DOMOV BOLEZNI ONKOLOGIJA DOVOLJ ZGODAJ ODKRIT RAK DOJK JE VISOKO...

Dovolj zgodaj odkrit rak dojk je visoko ozdravljiv

V Sloveniji je rak dojk najpogostejša vrsta raka pri ženskah, saj zavzema kar petino vseh vrst rakavih obolenj pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli več kot 1000 žensk, 400 pa jih zaradi te bolezni vsako leto umre. Podobno kot v Evropi je tudi v Sloveniji ta rak najpogostejši vzrok smrti, ki jih pri ženskah povzročijo rakava obolenja. Slaba seznanjenost žensk s pomenom samopregledovanja dojk in mamografijo po 50. letu starosti je eden od razlogov, da številne prepozno obiščejo zdravnika. Ženske moramo opozoriti na to, da je bolezen, ki je odkrita v zgodnjem stadiju, visoko ozdravljiva.

Petletno preživetje bolnic v Sloveniji je za deset odstotkov slabše kot v državah Evropske unije pred priključitvijo novih članic. Prim. asist. Jana Govc Eržen, dr. med., ki je med drugim tudi članica upravnega odbora Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, je povedala, da si pred boleznijo ne smemo zatiskati oči, ampak moramo o njej odkrito spregovoriti. Ni vsaka zatrdlina v dojki rak, a če ženska zatipa spremembo v dojki, se mora o tem posvetovati  s svojim zdravnikom.

Za rakom dojk pogosteje zbolijo ženske, ki so dobile prvo menstruacijo zelo mlade ter tiste, ki niso nikoli rodile ali so prvič rodile po 35. letu starosti. Zelo pomembno je samopregledovanje dojk. Ženske po 20. letu starosti, ki so v rodni dobi, naj si pregledujejo dojke enkrat mesečno, najbolje po menstruaciji. Ženske v meni pa naj si pregledujejo dojke enkrat mesečno na isti dan v mesecu.

rak dojkeVse ženske, ki so starejše od 50 let, bi morale opraviti mamografijo (rentgensko slikanje dojk) vsaki dve leti, saj je ta metoda najzanesljivejša za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb na dojki. Pred 50. letom starosti naj opravijo mamografijo ženske, ki so bolj ogrožene: to so tiste, ki so že bile zdravljene zaradi raka dojk ali katerih mati, sestra ali hči je že bila zdravljena zaradi raka dojk, vse, ki so rodile po 30. letu starosti, ter ženske, ki jim preiskavo svetuje zdravnik na podlagi sumljivih sprememb v dojki. Za uspešno zgodnje odkrivanje raka dojk potrebujemo v Sloveniji vsem ženskam dostopno mrežo primarnih centrov za dojke, ki bodo opremljeni z ustrezno opremo, njihovi strokovnjaki pa bodo usposobljeni za odčitavanje mamogramov v skladu z evropskimi strokovnimi priporočili. Za dokončno diagnosticiranje in zdravljenje pa bi morale poskrbeti ustanove, posebej specializirane za bolezni dojk. V slovenskem prostoru morajo imeti na področju zgodnjega odkrivanja, diagnosticiranja in zdravljenja bolezni dojk vse ženske enake možnosti. Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna si je v desetih letih svojega delovanja prizadevalo, da bi se tudi v Sloveniji v skladu z evropskimi priporočili izvajal organiziran presejalni program za zgodnje rentgensko odkrivanje raka dojk pri ženskah po 50. letu starosti. Ta program, ki so ga v Registru raka na Onkološkem inštitutu poimenovali DORA,  naj bi naposled zaživel tudi v Sloveniji.

Zaradi slabe ozaveščenosti številne ženske prepozno obiščejo zdravnika.

V rožnatem oktobru je Europa Donna skupaj s številnimi podporniki izvajala vrsto aktivnosti, namenjenih zbiranju denarja za nove aparature in posodabljanje medicinske opreme. V okviru osrednje slovesnosti ob 10-letnici slovenskega združenja Europa Donna je bila 16. oktobra na Ljubljanskem gradu dobrodelna dražba dragocenega rožnatega hladilnika, ki ga krasi pentlja iz belega zlata. Dobrodelno akcijo sta podprli podjetji Gorenje d.d. in Zlatarna Celje. Europa Donna bo zbrana sredstva letos prispevala za nakup CT-aparata za Splošno bolnišnico Celje in nakup ultrazvočnega aparata za Splošno bolnišnico Maribor ter opremo avle Onkološkega inštituta. Organizirali so tudi dobrodelni tek v Ljubljani in Mariboru ter izlet po slovenski obali za bolnice.

Kaj je Europa Donna in kateri so njeni cilji

Europa Donna je evropska zveza za boj proti raku dojk, ki trenutno združuje 40 držav; med njimi je od leta 1997 tudi Slovenija. Združenje zastopa interese žensk v boju proti raku dojk. Ustanovitelj združenja je prof. Umberto Veronesi, zdravnik in nekdanji italijanski minister za zdravstvo, ki je utemeljitelj ideje, da je za uspešno zniževanje obolevnosti za rakom dojk zelo pomembno sodelovanje strokovnjakov in civilne družbe. Strokovnim prizadevanjem se mora pridružiti čim več žensk, predvsem zato, da bi izboljšali védenje o preprečevanju in zgodnjem odkrivanju bolezni. Slovensko združenje za boj proti raku dojk letos praznuje 10-letnico delovanja. V tem času je svoje aktivnosti usmerjalo predvsem v ozaveščanje javnosti, posodabljanje medicinske opreme, pomoč posameznicam v stiski, mednarodno sodelovanje ter spremljanje in opozarjanje na nepravilnosti v zdravstvenem sistemu. Od leta 2001 je predsednica slovenskega Združenja za boj proti raku dojk Europa Donna prim. Mojca Senčar, dr. med., ki je pred petindvajsetimi leti tudi sama zbolela za rakom dojk.

rak dojkeDeset ciljev Europe Donne:

  • Širi in izmenjuje informacije o raku dojk po Evropi in v svetu.
  • Obvešča o boleznih dojk.
  • Poudarja pomen ustreznega pregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.
  • Prizadeva si za najboljše zdravljenje.
  • Prizadeva si za popolno oskrbo med zdravljenjem in po njem.
  • Podpira dodatno izobraževanje zdravstvenih strokovnjakov.
  • Podpira kakovostno strokovno obravnavo in pospešuje njen razvoj.
  • Trudi se za stalno posodabljanje medicinske opreme.
  • Skrbi, da ženske kar najbolje razumejo vse predlagane načine zdravljenja, da sodelujejo v kliničnih raziskavah in da lahko uveljavljajo pravico do dodatnega strokovnega mnenja.
  • Podpira raziskave o raku dojk.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 16, november 2007.