Alergije

Nataša Koltak Ferčič, mag. farm., Lekarne Ptuj

O alergiji govorimo takrat, ko se  telo preobčutljivo odzove na sicer nenevarne snovi (alergene), ki pri zdravih ljudeh ne povzročajo nobenih težav. Najbolj znani alergeni so cvetni prah, pršice, plesni in živila.

alergije, alergijski rinitis, astmaAlergija se lahko pojavi na koži kot rdečina, oteklina in močnejše srbenje. Alergiji na koži pravimo koprivnica, ker so izpuščaji podobni kot po stiku s koprivo. Lahko so po vsem telesu ali le po določenih delih (pri kontaktni alergiji).

Vzroki za koprivnico:

  • alergija na hrano,
  • alergija na zdravila,
  • alergija na pike žuželk,
  • alergija na cvetni prah, plesni,
  • okužbe,
  • fizikalni dejavniki, kot so mraz, sonce ali pritisk na kožo.

Alergija se lahko kaže tudi kot kihanje, nahod (voden izcedek iz nosu) in pekoč občutek v nosu. Tej alergiji pravimo inhalacijska alergija, ker pride alergen (cvetni prah) na sluznico dihal z vdihanim zrakom. To obliko alergije pogosto spremlja še intenzivno solzenje. Podatki o količini cvetnega prahu različnih trav in dreves v zraku so na voljo na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (www.ivz.si).

Seneni nahod ali alergijski rinitis

V aprilu je najbolj aktualna alergija ravno alergijski rinitis. Alergijskemu rinitisu pravimo tudi seneni ali alergijski nahod. Nahod nastane zaradi vnetja nosne sluznice. Kadar vnetje povzročijo virusi, govorimo o prehladu, kadar pa je posledica odziva na alergen, je to alergijski nahod. Alergijski rinitis je bolezen, za katero oboleva v 10 do 25 % populacije. Glede na trajanje simptomov in njihov vpliv na kakovost življenja bolnikov ga delimo na občasni in trajni alergijski rinitis. Občasni alergijski rinitis se pogosto pojavlja zaradi alergije na pelod različnih rastlin. Bolnik ima težave samo v času cvetenja rastlin, na katere pelod je alergičen. Spomladi so to večinoma pelodi trav in dreves (pelod breze, leske, jelše), v poletnem času so alergeni pelodi plevelov in zeli (navadni pelin, trpotec, ambrozija), jeseni pa predvsem pelodi plevelov in plesni.

Pri trajnem alergijskem rinitisu pa je bolnik alergičen na alergen, ki je ves čas prisoten (npr. hišne pršice, živalske dlake in plesni), zato so težave stalne. Znaki bolezni so kihanje, smrkanje, srbeče in solzne oči, voden izcedek iz nosu, zamašen nos, draženje v žrelu.

Bolniki s senenim nahodom pozimi navadno ne uporabljajo zdravil. Ko se spomladi začnejo kazati znaki alergije, začnejo jemati zdravila (antihistaminik in kortikosteroid). Vse oblike kortikosteroidov, tako pršila za nos, kapljice za oči in tablete, lahko predpiše le zdravnik. V prosti prodaji pa lahko dobimo antihistaminik v obliki tablet in kapljic za oči. Toda ker moramo na učinek obeh zdravil počakati nekaj dni, je moteče simptome zamašenega nosu smiselno začeti lajšati z dekongestivnimi kapljicami ali pršili, ki jih dobimo v lekarni brez recepta. V lekarni so brez recepta na voljo tudi kapljice za lajšanje solznih in rdečih oči.

Kako razlikujemo prehlad in seneni nahod?

PrehladSeneni nahod
povzročitelj je virusna okužbapovzročajo različni cvetni prahovi
izgine po 10 dnehtraja lahko nekaj tednov do nekaj mesecev ali vse leto
izcedek iz nosu je gostejši in sluzast izcedek je voden, čist in redek

Alergijski rinitis lahko preraste v astmo

Alergijski rinitis je alergijsko vnetje sluznice nosu in obnosnih votlin. Ob vdihavanju alergena nastane vnetje nosne sluznice in ta nabrekne, kar povzroči nastanek znakov kot so kihanje, izcedek iz nosu, solzenje, srbečico in občutek zaprtosti, zamašenosti nosu. Znano je, da po nekaj letih alergijskega rinitisa bolnik dobi še astmo. Strokovnjaki pravijo, da se je alergija spustila v »spodnjo etažo«. Tako se zgodi kar pri do treh četrtinah primerov z alergijskim rinitisom.

