DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE KARDAMOM – TRETJA NAJDRAŽJA ZAČIMBA NA...

Kardamom – tretja najdražja začimba na svetu

Kardamom je dišava, ki s svojim toplim vonjem napolni prostor in ustvari praznično vzdušje, saj je začimba, ki jo pogosto dodajamo k božično-novoletnemu pecivu, sadnim solatam, likerjem, kavi in še in še ... Izvira iz Indije – predvsem iz obmorskega področja Malabar na jugu Indijskega polotoka, zato je znana pod imenom malabar kardamom.

Začimba, ki jo pogosto dodajamo k božično-novoletnemu pecivuDr. Pavle Bohinc, znani profesor na Fakulteti za farmacijo in avtor knjig s področja farmakognozije, je napisal zanimivo knjigo Koren lečen, koren strupen (dzs, 1992). V njej tako opisuje kardamom: »Ob jugozahodni obali prednje Indije rastejo na področju vlažnih gozdov, po jasah, tri do štiri metre visoki grmiči Elettaria cardamomum. Zaradi kač in pijavk je tu nevarno obirati plodove. Plod kardamomovca vsebuje semena, ki so bogata z eteričnim oljem in ostrimi snovmi. Kitajci in Indijci poznajo kardamom že dolgo. Grki so ga spoznali najbrž prek Perzijcev. V Evropi so ga v srednjem veku uporabljali kot zdravilo, za razkuževanje s predimljanjem, kot začimbo in v kozmetiki.«

Kardamom kot začimba

Začimbe ob pravilni uporabi in zdravih ledvicah spodbujajo tek in spreminjajo puste jedi v užitne in slastne. Kardamom spada med začimbe, ki vsebujejo poleg eteričnega olja, ki daje prijeten vonj, tudi snovi, ki dražijo sluznico.

Kardamom je danes tretja najdražja začimba na svetu (za žafranom in vanilijo).

Trgovanje z začimbami z Daljnega vzhoda je bilo razvito že od egipčanskih časov naprej. Po ustaljenih trgovskih poteh je prihajal v Evropo tudi kardamom. Vikingi pa so s svojih osvajalskih pohodov prinesli kardamom prav do severa Evrope in v skandinavskih deželah je postal izredno priljubljen. Zanimivo je, da je učenjak sveti Hieronim (rojen blizu Ilirske Bistrice, kasneje poznan po kakovostnem prevodu Svetega pisma – Vulgata) odsvetoval uporabo kardamoma. Morda se je »prestrašil« njegovega poživljajočega učinka, saj je kardamom v tradicionalni medicini naveden tudi kot afrodiziak.

Kardamom je danes tretja najdražja začimba na svetu (za žafranom in vanilijo).

Semena sušijo, pražijo in meljejo. Na tržišču lahko kupimo semena ali prah.

Največji proizvajalci kardamoma so Indija in Šrilanka ter Gvatemala.

Kardamom se uporablja kot začimba v sladkih in slanih jedeh in je tudi ena od sestavin karija. Z njim se lahko odišavi kava ali čaj.

Zdravilni učinki kardamoma

Pripravke iz kardamoma je leta 1997 znanstveno raziskala in opisala nemška strokovna komisija, ki je priporočila kardamom kot sredstvo pri dispepsiji. Dnevna doza je en do dva grama v različnih pripravkih (prašek, tinktura). Kardamom je naveden tudi kot karminativ.

Metilevgenol v kardamomu

Opozorilo

Kardamom se sme uživati – tako kot vse začimbe – le v majhnih količinah; za terapevtske namene pa ga lahko vzamemo nekoliko več. Vsako pretiravanje je seveda lahko škodljivo.

Metilevgenol je ena od značilnih snovi iz skupine več kot dvajsetih komponent, ki sestavljajo glavnino eteričnega olja kardamoma. Daje mu prijeten vonj in pekoč okus. Dodajajo ga tudi kot dišavo v razna kozmetična sredstva. V večjih količinah pa je metilevgenol škodljiv, zato je Evropska komisija za zdravila leta 2005 odločila, da sme eterično olje kardamoma vsebovati le do 0,1 % metilevgenola. Študije dokazujejo, da metilevgenol peroralno v glavnem ne povzroča težav, bolj pazljivi pa moramo biti, ko ga vnašamo z eteričnim oljem na kožo (npr. masaže, predvsem aromaterapija). Skratka: potrebna je prava mera pri eteričnem olju iz kardamoma, da človeku koristi, in ne škoduje.

Vonjava kardamoma je kraljica med dišavami

Pravilna uporaba kardamoma kot začimbe ali naravnega zdravila daje človeku poživljajoč občutek, saj že njegov vonj napolni naše nosnice s polnim, toplim občutkom in z vonjem neznanih krajev.

Vedno znova pa se moramo zavedati, da so v rastlinah takšne in drugačne snovi – tako kot pravi Shakespeare v pesnitvi Romeo in Julija: »... dva kralja križata si pota v rastlinah in ljudeh: zlo in dobrota.«

Tradicionalna medicina priporoča kardamom, ker:

• pomirjujoče deluje na prebavni trakt oz. blaži krče in pomirja zgago; pomirja tudi slabost in bruhanje,
• tinktura iz kardamoma oz. njegovo eterično olje deluje stimulativno na organizem, posebej pa na živčni sistem, saj ublaži občutek skrbi,
• zaradi poživljajočega delovanja omili težave z impotenco,
• pri prehladu pomirja kašelj in razkužuje dihalne poti,
• seme kardamoma ob žvečenju daje prijeten dah in zmanjšuje zobno gnilobo.

Kitajska medicina priporoča otrokom, ki ne morejo prebaviti glutena (glutenska intoleranca), da omilijo prebavne težave tako, da posipajo po jedeh iz žitaric kardamomov prah.

Pripravite si čaj iz kardamoma

Zdrobite 15 kardamomovih semen in jih prelijte z 1 dl vroče vode; za boljši okus lahko dodate ščepec cimeta. Pustite stati na vroči plošči 15 minut. Nato dodajte 1 dl mleka ter pustite na vroči plošči še 10 minut. Za kraljevski okus lahko dodate malo vanilijevega stroka in osladkate z medom. Če imate ulkus na želodcu ali dvanajsterniku, pogosto uživanje tega čaja ni priporočljivo!

Slovar Naše lekarne

  • dispepsija: želodčne težave, krči, zgaga
  • karminativ: sredstvo proti vetrovom