Krčne žile

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki jih mučijo otečene, boleče in utrujene noge? Opažate modrikaste, nabrekle in zvijugane vozliče, ki pritiskajo na kožo ter jo izbočijo? Če ste se v tem opisu našli, je ta prispevek kot nalašč za vas. Za vse tiste, ki tovrstnih težav nimate, pa verjamem, da bo kakšna informacija prav tako dobrodošla in bo pripomogla, da se težavam izognete tudi v bodoče.

Krčne (varikozne) žile so razširjene površinske vene na nogah. So zelo pogosto obolenje, ki se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Vene so tiste, po katerih se kri iz vseh telesnih organov vrača v srce. V nogah imamo dve skupini ven: površinske, ki ležijo v podkožnem maščevju, in globoke vene med mišicami.

Vzroki

Krčne žileKrvni tlak v venah po telesu je nizek. Vendar pa lahko v venah nog nizek tlak predstavlja problem, saj mora kri po nožnih venah (tudi v stoječem položaju) teči navzgor, da pride do srca. Da je to mogoče, poskrbijo zaklopke (enosmerne) v venah, ki onemogočijo odtekanje krvi spet nazaj. Šibkost v steni površinskih ven povzroči izgubo prožnosti in razširitev ven. Vse to privede do motenega delovanja zaklopk, in normalna funkcija vračanja krvi iz spodnjih okončin v srce je tako onemogočena. Vene postanejo daljše in širše, zato se zvijejo in izbočijo kožo nad seboj, kar pri krčnih žilah tudi opazimo. Poznamo več dejavnikov tveganja, ki pospešujejo razvoj krčnih žil: starost, vpliv hormonov in čezmerna telesna teža. K nastanku krčnih žil nedvomno prispeva tudi neprimerna obutev in premalo gibanja.

Simptomi

Veliko bolj kot videz nas prizadene občutek utrujenosti v nogah in bolečine, ki ponavadi spremljajo krčne žile. Če dlje časa stojimo, postanejo noge težke in utrujene, pojavi se občutek napetosti v nogah, gležnji pa velikokrat otečejo. Spodnji del nog in gležnji lahko srbijo, praskanje izzove rdečino in izpuščaj, kar velikokrat zmotno pripisujemo suhi koži. Hitreje prihaja do krvavitev (udarec, praskanje), še zlasti, če je koža na tistem mestu tanka. Hujši zapleti, ki lahko spremljajo krčne žile, so pojav dermatitisa in tromboflebitisa, vendar so redki.

Zdravljenje krčnih žil

Krčnih žil ni mogoče popolnoma ozdraviti. Zdravljenje je usmerjeno predvsem v lajšanje simptomov in izboljšanje videza ter preprečevanje zapletov. Svetujejo se ukrepi za zmanjševanje tlaka in zastoja krvi v povrhnjih venah. Uporabljajo se kompresijsko zdravljenje, sklerozacija ven, kirurške metode in zdravljenje z nekaterimi zdravili.

  • Kompresijski povoji in medicinske nogavice vene stisnejo in preprečijo, da bi se raztegnile, zato se priporoča uporaba le-teh. Povoji ne smejo biti preveč raztegljivi, predvsem pa morajo biti vselej pravilno nameščeni. Pritisk povoja mora biti največji na stopalu in okoli gležnjev ter se mora enakomerno zmanjševati proti kolenu. Če so povoji na zgornjem delu uda močneje zadrgnjeni kot spodaj, delujejo škodljivo, saj povečajo zastoj v povrhnjih venah. Prav zaradi pogostih napak pri nameščanju kompresijskih povojev vse pogosteje priporočamo uporabo medicinskih kompresijskih nogavic, ki so po velikosti, obliki in stopnji kompresije prilagojene bolniku in njegovim težavam. Stopnjo kompresije predpiše zdravnik, velikost nogavic pa izberemo glede na obseg in dolžino uda, ki ne sme biti otekel. Zato je priporočljivo, da se meritev uda opravi zjutraj.
  • Nekateri poskušajo tudi z »zapečatenjem žil«, pri čemer zdravnik z vbrizgavanjem določene raztopine povzroči nastanek tromba (strdka), ki veno zapre. Postopek se imenuje sklerozacija ven. Po uspešnem sklerozacijskem zdravljenju se lahko čez čas ponovno razvijejo krčne žile v bližini skleroziranih območij.
  • Tudi odločitev za operacijo je možna, kadar so težave že precejšnje in so izčrpane druge možnosti. O tem presodi zdravnik. Kirurg tako odstrani površinske vene in ob normalnem delovanju globokih ven obtok krvi do srca ni moten. Z operacijo sicer odstranimo krčne žile, ne pa tudi nagnjenosti k nastajanju novih!

