DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE REKREACIJA 10 PRELEPIH ZIMSKIH SPREHODOV

10 prelepih zimskih sprehodov

Pokljuka

PokljukaNa Pokljuki se lahko hitro izgubite med visokimi in ravnimi smrekami, zalitimi s snegom. Na Pokljuki namreč narava s snegom ne skopari, zato se dobro obujte in oblecite. Če pa se vam čevlji preveč ugrezajo v sneg, pa se lahko po tej ravni planoti sprehodite s tekaškimi smučmi na nogah. Tekaške poti segajo od Rudnega polja do Javorniške planine in jih je skupaj prek 30 kilometrov. Ob njih pa se lahko tudi sprehajamo, pazimo le, da ne uničujemo urejenih prog.

Bohinj

Bohinjskega jezera, čeprav ga vsi dobro poznate, nismo mogli izpustiti iz našega nabora sprehodov. Zima v Bohinju je naravnost magična, zato se odpravite na sprehod okoli jezera. Pozimi je ta pot manj obljudena, tako da lahko v zimski spokojnosti prehodimo 11 kilometrov okoli jezera, ki se skriva med zasneženimi vršaci.

Vinarium

VinariumČe vas do sedaj pot ni zanesla v Prekmurje, pa je letos blizu Lendave nastala nova privlačna sprehajalna točka. 53,5 metrov visok razgledni stolp Vinarium omogoča pogled na kar štiri države naenkrat: Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Stolp je zgrajen na griču Lendavskih goric, kjer vas bodo ob sprehodu obdajale vinske trte, pogled s stolpa, na katerega se povzpnete z dvigalom ali po 240 stopnicah, pa seže celo do porečja Mure, ki bo v zimski svetlobi še bolj privlačen.

Zelenci

Ne poznam v Evropi nič lepšega! Tako je zapisal Sir Humphry Davy o lepotah Savske doline z njenimi slapovi in jezeri. Jezerce Zelenci, kjer izvira Sava Dolinka, s svojo zeleno barvo privlači sprehodnike, še posebej, ko okolico pozimi pobeli snežna odeja. Zelenci ležijo takoj za vasjo Podkoren, do njih pa se lahko na sprehod odpravite iz Rateč ali Kranjske gore. Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera za nepozabno snežno zeleno doživetje.

Pot miru na Krasu

Pot miru na KrasuPoti miru na Krasu nas po mirnih, neokrnjenih predelih kraške planote vodijo na ogled najzanimivejših spomenikov in drugih objektov iz pestre zapuščine prve svetovne vojne, vrhunec pa je Pomnik braniteljem slovenske zemlje v vasi Cerje. Poti so speljane daleč proč od glavnih prometnic, po obstoječih kolovozih, stezah in nekdanjih vojaških cestah. Pozimi je ta sprehod še posebej magičen, le oblecite se dobro, ker pozimi je burja še bolj ostra in hladna.

Pohorje

Pohorje je 1.543 metrov visoka naravna oaza s širnimi gozdovi, jasami, pašniki, slapovi in šotnimi barji z jezerci. Celo Pohorje je prepredeno s sprehajalnimi potmi, kolovozi in gozdnimi cestami, tako da je možnosti za sprehode preveč za eno samo zimo. Raziščite pohorski pragozd, Lovrenško, Črno in Ribniško šotno barje z jezerci, mogočne slapove Veliki in Mali Šumik in bistro Lobnico. Sprehod zase pa je lahko že vzpon na Pohorje iz Maribora, med katerim lahko uživate v izjemnem pogledu na zimski Maribor, če ga ne prekriva megla.

Rabeljsko jezero

Rabeljsko jezeroRabeljsko jezero naj bi nastalo zaradi tamkajšnjih trdosrčnih prebivalcev, ki ženski z otrokom v naročju niso hoteli ponuditi prenočišča. Usmilil se je je le starček, ki je živel v samotni koči na robu vasi. Ponoči je vas zajel silovit vihar in zalil vso vas, ostala je le starčkova koča na majhnem otoku sredi Rabeljskega jezera. Ob Rabeljskem jezeru je speljana sprehajalna pot, na kateri boste lahko občudovali zasnežene vršace na eni in mirno jezero na drugi strani.

Ptuj

Ptuj, čeprav malo mesto, je prava izbira za zimsko pohajkovanje. Od vzpona na grad, ki kraljuje nad mestom, pa do raziskovanja mestnih ulic, vedno boste našli kak zanimiv kos zgodovine. Če pa imate več časa in moči, se sprehodite skozi mestni park in naprej proti Ranci, kjer se lahko okrepčate s kavo na pomolu, se razgledate po Ptujskem jezeru in se sprehodite okoli njega. Ob tem boste prečkali tudi jez v Markovcih in se sprehodili mimo Krajinskega parka Šturmovci.

Uskovnica

Planina Uskovnica je pravi mali raj v vseh letnih časih, pozimi, ko je prekrita s snegom, pa so njeni grbinasti travniki še posebej zanimivi. Iz Srednje vasi je hoje na Uskovnico slabi dve uri, kar je že konkreten sprehod, še posebej, ker se je treba še vrniti na izhodišče. A neverjetna okolica odtehta vse napore.

Sečoveljske soline

Sečoveljske solineČe vam poleti obisk obale ne prija tako močno zaradi gneče in vročine, pa vam vsekakor priporočamo, da se letos tja odpravite pozimi in spoznate obalo še z zimske perspektive. Ko je na celini napovedana megla, nas bo na obali pogosto pričakalo sonce in takrat si privoščite pohajkovanje po naših največjih solinah. Dve možnosti imamo za sprehod, prvi je Lera, to je »živi« severni del solin, kjer še vedno pridobivajo sol. Južneje pa ležijo Fontanigge, kjer so pridobivanje soli opustili pred 40 leti, razvaline solinskih hiš pa bodo dale sprehodu skoraj pravljični pridih.