DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE KAJ SO PREHRANSKA DOPOLNILA?

Kaj so prehranska dopolnila?

Polonca Fiala, mag. farm.Lekarne poleg zdravil na recept ponujajo še mnogo drugih izdelkov, ki so na voljo brez recepta; med njimi so tudi prehranska dopolnila. Vendar se prehransko dopolnilo za razliko od zdravila lahko kupi tudi v specializiranih trgovinah in tudi v nekaterih trgovinah z živili. Za kakšne izdelke pravzaprav gre? Kaj jih, kljub enaki farmacevtski obliki (tablete, kapsule ...) sploh ločuje od zdravila? In kdaj je upravičeno poseči po njih? Za lažje razumevanje je potrebno poznavanje in razlikovanje med zdravilom in prehranskim dopolnilom.

Zdravila

Zdravila so namenjena zdravljenju, preprečevanju in diagnosticiranju bolezni in bolezenskih stanj prek farmakološkega, imunološkega ali presnovnega delovanja. Samo izdelki, ki imajo dovoljenje za promet z zdravilom, imajo dokazano učinkovitost v skladu s strogimi pravili za zdravila. Pogovorno pravimo, da je zdravilo registrirano. Samo pri zdravilih pristojni državni organi preverijo dokazila o njihovi kakovosti, varnosti in učinkovitosti, preden se smejo začeti tržiti. Registracija nam torej ne zagotavlja le varnosti in kakovosti, pač pa tudi učinkovitost, ki mora biti dokazana! Bodisi se je to pokazalo v več letih redne klinične prakse, bodisi so učinkovitost dokazale kontrolirane klinične raziskave. To velja tudi za zdravila rastlinskega izvora.

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila so vrsta živil, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki so sicer prisotne v živilih. Prehranska dopolnila so na videz lahko podobna zdravilom (v obliki kapsul, tablet, sirupov ...), a jih ureja zakon o živilih, ki je precej ohlapnejši kakor pri zdravilih. Zagotavlja varnost in kakovost, ne pa učinkovitosti. Prehranskim dopolnilom se zato pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni. To določilo varuje potrošnike pred zavajanjem in lažnimi obljubami. Kadar se prehransko dopolnilo prvič daje v promet v Republiki Sloveniji, mora proizvajalec o tem obvestiti Ministrstvo za zdravje.

Oboje se torej dobi v lekarni, v enakih farmacevtskih oblikah in proizvajalci obojega obljubljajo nekatere zdravstvene koristi. A razlika je v tem, da se prehranskim dopolnilom zdravilnih učinkov ne sme pripisovati, saj so le dopolnila živilom!

Veliko prehranskih dopolnil predstavljajo izdelki, ki vsebujejo rastline in rastlinske izvlečke.Tako pri prehranskih dopolnilih lahko govorimo o koncentriranih virih posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Sem spadajo razne aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, mikroorganizmi ter druge podobne snovi. Precejšen delež prehranskih dopolnil tvorijo vitamini in minerali. Ne glede na to, da so nujno potrebni za normalno delovanje našega telesa, pa priporočeni odmerki ne smejo biti večji od največjega določenega dnevnega odmerka, predpisanega s pravilnikom. V nasprotnem primeru se mora pripravek registrirati kot zdravilo.

Veliko prehranskih dopolnil predstavljajo izdelki, ki vsebujejo rastline in rastlinske izvlečke. Vendar izdelek ne sme vsebovati kakršne koli rastline, pač pa le tiste, ki so po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin uvrščene v kategorijo H in pridobljene v določeni stopnji rasti (dozorelosti). Mednje spadajo breza, brusnica, česen, jeglič, prava kamilica, navadni komarček, vrtni ognjič, pegasti badelj, slez, trpotec idr.

Mnogokrat se poraja vprašanje, ali je prehranska dopolnila sploh smiselno uživati, glede na to, da se jim zdravilnih učinkov ne sme pripisovati. Odgovor je pritrdilen, saj so še kako pomembna, ko vnosa določenih hranil ob pomanjkanju ali povečanih potrebah z običajno prehrano ne moremo zagotoviti.

Pomanjkanje se mnogokrat pojavi pri starejših ljudeh zaradi slabše prehranjenosti in slabšega vsrkanja hranil, izpostavljeni so tudi ljudje s težkimi obolenji, neješči otroci, pa tudi povečane potrebe so tiste, ki nas spodbudijo k uživanju prehranskih dopolnil: nosečnice, doječe mamice, otroci v obdobju rasti, športniki, določena bolezenska stanja …

Ker smo zakorakali v novo šolsko leto, je prav, da nekaj besed namenimo otrokom. Vsekakor bo kakšen vitaminsko- mineralni dodatek dobrodošel, še posebej v jesenskem in zimskem času, ko je več gripozno-prehladnih obolenj. Z dodatkom vitaminov in mineralov bomo okrepili imunski sistem, še zlasti pri neješčih otrocih pa nadomestili primanjkljaj in vzpodbudili apetit. Podporo imunskemu sistemu bo ponudil tudi imunoglukan.