Kaj lahko storimo sami?

Preventivni ukrepi upočasnijo napredovanje bolezni in zaplete. V lekarni je na voljo mnogo zdravil in prehranskih dopolnil, ki so v prodaji brez recepta. Sočasno se svetuje uporaba kompresije! 

                   

  • Priporoča se uporaba krem in gelov s heparini za lokalno zdravljenje. Imajo protivnetni učinek, preprečujejo nastanek strdkov in raztapljajo že nastale. Dobrodošli so tudi pripravki iz divjega kostanja, ki vsebuje escin. Le-ta deluje protivnetno in zatesni kapilare, s čimer zmanjša njihovo prepustnost.
  • Biflavonoidiv obliki tablet zmanjšajo prepustnost kapilar, preprečijo kopičenje eritrocitov in trombocitov ter zmanjšajo okvaro žil. Jemanje je omejeno na daljše obdobje.
  • Sloves tradicionalnega ljudskega zdravilstva proti krčnim žilam se drži tudi številnih rastlin (ginko biloba, glog, borovnica, divji kostanj, bodeča lobodika), ki naj bi krepile žile in izboljševale obtok. Ginko, borovnica in glog izboljšujejo obtok, kostanj in lobodika pa naj bi na vene delovala protivnetno in tonizirajoče.
  • Za odpravo skupkov fibrina – beljakovine, zaradi katere je koža ob krčnih žilah trda in grudasta – se priporoča uživanje grmaste paprike, česna, čebule, ingverja in ananasa, ki vsebujejo bromelain. To je encim, ki spodbuja razgradnjo fibrina.
  • Priporočajo se tudi hladno-topli oblivi z vodo, ki lahko upočasnijo napredovanje krčnih žil. Oblivi se izmenično ponavljajo 15 minut in obvezno zaključijo s hladno vodo.
  • Pozornost namenite tudi prehrani, katere cilj naj bo izboljšanje krvnega obtoka in ohranjanje primerne telesne teže. Izogibajte se maščobam, sladkorju in soli ter prehrano obogatite s sadjem in zelenjavo. Ne pozabite na dovolj tekočine. Tudi dodatek vitaminov je priporočljiv: 500 mg vitamina c in 400 ie vitamina e na dan ter dodatek biflavonoidov, ki spodbujajo absorpcijo vitamina e. Biflavonoidi so v agrumih, marelicah, borovnicah, robidah, češnjah, šipku in ajdi.
  • Če kadite, prenehajte!
  • Redno telovadite! Priporočljivi so sprehodi, kolesarjenje, tek in plavanje.
  • Če je vaše delo stoječe ali sedeče, noge čim pogosteje raztezajte in razgibavajte! Ko sedite, ne prekrižajte nog, saj to upočasni pretok krvi, in noge raje podložite!
  • Nosite udobno obutev z nizko peto!
  •  Izogibajte se visokih temperaturnih obremenitev, kot so sonce, savna ter tuširanje in kopanje v vodi, ki ima več kot 30 ºc, ker toplota dodatno širi vene. Vse to so nasveti, ki bi morali dati pozitivne rezultate in ublažiti težave, ki jih povzročajo krčne žile. Vsekakor pa vam bo obisk lekarne v dodatno pomoč, saj bo farmacevt oskrbi z ustreznim pripravkom dodal še skrb v obliki nasveta!