DOMOV BOLEZNI DIHALA BOLEČE GRLO NI VEDNO ZNAK PREHLADA

Boleče grlo ni vedno znak prehlada

Otok Kos, poletje 2011. Topel veter prijetno vleče z morja in hladi pregreta telesa. Večerni koktejl ali dva (mogoče trije) razvežejo jezik pregovorno vase zaprtim Slovencem. Klepetam s prav nič introvertiranimi Nizozemci, ki blestijo na večernih karaokah (čeprav nimajo realnega razloga za sproščeno predstavljanje svojih pevskih sposobnosti). Mladega vojaka, ki na Kosu preživlja svoj dopust, že tri dni boli v žrelu.

Nizozemca niti bolečine niti vročina, 38 stopinj, ne ovirata pri maksimalnem uživanju dopusta. Za svoj mišičast torzo si je namesto ustrezne številke XXLkupil oprijeto medium majčko z napisom Hakuna MatataKar brez skrbi« - moto iz risanke Levji kralj, op. urednice) in nazalno odpel pesem Toma Jonesa.

Ko beseda nanese, da sem zdravnik - pa prav tak za grlo - dekle vojaka vztrajno sili, naj svoje pevske organe le pokaže strokovnjaku. Sam ni navdušen, tudi ga ne silim, saj smo na dopustu … Poleg tega imam takrat, ko mi kdo na vse mile viže kaže boleča ušesa ali ustni zadah, vedno v mislih, kako bi na plaži zgledalo, če bi bil na primer ginekolog ali urolog. Zato sem večkrat nasmejan.

Po prepričevanju kolegov in nekaj vicih na račun težav z žrelom, popestrenih z obešenjaškimi nasveti, se le opogumi. Na dopustu imam s seboj vedno osnovne zdravniške pripomočke. Veseli me, da so planinci naprednejši od zdravnikov in uporabljajo led naglavne lučke že leta. Poiščem jo in uporabim še držalo jedilne žlice, ki ima prav ergonomski, širok in zaobljen ročaj ter pogledam soldatu v usta.

Mandlja kot prezrele maline

Groza! Mandlja kot prezrele maline, obložena z gnojnimi oblogami, nebni loki pa otečeni, da se kar svetijo. Levo bolj, desno nekoliko manj. Vprašam ga, katera zdravila jemlje in s čim blaži bolečino. Grgral je viski in uzo, bolečine pa so znosne po zaslugi tablet proti bolečinam. Pove, da je iz dneva v dan slabše. Težko požira, ampak samo hrano.

Če je pogled v boleče grlo tako grozljiv, mora bolnika vsekakor pregledati zdravnik.

Povem mu, da ima gnojno vnetje mandljev in žrela in potrebuje antibiotično zdravljenje, če se želi pozdraviti. Odvrne, da se zdravnikom v širokem krogu izogiba, odkar je imel pred dvema letoma ob mandlju ognojek, peritonzilarni absces, ki so mu ga »na živo« prerezali v vojaški ambulanti. S stisnjenimi zobmi omenja povezavo s sveto inkvizicijo … Povem mu, da nujno potrebuje antibiotično zdravljenje, sicer se bo ponovno razvil ognojek.

Na dnu kovčka najdem zdravili z zdravilnimi učinkovinami amoksicilin, klavulansko kislino in diklofenakom. Glede na oteklino v žrelu in grozeč absces, poiščem še glukokortikoid z učinkovino metilprednizolon. Naročim mu, naj počiva v senci, pije veliko tekočine in nič alkohola. Povem, kako jemati zdravila. Zahvali se iz srca, hvala, res hvala in lahko noč. Vpraša še, koliko je dolžan. »Je že v redu, samo pomaga naj,« odvrnem. Neprecenljivo.

Naslednji dan je mednarodna druščina potapljačev našo skupino po enournem brifingu med plovbo na enega grških otočkov naučila teoretičnih osnov potapljanja. Podpisali smo soglasje, da smo zdravi, da nimamo težav s srcem, ušesi itd. in že so nas preoblekli v potapljaške obleke, oprtali smo si jeklenke in se v skupinah po pet za pol ure varno potopili v štirimetrsko modrino. Kako učinkovito! Božanski so občutki, ko popolnega laika v enem dnevu povišajo v potapljača začetnika.

