DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE REKREACIJA KOGAR VSAJ MALO NE BOLI, NI PRI STVARI

Kogar vsaj malo ne boli, ni pri stvari

Jaka Lakovič, kapetan slovenske košarkarske reprezentanceJaka Lakovič, kapetan slovenske košarkarske reprezentance

Spodobi se, da mesto kapetana športne ekipe zasede igralec z največ izkušnjami. V slovenski košarkarski izbrani vrsti, ki se bo letos septembra borila na evropskem prvenstvu v košarki EuroBasket, to mesto zaseda 35-letni Jaka Lakovič. Veteran? Ne ravno najboljši opis, saj sam pravi, da v športu in košarki ni delitve na stare in mlade košarkarje. So le dobri in slabi igralci.

Tako se Jaka tudi z mlajšimi igralci kosa brez težav, vendar pa dobra forma zahteva tudi trdo delo in disciplino. Kot pravi, so redni treningi, športni način življenja ter zdrava prehrana ključ do ohranjanja forme. S kapetanom slovenske košarkarske reprezentance smo se pogovarjali o ohranjanju forme in zdravja. Kajti le zdrava ekipa lahko seže visoko.

Jaka, lahko bi rekli, da leta prinašajo tudi izkušnje. Kako vam te pomagajo na parketu?

Izkušnje so v športu vsekakor dobrodošle. Tako znamo starejši igralci tekmo igrati nekoliko mirneje, saj lažje ocenimo situacijo in se ne zaletimo z glavo skozi zid. Vendar pa izkušnje dobiš le z velikim številom tekem. A moram priznati, da se tudi naši mlajši igralci hitro učijo.

Julija se je pojavila novica, da naj bi bil zaradi poškodbe hrbta ogrožen celo vaš nastop na EuroBasketu. Nas mora skrbeti?

Bolečin v hrbtu ne čutim več. Potrebno je bilo malo počitka in vadbe po posebnem programu. Bil pa sem tudi pod stalnim nadzorom zdravniške in fizioterapevtske službe. Ti fantje imajo res čudežne roke.

Imate večkrat težave s poškodbami?

Glede na število treningov in tekem med sezono k sreči nimam veliko težav s poškodbami. Seveda, manjše športne poškodbe se zgodijo, pogosto na primer dobim kak udarec v mišico. A saj veste, kako pravijo, če športnika nič ne boli, potem že ni povsem pri stvari.

Vsekakor, nekaj bolečine je vedno prisotne v športu. Verjetno pa poskrbite, da je možnost poškodbe minimalna. Telesna pripravljenost je najbrž osnova, a v vrhunskem športu vseeno ni dovolj …

Dobra telesna in psihična pripravljenost sta pogoj, to pripravljenost pa je treba vzdrževati tudi v obdobju, ko ni tekem. Seveda je prav tako pomemben tudi počitek, ki je sestavni del treninga. Po napornem treningu pa se še kako prileže masaža in, če je potrebna, še kakšna fizioterapija.

Čeprav naj bi košarki podobne športe poznali že Azteki, pa za letnico rojstva košarke velja leto 1891, »oče« košarke pa je bil James Naismith, učitej športne vzgoje na univerzi v Springfieldu v ZDA . Žogo so na različno velikih igriščih igralci najprej metali v košare za obiranje breskev, jekleni obroč s pleteno mrežo pa se je prvič pojavil leta 1893.

Urnik vrhunskega športnika je zelo naporen: vsakodnevni treningi, tekme, kondicijske priprave … Kako pogosto športniki zbolite?

Zanimivo, športniki niti ne zbolimo veliko pogosteje od drugih ljudi. Razlog je tudi v tem, da imamo v trenerskem štabu strokovnjake, ki se ukvarjajo s prehrano in regeneracijo, tako da je za nas dobro poskrbljeno. Boleznim se tako izgonemo predvsem s pravilno prehrano, ki vključuje tudi različna prehranska dopolnila in napitke. Osnova pa je že omenjeni zdrav način življenja. Tako se lahko izognemo boleznim.

Kljub vsemu pa se bolezni tudi športniki, ki živite zdravo, ne morete vedno izgoniti. Vsak dan brez treninga namreč prinese tudi upad forme. Kako še krepite odpornost svojega telesa, da bi se to zgodilo čim manj pogosto?

Nekoliko večjo težavo predstavlja zimsko obdobje, ko je nepogrešljiv del naše opreme kapa. A tudi kapa ne more vedno preprečiti lažjih okužb dihal, zgodijo se prehladi in viroze. Ob prvih znakih slabega počutja zato posežemo po prehranskih dodatkih in napitkih. Tako se naš imunski sistem hitreje odziva.

Ali velika tekmovanja, kot je EuroBasket, prinesejo tudi več stresa, večje napore in s tem večje tveganje za poškodbe ali bolezen?

Smo profesionalci, in tekme EuroBasketa nam ne predstavljajo kakšnega dodatnega stresa. Morda je takšno prvenstvo prej nek posladek, vrhunec sezone. EuroBasket na domačih tleh pa bo za katerega od košarkašev morda predstavljal celo vrhunec kariere. Na prvenstvo se pripravljamo mesec in pol. Treningi so skrbno načrtovani, tako da takšna prvenstva pričakamo dobro pripravljeni. Poškodbe ali bolezen pa se običajno pripetijo takrat, ko igralčeva psihična in fizična pripravljenost nista na visoki ravni.

Slovenski navijači računamo na to, da bo izbrana vrsta za EuroBasket dobro pripravljena in zdrava. Kako visoko lahko sežete na EuroBasketu, če ne bo težav s poškodbami ali boleznimi?

Kakršnekoli napovedi so v športu sila nehvaležne. Kandidatov za kolajne je precej. Prvenstvo bo zelo izenačeno in seveda si želimo ter upamo, da se bomo v boj za najvišja mesta vmešali tudi mi. Šli bomo iz tekme v tekmo, korak po koraku. Cilj je uvrstitev na svetovno prvenstvo, želja pa seveda kolajna.

Kakšno pa je vzdušje v ekipi? Ste veseli, da bo EuroBasket potekal na domačih tleh?

Vzdušje v ekipi je odlično. Smo prava klapa, tako na igrišču kot izven njega. Zame so vsake reprezentančne priprave in vsaka reprezentančna tekma nekaj posebnega. Letošnji EuroBasket pred domačimi navijači pa je dogodek, ki se ga vsi igralci neizmerno veselimo. Ne igraš namreč vsak dan pred domačimi navijači, še posebej, če ti veljajo za ene izmed najboljših košarkarskih navijačev na svetu.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 75, september 2013.