DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE ODKRITJE PRETEKLEGA LETA

Odkritje preteklega leta

Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med.

Tako kot vsako leto po decembrskem prenažiranju in pitju sem se tudi tokrat ubadal s tem, kaj bi napisal. Kaj sem skuhal, česar vi niste, kaj sem pojedel, česar vi niste, kaj sem spil, česar vi niste …

Ker ob koncu leta običajno vsi vlečejo neke črte pod računi in delajo zaključke, nagrajujejo najboljše za to in to v preteklem letu, sem šel tudi sam v to smer.

Ob tem, da sem popolnoma spremenil način nakupovanja hrane in tok dela denarja preusmeril od trgovine proti kmetu, sem se skušal spomniti stvari, ki bi me v preteklem letu na področju kulinarike presenetila, presunila ali kako drugače premaknila.

Ob kar nekaj finalistih sem se na koncu odločil za Avstrijce. Tako kot se mi je pred leti zdela smešna informacija o tem, da Švicarji delajo vina, tako me je bratranec Boris presenetil z izjavo: »Ti, mrš jt embart z meno po bučno ole. Grta mavo od Pliberka naprej ga en kmet sproti frišno stiska, pa ti ga kr iz preše v flašo natoči …« Kaj? Prosim? Počasi in še enkrat, prosim. »Gr v Pliberku, mavo naprej proti …« Okej, okej, razumem, prav sem slišal. In tako sva en dan tudi šla … … čez severno mejo po bučno olje. Stvar sicer sploh ne bi bila zanimiva, če bi se dogajala nekje na vzhodu Slovenije, ne pa v naših krajih, na zahodu. Če ponovim, nekdo na avstrijskem Koroškem prideluje bučno olje.Raziskave so pokazale, da bučna semena pripomorejo k preprečevanju arterioskleroze in uravnavajo raven holesterola. Vprašal sem se, če to pomeni, da je nekdo ovrgel dogmo o prekmurskem bučnem olju kot edinem dostojnem svojemu imenu, in ali je besedni zvezi štajerski dizl odklenkalo …

Počakati sem moral le en požirek, da sem ugotovil, da mi ne bo več treba ne vem koga gnjaviti, da mi priskrbi pol litra ne ravno poceni bučnega olja iz ne vem katerih skritih predelov naše dežele, in da sem s črnim zdravjem končno preskrbljen brez posrednikov.

Kako bučno olje uporabiti, je najbrž odvečno pisanje, čeprav ga nekateri uporabljajo tudi za peko jajc in zrezkov. Sam tega še nisem poizkusil, ko pa bom, če bom, boste najbrž vi izvedeli prvi.

V letu 2012 vam želim veliko novih, predvsem kulinaričnih odkritij, tudi nemogočih, v stilu trta sladkega muškata izpod Triglava po tristo letih še vedno daje najslajše ledeno vino …

Vse naj naj, Mihael

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 59, januar 2012.