DOMOV BOLEZNI NALEZLJIVE BOLEZNI IN ALERGIJE SEZONSKA TABLETA ZA SEZONSKO ALERGIJO –...

Sezonska tableta za sezonsko alergijo – nova možnost

prof. dr. Ema Mušič, dr. med., specializirana internistkaSublingvalna specifična imunoterapija (SLIT) sezonskega rinokonjunktivitisa

Specifična imunoterapija (SIT) alergijskega rinitisa praznuje letos 100-letnico in prekrivajo se vse pogostejša poročila o uspehih takega zdravljenja. Take so tudi naše izkušnje v zdravljenju alergijskega rinokonjunktivitisa.

Alergijski rinokonjunktivitis smo nekaj desetletij izvajali le s podkožnimi injekcijami, zadnjih pet let pa tudi z nanašanjem specifičnega alergena na ustno sluznico pod jezik (SLIT). SLIT so v klinično prakso uvedli leta 2002, in to po 20 letih raziskovanja in priprave čistih alergenov za nanos na ustno sluznico.

O izkušnjah prvih let pri nas, ko so se simptomi bolezni v nosu in na očeh pri alergičnih za trave pomembno izboljšali pri 85 % bolnikov, izvajali pa smo tudi SLIT proti pršicam in pelodu breze, smo že poročali leta 2009 na alergološkem kongresu v Berlinu.

Tedaj smo uporabljali specifično mešanico alergenov 5 trav v kapljicah, kar si je bolnik nanesel pod jezik vsako jutro s pomočjo pršilnika. To metodo nadaljujemo, uspehi se še izboljšujejo. Postopek pa izvajamo vsaj tri predsezone in sezone cvetenja trav, to je večinoma 4 mesece. O odličnih uspehih poročajo tudi iz alergoloških centrov Evropi, in to pri otrocih nad 5 let starosti in pri odraslih. Danes veljajo za verodostojna poročila le tista, ki bazirajo na kontroliranih rezultatih uspešnosti, to je zmanjšanje ali prenehanje težav. Taka terapija se uvede le pri najtežjih oblikah bolezni, ki onemogočajo normalno življenje in delo in pri katerih običajna terapija s protialergijskimi zdravili ni bila uspešna.

Zaradi hudih oblik alergijskega rinitisa se otroci ne morejo igrati zunaj ali se ukvarjati s športom, pa tudi slabše spijo in se težko koncentrirajo na učenje, zato imajo pogosto slabši učni uspeh.

Specifična imunoterapija pa ni le odpravljanje težav, ampak je edino vzročno zdravljenje imunološke podlage v telesu za reagiranje s simptomi nahoda in vnetih oči v navzočnosti specifičnih alergenov v zraku. V zgodnji pomladi so alergeni v pelodih dreves, v maju in juniju ali dlje pa večinoma v pelodih trav. Pripravki za sit vsebujejo čiste alergene izbranega izvora, pripravek za bolnika pa se izbere glede na diagnostične rezultate o kritičnem alergenu, ki povzroča simptome.

SLIT s podjezično tableto proti alergiji na trave

To jesen dobivamo v roke še udobnejšo in enako uspešno obliko SLIT, ki se izvaja z eno samo podjezično tableto zjutraj v odrejenih spomladanskih mesecih. Lastne izkušnje bomo imeli že spomladi 2012, saj je tableta v Sloveniji že registrirana in v oktobru izročena v prakso.

Francoski strokovnjaki so odkrili, da je največ oseb z alergijami na cvetni prah rojenih med januarjem in aprilom.Pozitivne klinične izkušnje s tableto proti alergiji na trave so predstavili že na nekaj kongresih Evropske akademije za klinično alergologijo in imunologijo, zlasti številna so bila pozitivna poročila letos v Istanbulu.

Izbor bolnikov za novo terapijo SLIT in celoten postopek morata biti v skladu s smernicami Svetovne alergološke organizacije (WAO) iz leta 2009, ki veljajo za temeljni dokument o izvajanju SLIT. Ustrezno tem smernicam mora biti dokazana alergija za specifičen alergen npr. trav, o postopku informiran bolnik, planirane kontrole pri alergologu ter vodenje celotne dokumentacije.

SLIT v novi obliki omogoča pomembno izboljšanje težav že v prvi sezoni izvajanja, naslednje sezone se uspeh še izboljšuje, kar se kaže kot celostno izboljšana kakovost življenja. Zelo pomembno je tudi, da se zmanjša ali celo odpravi potreba po jemanju drugih zdravil. V okoljih, kjer SLIT izvajajo že dlje, opažajo, da doseženi učinek brez simptomov traja tudi več let po prenehanju s tem postopkom. To kaže na dejstvo, da se je vzburljivost imunskih celic z alergeni v travah umirila za daljše obdobje.

