DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI KOLIKE – NOČNA MORA MLADIH STARŠEV

Kolike – nočna mora mladih staršev

prim. Marjeta Sedmak, dr. med.

Trebušni krči ali kolike so ena najpogostejših težav, ki prestrašijo mlade dojenčkove starše. Kako tudi ne, saj dojenček joka, se zvija od krčev in je ves zaripel v obraz – starši pa se ob tem sprašujejo, kako mu vendar pomagati.

V današnjem prispevku bom poskušala odgovoriti na najpogostejša vprašanja, ki jih postavljajo starši ob obisku pri zdravniku zaradi otrokovih kolik.


Prvo leto otrokovega življenja je eno od najintenzivnejših obdobij, saj sta rast in razvoj otroka v tem obdobju najhitrejša. Če je dojenček zdrav in brez težav, v prvih šestih mesecih življenja podvoji svojo porodno težo, ko dopolni prvo leto, pa celo potroji. Zato ni čudno, da so prav prebavne težave tiste, zaradi katerih so starši najbolj vznemirjeni in so najpogostejši vzrok za obisk pri pediatru.

Kakšni so simptomi in znaki trebušnih krčev?

Dojenček s krči ali kolikami glasno joka, je nemiren, krči kolena, pogosto ima vetrove, lahko stiska pesti, v obraz je rdeč, okrog ust pa bled in se ga ne da potolažiti. Joka lahko tudi do dve ali tri ure skupaj, med jokom pa hlastno išče bradavico ali dudo, ki pa jo že v naslednjem trenutku zavrne. Včasih mu uspe zadremati za nekaj trenutkov, a se prav kmalu predrami s hudim jokom. Le začasno mu odleže po odvajanju blata in zraka.

Ali smo kaj bliže znanstveno podkrepljenemu dognanju, kaj povzroča kolike?

Zanimivo je, da kljub izrednemu napredku medicine v zadnjih desetletjih natančen vzrok kolik še vedno ni ugotovljen. Obstaja veliko teorij o njihovem nastanku, nobena od njih pa ne potrjuje natančno, da težave res izhajajo iz otrokovih prebavil. Naštela bom nekaj najpogostejših teoretičnih vzrokov za dojenčkove težave: 

  • nerazvitost prebavnega sistema, 
  • pospešeno gibanje črevesa (peristaltika), 
  • prekomerno hranjenje ali lakota otroka,
  • če dojenček ob hranjenju zaužije preveč zraka,
  • hrana je lahko preveč bogata z ogljikovimi hidrati (laktozo),
  • slaba tehnika hranjenja, premajhna ali prevelika luknjica na cuclju stekleničke.

To so le teoretični vzroki pri tistih dojenčkih, ki imajo samo trebušne krče, sicer pa so popolnoma zdravi, torej nimajo neke organske bolezni, ki jim povzroča težave.

Ali lahko kolike povzročajo tudi resnejše bolezni in katera je opozorilna luč za pregled pri pediatru?

Če dojenček nima nobene alergije (kravje mleko, jajca), doječa mamica ne potrebuje nobene diete. Z odrekanjem določenim skupinam živil, denimo svežemu sadju in zelenjavi, stročnicam, mleku in mlečnim izdelkom, namreč prav nič ne koristi otroku, prej nasprotno. Poleg tega pa sebi odreka pomembne snovi, ki jih potrebuje njeno telo za uspešno spoprijemanje z izzivom materinstva.

Vsake kolike so lahko znak resnejše bolezni. Zato je nujno, da vsakega otroka s kolikami pregleda pediater, ki se po natančnem pogovoru s starši in pregledu otroka odloči, ali so potrebne dodatne preiskave.

Najpogostejša bolezen, ki se lahko kaže samo s kolikami, je preobčutljivost ali alergija na prehranske alergene. Najpogosteje so ti alergeni beljakovine kravjega mleka ali jajc. K sreči so alergije večinoma prehodne in jih odlično zdravimo z dietno prehrano.

    Kdaj se najpogosteje začnejo kolike – ali ob rojstvu ali kasneje?

    Kolike se lahko pojavijo že nekaj dni po rojstvu, najpogosteje pa med drugim in tretjim tednom starosti. Napadi nenadnih krčev in neutolažljivega joka se običajno pojavijo pozno popoldan ali zgodaj zvečer. Težave so najhuje izražene v približno šestem tednu starosti. K sreči pa so kolike prehodne in s časom minevajo. Običajno minejo po četrtem ali petem mesecu starosti.

    Kateri otroci so bolj podvrženi kolikam – dojeni ali tisti, ki dobivajo prilagojena (adaptirana) mleka? Ali imajo pogosteje kolike dečki ali deklice?