Kakšni so znaki alergijskega rinitisa in astme?

Alergijski rinitis Astma
kihanjekašelj
izločanje vodene sluzinastajanje bronhialne sluzi
otekanje sluznicoteženo dihanje
zamašen in srbeč nospiskanje v prsih

Več o astmi si lahko preberete v članku Kaj je astma in kako jo zdravimo.

Alergije na pike žuželk

V poletnih mesecih so zelo pogoste alergije na pike žuželk. Ta alergija se lahko kaže kot boleča oteklina, ki se širi in traja več dni. Posebno pozorni moramo biti, če pride do koprivnice po vsem telesu, otekanja mehkih tkiv (ustnic, obraza), dušenja in padca krvnega tlaka. Takrat nemudoma poiščemo pomoč na oddelku nujne medicinske pomoči.
Alergija se lahko pojavi tudi po jemanju zdravil. Koristno je vedeti in si zapisati, katero zdravilo je povzročilo reakcijo in za kakšno reakcijo je šlo.

Poznamo tudi navzkrižne alergije. O navzkrižni alergiji govorimo, ko se telo odzove podobno na alergene, ki so med seboj sorodni (breza : jabolka in koščičasto sadje, pršica : morski sadeži …).

Zakaj alergija nastane

Alergična oseba prepoznava alergen kot škodljivo snov. Zakaj pride do tega, še ni dokončno pojasnjeno. Ena od možnih razlag je "higienska hipoteza". To pomeni, da se imunski sitem v zgodnji otroški dobi ne sreča z dovolj velikim številom škodljivcev in zaradi tega začne reagirati tudi na neškodljive snovi. Vendar pa tudi vsaka umazanija ni zdrava, saj otroci iz revnih in umazanih predelov ameriških velemest, najpogosteje obolevajo zaradi astme, ki je tipična alergijska bolezen otrok. Različne higienske navade niso edini razlog za nastanek alergije, pomembna je tudi dednost, izpostavljenost cigaretnemu dimu, izpostavljenost alergenu in drugo.

Kako se alergiji izognemo

Če poznamo alergen, se mu kar se le da izognemo. To je najtežje pri alergiji na cvetni prah, pršice in plesni. Naj opozorim, da tudi sušenje perila na prostem ni dobrodošlo, ko cvetijo rastline, na katere imamo alergijo. Da bi se v celoti izognili alergenu, ni vedno mogoče, zato si znake alergij lajšamo z zdravili v različnih zdravilnih oblikah, ki so primerne za različne tipe alergične reakcije.

V poletnih mesecih, ko so pogoste alergije na pike insektov pa tudi alergije na sonce, naj bo gel, ki bo ublažil srbenje, sestavni del vaše domače lekarne.

Težave lahko blažimo z zdravili v obliki gelov, mazil, sirupov, tablet ter pršil za nos in kapljic za oči. Nekatera zdravila so na voljo v lekarnah brez recepta, za večino pa je potreben zdravniški recept.

Če gre za manjše težave (kot so piki komarjev, blaga oblika koprivnice …), vam bodo pri nakupu in izbiri svetovali v lekarni. V poletnih mesecih, ko so pogoste alergije na pike insektov pa tudi alergije na sonce, naj bo gel, ki bo ublažil srbenje, sestavni del vaše domače lekarne.

Veliko ljudi je preobčutljivih na pelode. Zanimivo je, da so njihove koncentracije v zraku od januarja do konca septembra tako visoke, da povzročajo pri preobčutljivih ljudeh kihanje, voden izcedek iz nosu, solzenje. Pri takšnih težavah vam bomo v lekarni svetovali zdravilo v obliki tablet.

Če se težave ponavljajo in stopnjujejo, poiščite pomoč svojega zdravnika. Pri hujši obliki alergije morate nemudoma poiskati pomoč na oddelku nujne medicinske pomoči.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 32, april 2009.