večerja, za veliko zaposlenih staršev poleg zajtrka edini obrok, ki ga otroku lahko pripravijo med tednom sami. Obenem tudi odlična priložnost za družino, da nekaj časa preživi skupaj, se umiri in pripravi na nov dan.

Večerja naj bi bila lahek in ne preveč obilen obrok, ki naj pride na vrsto do 20. ure. Slabe navade v ritmu prehranjevanja, kot so prigrizki po 20. uri in vse do 22. ali celo 24. ure, so povsem nesmotrne. Telo se pripravlja na počitek in tolikšnega kaloričnega vnosa ne potrebuje. Večerni obrok naj bi pokrival približno petino dnevnih energijskih potreb. Tudi če je vaš otrok prekomerno prehranjen, ne izpuščajte večerje z željo, da bi hitro shujšal, temveč raje poskrbite, da bo jedel večkrat po malem ter da bo njegova prehrana čim bolj zdrava in količinsko ustrezna.

Enako kot pri drugih obrokih je tudi pri večerji pomembno, da otroku pripravite različne jedi in izkoristite pestro ponudbo sezonskih sestavin, sadja, zelenjave ter mlečnih in mesnih izdelkov. Za večerjo lahko postrežete na primer jajčno omleto z zelenjavo ali hrenovko s kosom polnovrednega kruha. Hrenovke Lumpi so še posebej primerne, saj so izdelane iz kakovostnih kosov mesa in vsebujejo manj konzervansov kot običajne.

Kombinirajte tople in hladne jedi iz različnih prehranskih skupin, zelenjavne in mlečne jedi, različne namaze in sire. Majhni otroci ponavadi nimajo radi sirov z močnim okusom, zato jim ponudite blage sire z običajno ali nižjo vsebnostjo maščobe, kot je sir Lumpi, ki je izdelan posebej za njihov okus. Jajce je lahko na otrokovem jedilniku približno dva- do trikrat tedensko, vendar moramo v to všteti tudi jajca, ki jih vsebujejo druge jedi. Občasno, morda enkrat do dvakrat tedensko, lahko pripravite tudi palačinke, cesarski praženec ali druge slajše jedi, ki jih imajo otroci radi. Bolj zdrave bodo palačinke iz polnovredne moke in cesarski praženec bo manj masten, če ga pripravite v pečici, oboje pa bo še vedno zelo okusno. Za dodatek uporabite marmelado, ki vsebuje visok delež sadja, skutni nadev ali sveže sadje.

Preprečite nočne razvade

Večerja naj bo reden obrok, ki se začne in konča pri mizi. To je zaključek dneva in nikakršne potrebe ni, da bi starši večerne prigrizke in sladke napitke uporabljali za motivacijo otrokom, da se odpravijo v posteljo. Uspavanje ob počasnem pitju iz stekleničke ni priporočljivo, saj slabo vpliva na razvoj zob, sladki napitki pa poleg tega povzročajo tudi nastanek kariesa. Za žejo naj ima otrok ponoči na voljo vodo ali nesladkan sadni ali zeliščni čaj. Zeliščni čaj za malčke Lumpi je prijetnega okusa tudi brez dodanega sladkorja.

Nakupujte in pripravljajte hrano skupaj z otrokom

Na izoblikovanje otrokovih prehranskih navad najbolj vpliva družina, zato je zelo pomembno, na kakšen način se lotimo uvajanja novih okusov, ko otrok postopoma prehaja z materinega mleka na drugo hrano. Nekatere vrste hrane otroci hitro sprejmejo, pri drugih pa je potrebnega več truda. Največ časa lahko temu posvetimo prav pri večernih obrokih, ko smo opravili z dnevnimi obveznostmi.Preprečimo nočne razvade otrok

Odličen način, da otroku približamo nove jedi, je njegovo vključevanje v izbiro in pripravo hrane. Začnemo lahko že pri nakupovanju sestavin in izbiri živil v trgovini. Seveda to ne pomeni, da bo nakupoval slaščice in slane prigrizke ali sokove. Doma naj sodeluje pri pripravi nakupovalnega seznama in v trgovini pomaga slediti, kaj morate kupiti. Pomaga naj pri izbiri sadja in zelenjave ter ostalih živil, ki jih potrebujemo za pripravo obroka. Stehta naj sadje, položi solato v vrečko in pri mesarju pove, koliko mesa potrebujete. Nekoliko večji otroci že lahko pomagajo tudi poiskati rok uporabe na embalaži izdelkov, med različnimi jogurti poiščejo tistega z najmanj sladkorja ali maščobe.

