DOMOV ZDRAVILNE RASTLINE BOROVNICE SO »SUPER SADEŽ«

Borovnice so »super sadež«

Junij in julij sta meseca, ko na pritlikavih grmičkih borovnice dozorijo modročrne jagode. Nabiranje je za marsikoga dolgočasno opravilo, ki pa se zagotovo obrestuje, saj spadajo borovnice med najbolj zdrava živila. Zaradi velike vsebnosti vitamina C, kalcija, železa, fosforja in polifenolov jih imenujemo tudi »super sadež«.

zdavilne rastline - borovnice

Borovnica - zdravilna rastlina

V preteklosti je bila borovnica zelo cenjena zdravilna rastlina. V tradicionalni evropski medicini se plodovi borovnice uporabljajo že skoraj tisoč let. Njihovo uporabo sta opisala že nemška botanika Hildegarde von Bingen, ki je živel v 12. stoletju, in Hyeronimus Bock iz 16. stoletja. Pri zdravljenju driske in griže se je tradicionalno kot adstringens uporabljal dekokt (prevretek) iz posušenih plodov borovnice. Adstringens je snov, ki zmanjšuje prepustnost kože in sluznic ter s tem zmanjšuje vnetno reakcijo in občutljivost za zunanje vplive. Pripravki iz borovnice pa so se uporabljali tudi za zdravljenje skorbuta (bolezni zaradi pomanjkanja vitamina C) in za zaustavljanje laktacije (izločanja mleka) pri doječih materah. Borovnice so zato sušili na soncu in iz njih pripravljali čaje in sirupe.

Borovnica je listopaden pritlikav grmiček, ki raste na zakisanih tleh iglastih in listnatih gozdov, resavah Evrope in SZ Azije. Slabe pol metra visoki grmički razvijejo zelo plitek koreninski sistem s šopom drobnih koreninic, ki potrebujejo veliko vode. V suhem začne grm hitro hirati in lahko tudi propade. Cvetovi so kroglasti in zelenkasti z rožnatim pridihom. Jagode so modročrne z ostanki čaše.

Uporaba posameznih delov rastline:

  • Suhi plodovi so zaradi čreslovin priljubljeno ljudsko zdravilo proti driski. Primerne so kot dopolnilno zdravljenje driske pri starejših in otrocih.
  • Večja količina zaužitih svežih plodov deluje kot odvajalo.
  • Posušeni listi se v ljudskem zdravilstvu uporabljajo za zniževanje krvnega sladkorja, vendar potrditve takega učinka zaenkrat še ni. Potrebna je tudi previdnost, saj lahko dolgotrajna uporaba ali preveliki odmerki povzročijo zastrupitve.

V ljudski medicini je najbolj razširjena uporaba posušenih borovničevih plodov, ki so odlično domače zdravilo za zdravljenje driske, najpogosteje pri otrocih. Lahko jih zaužijemo kot prevretek ali pa jih preprosto žvečimo. Pri sušenju borovničevih plodov pride do polimerizacije polifenolnih spojin in nastanejo čreslovine. Te učinkujejo šele v debelem črevesu, kjer je okolje bazično. Zavirajo rast bakterij in krepijo sluznico črevesa. Neželenih učinkov posušenih plodov borovnice niso zasledili in veljajo za izredno varno zdravilo proti driski.

Borovnice zaradi antioksidativnega učinka upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi za nastanek raka. Delujejo tudi na izboljšanje koordinacije in ravnotežja.

Borovnice so dragocen vir vitaminov A, B in C, železa in kalcija, zato delujejo izrazito antioksidativno.

Razredčen sok se lahko uporablja za grgranje pri lažjih vnetjih ustne votline in žrela. Borovnice blagodejno vplivajo tudi na kožo, saj jo ohranjajo zdravo in zmanjšujejo starostne kolobarje in gubice okoli oči. Vsebujejo velike količine rastlinskih hranilnih snovi, predvsem antocianine, ki jim dajejo tudi značilno modrovijoličasto barvo. Čim temnejša je borovnica, tem več antocianina vsebuje. Borovnice delujejo kot močni antioksidanti, ki med drugim blažijo vnetja, pripomorejo k širjenju žil in zavirajo strjevanje krvi ter nastajanje krvnih strdkov.

Še nekaj predlogov, kako lahko uporabite borovnice:

Borovničev sirup

Potrebujemo: 5 kg zrelih borovničevih plodov in 5 kg sladkorja. Borovnice preberemo, operemo in odstranimo peclje. Odcejene damo v nepoškodovano emajlirano posodo, pretlačimo in pustimo čez noč na hladnem. Naslednji dan jih pretlačimo skozi več plasti gaze. Dobljeni sok zavremo, dodamo sladkor in še enkrat zavremo. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se nabere na površini. Sirup še vroč nalijemo v prekuhane in ogrete steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo jih v suhem, hladnem in temnem prostoru. Pred uporabo sirup razredčimo z vodo.

Čaj iz posušenih plodov borovnic

Tri zvrhano polne čajne žličke posušenih plodov damo v 1/4 litra hladne vode, zavremo in kuhamo približno deset minut. Nato odcedimo in pijemo ohlajen čaj, ki pomaga proti driskam, lahko pa ga grgramo tudi pri vnetju grla.

Čaj iz posušenih listov borovnic

1 čajno žličko posušenih listov borovnic (nabranih pred cvetenjem) prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati šest minut, nato čaj precedimo. Nesladkanega pijemo trikrat na dan. Čaj pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja.

Maska iz borovnic

Sveža maska iz borovnic in jogurta: z vilicami pretlačimo sveže, lahko pa tudi odmrznjene borovnice in jih zmešamo z jogurtom. Masko nanesemo na obraz in ga prekrijemo s sterilno gazo. Sprostimo se, pustimo delovati dvajset minut in nato speremo s toplo vodo.

Borovnice so dragocen vir vitaminov A, B in C, železa in kalcija, zato delujejo izrazito antioksidativno, ščitijo pred pokanjem žilic, kožo nahranijo in jo navlažijo. V kombinaciji z jogurtom, ki uravnava pH-kože, obraz obdajo s svežino.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 24, julij/avgust 2008.