Alergologi pa kot zelo pomembno sprejmo tudi dejstvo, da SLIT ne povzroča sistemske anafilaksije, ki se je posamič dogajala med sit z injekcijami. Podjezičen nanos alergena posamič in prehodno povzroči le blage lokalne motnje, srbenje, ki z uporabo antihistaminika minejo in v nadaljevanju SLIT ne nastopajo več. Zelo vzpodbudno je tudi, da SLIT pri otrocih in mladostnikih preprečuje kasnejši razvoj astme učinkovitejše, kot je bilo predhodno z injekcijami. Razvijajo tudi SLIT s tableto proti pršicam in pelodu breze.

Nov način zdravljenja alergijskega rinitisa so predstavili na novinarski konferenci, ki jo je vodila Darja Lisjak. Zdravnica Anja Koren- Jeverica (na fotografiji druga z desne) iz Pediatrične klinike Ljubljana je dejala, da si alergik sicer lahko delno pomaga tudi sam - tako, da se čim bolj izogiba mestom z visoko koncentracijo pelodov, nosi sončna očala ter si izpira obraz z vodo in nos s fiziološko raztopino. »Kadar so težave preveč izrazite in zelo moteče, pa je smiselno obiskati specialista alergologa ter se pogovoriti o možnostih specifične imunoterapije, danes najuspešnejši metodi preprečevanja in zdravljenja alergij,« je dodala. Prof. dr. Ema Mušič (druga z leve) iz Bolnišnice Golnik je poudarila, da se pri 30 do 40 odstotkih bolnikov z alergijskim rinitisom lahko v nekaj letih pojavi astma. »Alergijskega rinitisa ne smemo jemati le kot nadlogo, ki bolj ali manj zmanjšuje kakovost bolnikovega življenja, ampak ga moramo temeljito zdraviti. Specifična imunoterapija pri zdravljenju alergijskega rinitisa lahko bolezensko stanje izboljša od 80 do 90 odstotkov, v najboljšem primeru pa težave z alergijo izginejo za vedno,« je dejala prof. dr. Mušič. Najbolj primeren čas za začetek imunoterapije s podjezičnimi tabletami je 2 do 4 mesece pred kritičnim cvetenjem trav, saj se tako do sezone cvetenja v imunsko odzivnih celicah, ki so nosilke alergijskega odzivanja, že vzpostavi zmanjšan alergijski odziv. Pediatrinja Vesna Plevnik Vodušek (prva z leve) iz Ambulante za pediatrijo in alergologijo v Ljubljani v zadnjih letih opaža, da se je starostna meja za nastanek alergijskega rinitisa pomaknila v zgodnejša leta in vse več otrok kaže znake te bolezni že v prvih letih življenja. »Otroci z alergijskim rinitisom se morajo izogibati alergenom, kar je težje izvedljivo kot pri odraslih, še posebej pri tistih, ki so alergični na pelode trav,« je dejala Plevnik Voduškova. Zato težje oblike alergijskega rinitisa pri otrocih prav tako zdravijo s specifično imunoterapijo, a šele po 5. letu dopolnjene starosti. Plevnik Voduškova se zaradi alergije s specifično imunoterapijo že vrsto let zdravi tudi sama in ima z njo zelo pozitivne izkušnje.

Zakaj je SLIT lahko nadomestila injekcije

Proučeno je, da je v ustni sluznici navzoče veliko število celic, ki so sposobne razpoznati alergen in ga predstaviti ključnim imunskim celicam, ki odločijo o alergijskem vzburjenju in razvoju simptomov alergije. Tako telesu dejansko posredujemo večje količine specifičnega alergena kot z injekcijami pod kožo. S tem postopno dosežemo imunsko toleranco, saj je SLIT privedla do več celic (limfocitov) tolerance, do več specifičnih blokirajočih protiteles, ki onemogočajo vezavo alergena na celične receptorje.

Mehanizmi sit z injekcijami in SLIT so si v končnem rezultatu podobni. Izvajanje podjezične aplikacije sit je enostavnejše, brez pogoste hoje k zdravniku, vmesni posveti so lahko tudi telefonski. Klinični kontrolni pregledi so potrebni prvo leto na tri mesece oziroma obvezno po koncu sezone v primeru trav in konec leta za planiranje prihodnje sezonske SLIT. SLIT  večinoma izvajamo tri sezone. Izrednega pomena pa je sodelovanje bolnika in alergologa, saj oba vodita tudi potrebno dokumentacijo.

Danes je SLIT ob dokazani specifični alergiji zaenkrat možna v obliki kapljic proti pršicam, plesnim, živalskim dlakam, pikom (strupom) žuželk, pelodom trav, plevelom vključno z ambrozijo, pelodom dreves, lateksu, pšenični moki. Alergolog izbere za SLIT največ 2 specifična alergena in napravi zaporedje aplikacij. Praviloma pa poteka SLIT z enim alergenom. Tableta proti travam je poenostavila terapijo predvsem za bolnika.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 57, november 2011.