    Kolike nastanejo pri enem od petih otrok, pogosteje pri fantkih. Pojavljajo se enako pogosto pri dojenih otrocih kot pri tistih, ki so hranjeni z mlečnimi formulami.

    Kakšna so priporočila za starše, kako naj ukrepajo? Ali pomagajo nošenje otroka, masaža, čajčki, mamino petje ali celo prižiganje sesalnika? Ali je potrebno spremeniti prehrano dojenčka?

    Ker je vzrokov za kolike pri dojenčkih veliko, je tudi načinov za lajšanje in odpravljanje težav veliko. Včasih pomaga že, če dojenčka pestujemo in nosimo, ga peljemo na sprehod in spremenimo okolje, pri nekaterih pomaga vožnja z avtomobilom.

    Ker je vzrokov za kolike pri dojenčkih veliko, je tudi načinov za lajšanje in odpravljanje težav veliko. Starši naj se oborožijo z veliko potrpežljivosti pri iskanju načina, kako pomiriti krčevito jokajočega dojenčka. Nekateri se umirijo med vožnjo z avtomobilom ali ob hrupu sesalnika, nekaterim pa ne pomaga prav nič in je edina rešitev čakanje, da minejo zloglasni prvi trije ali štirje meseci.

    Dojenčku lahko za lajšanje težav ponudimo čajne mešanice z dodatki komarčka, kumine ali morda kamilice, ki delujejo blagodejno in pomirjujoče.

    Priporočamo pozornost, da dojenček med hranjenjem ne zaužije prekomerne količine zraka, da je luknjica na cuclju stekleničke ravno pravšnja, da je dojenček pred hranjenjem umirjen, da podre kupček (lahko po obroku, če je treba, pa tudi že med njim). Zelo pomembno je, da dojenčka hranimo po ustaljenem redu, kar velja tudi za način hranjenja in druga opravila, priporočljivo pa je tudi čim manj vznemirjanj v popoldanskem in večernem času.

    Nekaterim dojenčkom pomaga masaža trebuščka v smeri urinega kazalca ali da ga položimo na trebuh v svoje naročje in ga prav nežno trepljamo po hrbtu.

    Kakšno je zdravljenje v resnejših primerih?

    Če kolike povzročajo organske bolezni, je ukrepanje seveda drugačno.

    Najprej se odločimo za dodatne krvne preiskave, kožno testiranje, pregled urina in blata ter ultrazvočni pregled trebuščka. Če je potrebno, opravimo tudi obsežnejše, endoskopske preiskave prebavil, recimo gastroskopijo.

    Dieta za doječo mamo dojenčka s kolikami – da ali ne?

    Posebej poudarjam, da pri doječi materi, ki ima dojenčka s kolikami, ni potrebna nikakršna dieta!

    Edine izjeme so dojenčki, ki imajo potrjeno alergijo na kravje mleko ali jajca. V takem primeru je dieta za doječo mater nujna.

    Kaj pa zdravljenje z zdravili?

    Vprašanj glede zdravljenja kolik z zdravili je zelo veliko. Raziskave z znanstvenimi dokazili o učinkovitosti različnih zdravil na kolike so pokazale, da je učinek enak placebu. To pomeni, da ni dokazila o učinkovitosti zdravljenja. Nekatere študije res nakazujejo manj joka pri dojenčkih, ki prejemajo kapljice, potrebne pa bi bile še dodatne študije za opredelitev pravega vzroka joka pri dojenčkih.

    Nasveti glede spremembe prehrane pri dojenčku

    Kolike pri dojenčkihČe je otrok dojen, zaradi težav nikakor ne svetujemo ukinjanja dojenja, če je otrok hranjen z mlečno formulo, pa svetujemo spremembo mlečne formule. Danes namreč obstajajo posebne mlečne formule, ki delujejo proti kolikam. Vsebujejo lahko prebavljive ogljikove hidrate in posebej prilagojeno količino laktoze, ki ne preseže presnovne zmogljivosti tankega črevesa, s čimer preprečujemo fermentacijo laktoze v debelem črevesu in tako nastajanje kolik, plinov in vetrov. Mlečni formuli so lahko dodani tudi prebiotiki ali probiotiki, ki imajo različne dobre učinke na črevesno floro in gibljivost črevesja in s tem posredno lahko vplivajo na zmanjševanje kolik. Nekatere mlečne formule imajo zato oznako AC, kar pomeni anti colicam, torej proti kolikam.

    Slovar Naše lekarne

    • gastroskopija: preiskava sluznice požiralnika in želodca s posebnimi instrumenti
    • mlečna formula: adaptirano mleko v prahu za hranjenje dojenčkov kot nadomestilo ali dopolnilo dojenja
    • placebo: snov ali poseg, za katerega je prejemnik (ali izvajalec zdravljenja) prepričan, da bo nanj učinkoval blagodejno