DOMOV BOLEZNI NEVROLOGIJA 10 OPOZORILNIH ZNAKOV PRI ODKRIVANJU...

10 opozorilnih znakov pri odkrivanju demence

Če sami opazimo oziroma nas drugi opozorijo, da smo začeli pozabljati, je potrebno čim prej obiskati zdravnika. Zgodnje odkrivanje Alzheimerjeve bolezni je namreč izjemnega pomena, saj so zdravila, ki so predpisana v zgodnejši fazi bolezni, bolj učinkovita, hkrati pa je pomembno, da stanja, ki le posnemajo demenco, zdravimo oziroma odkrijemo.

Za zgodnje odkrivanje demence je pomembnih 10 zgodnjih opozorilnih znakov. Število simptomov in njihova intenzivnost pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo ni strogo določeno, vendar je pomembno, da čim prej ugotovimo, če je nekaj narobe. Pri tem si zastavimo naslednja vprašanja. Če se najdete v njih, obiščite svojega zdravnika.

1. Izguba spomina, ki ovira vsakodnevno življenje

Izguba spomina je najpogostejši simptom Alzheimerjeve bolezni. Se vam dogaja, da hitro pozabite novico, ki ste jo prebrali v časopisu? Pozabljate pomembne datume, imena ali dogodke? Ali pogosto iščete ene in iste informacije? Si pomembne stvari pogosto zapisujete, da jih ne bi pozabili?

2. Težave pri načrtovanju ali reševanju problemov

Imate težave z načrtovanjem dogodkov in aktivnosti in se načrta ne držite? Ali vam recept za jed, ki ste jo pripravili že ničkolikokrat, dela težave? Se težko osredotočite na naloge, ki zahtevajo natančnost, še posebej če vsebujejo številke, na primer beleženje in plačevanje računov?

3. Težave pri opravljanju znanih nalog doma, na delovnem mestu ali v prostem času

Za zgodnje odkrivanje demence je pomembnih 10 zgodnjih opozorilnih znakov.

Tudi opravki, ki so nam domači in rutinski, lahko postanejo zahtevni. Se vam dogaja, da imate težave pri vožnji na lokacijo, ki vam je poznana in domača? Ali vam preprosta opravila v službi delajo težave? Ali pozabljate pravila družabnih iger?

4. Zmedenost v času in prostoru

Se težko znajdete v prostoru in se pogosto izgubite? Ali pozabljate, kje ste bili danes zjutraj? Se spomnite, kako ste prišli na določeno lokacijo?

5. Težave pri razumevanju vizualnih podob in prostorskih razmerij

Ali imate težave z branjem časopisov, revij ali teksta na računalniku? Težko ocenite razdaljo? Ali ločite barve? To je pomembno, saj lahko takšne težave vplivajo na vašo vožnjo avtomobila.

6. Težave z besedami pri govoru ali pisanju

Besede nam lahko hitro začnejo delati preglavice. Ali v pogovoru najdete besedo, ki jo iščete? Ali morda stvari in osebe poimenujete napačno? Se izogibate pogovorom, ker jim težko sledite? Se vam dogaja, da se med pogovorom ustavite, ker ne veste, kaj bi rekli? Se pogosto ponavljate?

7. Izgubljanje stvari in izguba sposobnosti vračanja po istih sledeh

Vsakomur se zgodi, da izgubi ključe stanovanja ali kak drug predmet. Vendar, ali ste zmožni izgubljeni predmet poiskati z analiziranjem svojih dejanj? Se vam zgodi, da predmete odložite na nenavadna mesta, na primer ročno uro v hladilnik? Ali pogosto obtožite ljudi laganja ali prikrivanja?

8. Zmanjšano ali slabo presojanje

Ste v zadnjem času sprejeli kakšno slabo odločitev, na primer dali denar nekomu, vendar tega običajno ne bi naredili? Ali slabše skrbite zase, se manj tuširate? Se včasih oblečete vremenu neprimerno?

9. Umik iz dela ali socialnih aktivnosti

Se v službi izogibate novim projektom? Vas priljubljeni hobiji ne zanimajo več? Vam manjka motivacije? Ali bolj pogosto gledate televizijo ali spite kot običajno?

10. Spremembe v razpoloženju in osebnosti

Se enostavno razburite? Ste depresivni, prestrašeni ali zaskrbljeni? Ste sumničavi do ljudi?