Bolnik je spet široko nasmejan

Zvečer se vzhičeni vrnemo v hotel. V preddverju srečamo sinočnjega bolnika, ki se smeje pohvali, da je že precej boljši, bolečina je po tabletah znosna, tudi lažje požira. Iz reke besed razberem besedo »miracle« (angl. čudež, op. urednice), sam pa dobro vem, da gre le za protivnetni učinek kombinacije zdravil in mlado zdravo kri. Hvaležno povabilo na pijačo z veseljem sprejmemo.

Grška zgodba nizozemskega vojaka je torej dokaz, da boleče žrelo ali grlo, kot običajno rečemo, ni vedno znak nenevarnega prehlada. Kot vemo, prehlad mine v tednu dni, pa če lajšamo težave ali ne.

Bolečina v žrelu lahko pomeni …

Bolečina v žrelu je lahko svarilni znak angine, gnojnega vnetja žrela, vnetja poklopca ali ognojka žrela. Čeprav na prvi pogled te težave ne predstavljajo večjega problema, lahko na dolgi rok pripeljejo do resnih zapletov in v ekstremnih primerih celo do smrti.

Bolečino v žrelu lahko blažimo z lokalnimi analgetiki, vnetje z lokalnimi antiseptiki, bolečino pa s tabletami proti bolečini, ki so lahko kombinirane s C vitaminom.

V 70 odstotkih bolečine v grlu povzročijo virusi, denimo virus prehlada, 30 odstotkov pa bakterije, ki jih ne prežene topel čaj in veliko počitka.

Težave z bolečinami v žrelu sicer lahko rešimo sami, z uporabo simptomatskih zdravil, ki jih kupimo v prosti prodaji v lekarni. Vendar se moramo zavedati, da nas mora pregledati zdravnik, če bolečina v treh do petih dneh ne izzveni ali če se temperatura ne normalizira ali ne moremo normalno požirati.

V teh primerih imamo namreč lahko gnojno vnetje žrela ali angino, ki potrebujeta antibiotično zdravljenje, lahko pa celo ognojek. Ta običajno zahteva kirurško prerezanje in drenažo gnojne vsebine po lokalnem omrtvičenju sluznice žrela. V praksi večkrat vidimo, da se ob mandlju nabere gnoj tudi po premilem ali celo ob ustreznem antibiotičnem zdravljenju. Ognojek oz. peritonzilarni absces se rad ponovi. Kdor ga je enkrat imel, pozna znake nastajanja in lahko sam opozori zdravnika na to grožnjo.

Ko bolnik ne zmore nasmeha in pozdrava

Bolnik s takim ognojkom le stežka odpre usta. Bolečina je pogosto tako huda, da se pacienti ob vstopu v ambulanto ne nasmejejo in ne pozdravijo, ker tega običajno ne morejo. Bolečina večkrat seva tudi v uho in na splošno se bolniki zelo slabo počutijo.

Bolečina v žrelu spremlja tudi vnetje poklopca grla, ki je smrtno nevarna bolezen, saj se lahko nezdravljen bolnik v najslabšem primeru zaduši. Poleg močne bolečine je bolnik hripav, njegov glas je tak, kot bi imel v žrelu cmok. Potrebno je antibiotično zdravljenje in blaženje otekline, nujen je sprejem v bolnišnico. Včasih je potrebna intubacija, izjemoma traheotomija.

Dolgotrajne bolečine v žrelu so lahko tudi svarilo rakave bolezni.

Do konca dopusta je nizozemski vojak praktično ozdravel. Bolečina je izzvenela, normalno je požiral in ni imel več vročine. Oteklina žrela je izginila, obloge sta sprala grško morje in čaj, morebiti tudi uzo, čeprav ta način ni doktriniran. Poslovili smo se nasmejani in si izmenjali elektronske naslove, mladi par je odšel s širokim nasmehom in adijo ...

Torej: če bolečina v žrelu kljub lokalnemu lajšanju težav z antiseptiki, analgetiki in protibolečinskimi tabletami v nekaj dneh ne mine, je potreben pregled pri zdravniku, kajti boleče grlo ni vedno znak prehlada.

Slovar Naše lekarne

- NAZALNO: skozi nos
- PERITONZILARNI ABSCES: ognojek ob mandlju INTUBACIJA: vstavitev cevke v grlo
- TRAHEOTOMIJA: kirurški poseg, pri katerem prerežemo kožo na vratu in strukture pod njo, ter zraku odpremo prosto pot neposredno v sapnik

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 72, april 2013.