Kadar se pojavi kašelj ali boleče žrelo, bo lekarna s svojimi izdelki, tudi iz zelišč, pravšnja pomoč. Na voljo je namreč precej sirupov, pastil in čajev iz sleza, trpotca, islandskega lišaja, jegliča …

Mnogokrat se poraja vprašanje, ali je prehranska dopolnila sploh smiselno uživati, glede na to, da se jim zdravilnih učinkov ne sme pripisovati. Odgovor je pritrdilen, saj so še kako pomembna, ko vnosa določenih hranil ob pomanjkanju ali povečanih potrebah z običajno prehrano ne moremo zagotoviti. Nosečnice potrebujejo 60 odstotkov več vitamina B6, za polovico več folne kisline in tretjino več vitamina A v primerjavi z običajnimi dnevnimi potrebami. Potreba po železu pa se kar podvoji.

Ob težavah s prebavo, napenjanju, driski ali ob antibiotični terapiji je priporočljivo poseči po dodatku mlečnokislinskih bakterij.

Omega-3 maščobne kisline so pomembne za razvoj otroka. Ugotovili so, da se premalo omega-3 maščobnih kislin pri otrocih odraža v pogostejših motnjah pozornosti, spomina, vedenja in hiperaktivnosti. Znanstveniki so prišli do zanimivega odkritja, da je hiperaktivnost precej pogostejša pri dečkih kot pri deklicah prav zato, ker dečki potrebujejo 3-krat več omega-3 maščobnih kislin kot deklice. Prav tako so dokazali, da so otroci, ki ne uživajo dovolj omega-3 maščobnih kislin, pogosteje depresivni in nerazpoloženi in imajo več težav pri branju, črkovanju in pri koordinaciji gibov. Zato starši za svojega otroka pogosto posežejo tudi po takšnem prehranskem dopolnilu. A je vendarle treba dodati, da zgolj z vnosom omega 3-maščobnih kislin znanja in uspeha ne bo mogoče izsiliti! Kajti žetev lahko pričakujemo, če seme ne samo posejemo, pač pa ga s trudom vzgajamo, s trdim delom negujemo, nežno varujemo in z ljubeznijo obdelujemo. In to velja še posebej za otroke.

Skodelica belega čaja vsebuje enako količino antioksidantov kot deset skodelic jabolčnega soka.Skozi prispevek smo tako ugotovili, da je uporaba prehranskih dopolnil velikokrat povsem upravičena in dobrodošla. Torej se je velikokrat smiselno oskrbeti z dodatkom. Toda poraja se vprašanje: je dovolj le oskrba? V odgovoru na to vprašanje se skriva tudi odgovor, zakaj se je vendarle dobro odločiti za nakup prehranskih dopolnil v lekarni: ker je oskrbi dodana tudi skrb! Skrb, da bo priporočeno pravo prehransko dopolnilo, za pravi namen, v pravem odmerku, ob pravem času in ob sočasnem nasvetu in opozorilu. In to je tudi tisto, kar lekarne loči od ostalih mest nakupa.

Tako nam tudi postaja vse bolj jasno, da imajo izdelki različno »težo« in da ni vseeno, po čem posežemo, kje kupimo in komu zaupamo. Čeprav so »zgolj« dopolnila prehrani, tudi zanje veljajo previdnost, pravilni odmerki, kontraindikacije in stranski učinki. Sedaj, verjamem, tudi bolje razumemo, zakaj marsičesa, kar s hvalospevi prikazujejo reklame, ne moremo najti v lekarnah. »Opevanim« izdelkom namreč velikokrat manjka tistega, kar bi jih zavihtelo na lekarniško polico, in imajo mnogo preveč balasta, ki jih zadrži na situ, ko izdelke »sejemo« na lekarniški tehtnici. Jasno nam torej postaja, zakaj si prav ti izdelki, ki na precizni lekarniški tehtnici niso uspeli zamajati posodice, poskušajo utreti pot drugje. Trkajo na vrata domov v rokah spretnih prodajalcev, zapolnjujejo internetne kotičke in se želijo prevažati v košaricah takšnih in drugačnih trgovin. In se širokoustijo, da je ni bolezni, ki je ne bi ugnali. Da, hudo je, ko ni jasnine, ki bi presekala temino in preprečila ponujanje tovrstnih izdelkov s pripisanimi indikacijami. Hudo je, ker jih lahko ponuja kdorkoli, komurkoli, kjerkoli, za karkoli in kadarkoli, ne meneč se in pozabljajoč, da gre vendarle za zdravje in blagor ljudi.

Da, potrebna je jasnina! In zato mora postati jasno, da je farmacevt kot strokovnjak za zdravila tisti zadnji filter, ki izdelku, ki ga je presejal skozi sito in ga kot varnega in kakovostnega uvrstil na lekarniško polico, šele s pravilno in tehtno izbiro ter ustreznim nasvetom vdihne tudi učinkovitost. Tudi kadar gre za prehranska dopolnila!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 65, september 2012.