Ko iz nakupljenih sestavin doma pripravljate obrok, vam bo otrok z veseljem pomagal, saj je dogajanje v kuhinji zanj zelo zanimivo. Ko se duši zelenjava, ki jo je sam nabral, bo morda jed poskusil že med kuho, pa tudi za mizo mu bodo jedi veliko bolj teknile, če je sodeloval pri njihovi pripravi.

Pomagajo lahko že najmlajši

Opravila, ki jih zaupate otroku, prilagodite njegovi starosti in motoričnim spretnostim. Ker ga prav vi najbolje poznate, veste, kaj lahko naredi samostojno. Že zelo majhni otroci lahko na primer pomagajo pri pranju solate in mešanju sestavin, sami pripravijo kosmiče za zajtrk ali potresejo žlico kakava na mlečni zdrob. Kasneje jih lahko prosimo, da pripravijo pogrinjek na mizi, s topim nožem narežejo banano ali drugo mehko sadje in zelenjavo ali s kladivom potolčejo zrezke. Zelo radi tudi gnetejo testo, mažejo palačinke, obložijo pico ali z modelčkom izrezujejo piškote.

Otroci naj pomagajo pri kuhanjuČe pri kuhanju uživate, bodo tudi otroci hitro dobili veselje do kuharskih opravil. Še posebej navdušeni bodo, če jim boste kupili otroške kuharske pripomočke – predpasnik, prijemalko, kuhalnico ali celo manjše posodice in skodelice. Nekoliko večji otroci že lahko sami zamesijo preproste vrste testa, pomagajo pri kuhanju marmelade ali pripravi zelenjave, ki jo želite shraniti v zamrzovalniku.

Če pripravljate hrano skupaj z otrokom, to še ne pomeni, da morate izbirati le tiste jedi, ki jih ima najraje, saj so te pogosto presladke ali mastne. Približajte mu tudi zdrave načine priprave hrane. Namesto cvrtja se odločite za pečenje ali pripravo hrane na žaru, kuhanje v sopari ali presno hrano. Pozorni bodite na sol in druge dodatke jedem. Hrano za otroke solite in sladkajte zelo skromno ter ji ne dodajajte močnih začimb. Tudi maščobo dodajajte le po žličkah.

Čas obeda je čas za družino

Vsaj en dnevni obrok naj bo namenjen temu, da preživite svoj čas z družino. Prav večerja je odlična priložnost za to. Večerjajte za mizo in v mirnem okolju. Ugasnite televizijo in radio, ne zmenite se za telefone in računalniške igrice. Poleg tega da je to moteče, so raziskave pokazale tudi, da pred televizijskim ekranom pojemo več in hitreje. Vzemite si dovolj časa, jejte počasi in se ob tem pogovarjajte z drugimi družinskimi člani. To je čas za prijetne pogovore o tem, kako ste preživeli dan, in za skupne načrte v prihodnjih dneh ali med počitnicami. Prisluhnite otrokom, ko vam pripovedujejo o svojih pripetljajih v šoli ali vrtcu, in se z njimi pogovarjajte o njihovem počutju.

Poskrbite tudi za lepo urejeno mizo, saj tako otrokom kot odraslim jedi bolj teknejo, če so privlačno postrežene. Lep pogrinjek lahko pomaga, da bodo otroci poskusili novo jed, zato izberite pisane prtičke z natisnjenimi priljubljenimi Lumpi junaki in postrezite hrano v lepi in čisti posodi s primernim priborom. Ko z družino sedite pri mizi, ne bodite nevljudni in nestrpni. Tako boste otroke obenem tudi vzgajali in jih učili primernega vedenja pri mizi. Skupni obroki bodo kmalu postali prijetna druženja, ki povezujejo družino.