DOMOV BOLEZNI BOLEZNI KRVI ALI PREPOZNATE POMANJKANJE ŽELEZA?

Ali prepoznate pomanjkanje železa?

Železo je pomemben element za naše zdravje in ob njegovem pomanjkanju lahko pride do motenj v delovanju telesa. Naše telo običajno vsebuje od 3 do 5 gramov železa ali približno eno čajno žličko. Železo je bistveno za prenos kisika v celice – to poteka s hemoglobinom, ki prenaša kisik v telesu iz pljuč v tkiva. V hemoglobinu se nahaja 70 odstotkov železa v našem telesu in ta shramba nam omogoča normalno delovanje organov. 

Ob pomanjkanju železa so organi slabše preskrbljeni s kisikom in težje delujejo, zato se pojavijo različne zdravstvene težave. Brez zdravljenja se pomanjkanje železa postopoma poslabša, dokler ne doseže najnaprednejše stopnje: anemije zaradi pomanjkanja železa.

Kako prepoznamo pomanjkanje železa

Simptomi so pogosto spregledani, saj se jih lahko pripiše drugim vzrokom. Glavni simptom je utrujenost, druge težave pa so lahko:

  • zasoplost
  • glavoboli
  • spremembe nohtov
  • izguba las
  • bledica
  • razdražljivost in depresivno razpoloženje
  • pospešen srčni utrip
  • težave s koncentracijo
  • povečano tveganje za okužbe

Kaj so vzroki za pomanjkanje železa

Najpogosteje se s pomanjkanjem železa srečujejo ženske in v veliki meri je vzrok menstruacija. Višje tveganje za pomanjkanje železa imajo tudi ženske, ki se soočajo z veliko ali dolgotrajnejšo izgubo krvi (t. i. menometroragija). Potreba po železu se postopoma poveča v nosečnosti, in sicer zaradi nosečnice same in tudi zaradi razvoja otroka. Več železa potrebujejo še dekleta v adolescenci. 

Težav nimajo le ženske. Na splošno so med vzroki za pomanjkanje železa intenzivno ukvarjanje s športom, neustrezna prehrana in posebne diete. Razlog za težave je lahko tudi slabša absorpcija železa, denimo zaradi celiakije. Pomanjkanje železa pa se lahko pojavi pri starejših, predvsem zaradi premajhnega vnosa ali absorpcije, prikritih krvavitev ali zdravil.

Kako pomanjkanje železa zdravimo

Pomanjkanje železa diagnosticira osebni zdravnik na podlagi laboratorijske preiskave krvi. Glede na rezultate preiskav in pregleda bolnika se nato odloči za ustrezno zdravljenje. Pri tem je pomembno, da se držimo zdravnikovih navodil, tudi če simptomi izzvenijo. Raven železa v telesu se namreč na ustrezno raven zviša šele po daljšem obdobju zdravljenja. 

 

Viri: 
1. Serraj et al. Anémie ferrriprive : de la physiopathologie à la clinique ? met 2013 ; 19 (1) : 10-20 doi: 10.1684/
2. Terri D. et al. Diagnosis and management of iron deficiency anemia in the 21st century. Ther Adv Gastroenterol (2011) 4(3) 177184
3. Coad J. and Pedley K. Iron deficiency and iron deficiency anemia in women. Scandinavian Journal of Clinical & Laboratory Investigation, 2014; 74(Suppl 244): 82-89.
4. BRITISH COLUMBIA. Iron deficiency - Diagnosis and Management. April 17, 2019
5. Palacios S. The management of iron deficiency in menometrorrhagia. Gynecological Endocrinology, 2011; 27(S(1)): 1126-30
6. Cappellini MD. Musallam KM. Taher AT. Iron deficiency anemia revisited. J Intern Med 2019; doi.org/10;1111/joim.13004
7. Beucher et al. Anémie par carence martiale et grossesse. Prévention et traitement. Journal de Gynécologie Obstétrique et Biologie de la Reproduction (2011) 40, 185-200
8. Busti F et al. Iron deficiency in the elderly population, revisited in the hepcidin era. Frontiers in pharmacology. Vol5, article 83 (April 2014).

SI-IDA-1122-001