DOMOV BOLEZNI NALEZLJIVE BOLEZNI IN ALERGIJE ALERGIJSKI RINITIS ALI SENENI NAHOD

Alergijski rinitis ali seneni nahod

Prišel je čas, ko zjutraj brez skrbi ob odprtem oknu prisluhnemo ptičjemu petju, s polnimi pljuči vase potegnemo omamne vonjave cvetočih rastlin in se sprehodimo po cvetočih poljih. Pomlad je prelep letni čas, ko se narava prebuja. Na žalost pa spomladansko prebujenje pogosto spremljajo tudi zamašen nos, kihanje in pekoče oči. Vnetje nosne sluznice ali rinitis lako nastane zaradi različnih vzrokov. Kadar je ta vzrok alergija, preobčutljivost na določeno snov, zaradi katere večina ljudi nima težav, govorimo o alergijskem rinitisu. Pravimo pa mu tudi seneni nahod, saj so imeli ljudje včasih največ težav, ko so pospravljali seno, takrat pa je v zraku tudi precej cvetnega prahu in peloda.

Alergijski rinitis ali seneni nahod pomembno vpliva na kakovost bolnikovega življenja, moti spanec, povzroči izostanek v šoli in zmanjša delovno storilnost ter vpliva na preživljanje prostega časa.

Alergijski rinitis ali seneni nahod pomembno vpliva na kakovost bolnikovega življenja.Bolnik ima lahko težave le nekaj tednov ali mesecev v letu in jih povezuje s cvetnim prahom oziroma cvetenjem. To je značilno za sezonski alergijski rinitis ali sezonski seneni nahod. Če se simptomi in znaki pojavljajo vse leto, so lahko povezani z alergeni doma ali v službi in govorimo o celoletnem alergijskem rinitisu ali celoletnem senenem nahodu.

Značilni simptomi in znaki za alergijski rinitis se pojavijo po izpostavitvi snovem, ki povzročajo preobčutljivost. Imenujemo jih alergeni. Povzročitelji sezonskega senenega nahoda so v spomladanskem času večinoma pelodi trav in dreves, pelodi breze, leske, jelše. V poletnem času so alergeni pelodi plevelov in zeli (navadni pelin, trpotec, ambrozija), jeseni pa predvsem pelodi plevelov in plesni. Smiselno je pomisliti tudi na možnost navzkrižne alergije. Navzkrižna alergija pomeni, da se pri osebi, ki ima eno vrsto preobčutljivosti, lahko pojavi preobčutljivost tudi za neko drugo, podobno snov. Na primer: nekaj bolnikov, ki so alergični na pelod breze, ima težave tudi pri uživanju svežih jabolk. Občutijo srbenje v ustni votlini, sluznica lahko tudi oteče.

Povzročitelji sezonskega senenega nahoda so v spomladanskem času večinoma pelodi trav in dreves, pelodi breze, leske, jelše. V poletnem času so alergeni pelodi plevelov in zeli (navadni pelin, trpotec, ambrozija), jeseni pa predvsem pelodi plevelov in plesni.

Kakšni so značilni znaki alergijskega rinitisa?

Značilni simptomi in znaki alergijskega rinitisa so:

  • voden izcedek iz nosu;
  • zamašen nos;
  • kihanje;
  • srbenje v nosu;
  • vnetje in srbenje oči.

Prisotni so lahko vsi simptomi in znaki ali pa le nekaj izmed njih.

Znaki alergijskega rinitisa so podobni znakom navadnega prehlada, le da težave trajajo dlje in se vsako leto pojavljajo v istem obdobju. Pri sezonskem senenem nahodu nimamo povišane temperature in glavobola, nos imamo zamašen le redko, je pa prisotno srbenje v nosu, voden izcedek iz nosu, kihanje in pogosto tudi vnetje oči. Simptomi in znaki nastopijo nenadoma in trajajo ves čas izpostavitve snovi, ki povzroča preobčutljivost. Simptomi in znaki so prisotni predvsem čez dan.

Kako lajšati znake in simptome?

Zdravljenje alergijskega rinitisa se prilagodi teži, mestu in trajanju simptomov ter vplivu bolezni na kvaliteto bolnikovega življenja.

  • Najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep je izogibanje povzročitelju težav – alergenu, kadar je to le mogoče.
  • Pri sezonskem alergijskem rinitisu je smiselno spremljati koledar cvetenja oziroma dnevno napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku, ki je objavljena na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje (www.arso.gov.si/vreme/napovedi in Biometeorološka napoved).
  • Koristno je redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino.
  • Z vprašanji se lahko obrnete tudi na lekarniškega farmacevta, ki lahko po pogovoru ugotovi vzrok vaših težav, preveri, ali gre res za alergijski rinitis, oceni resnost težav ter svetuje uporabo zdravila brez recepta in druge ukrepe, ki lahko omilijo ali odpravijo težave. V primeru resnejših znakov lekarniški farmacevt priporoči obisk zdravnika.
  • V določenih primerih je uspešna tudi imunoterapija. Pri tem zdravljenju, ki je seveda pod zdravniškim nadzorom, se bolniku v podkožje vbrizgava majhne količine alergena, dokler bolnik ne prenese normalne količine alergena, ki mu je izpostavljen v naravi. Obstajajo pa tudi zdravila v obliki podjezičnega pršila ali podjezičnih tablet, s katerimi bolnik izvaja imunoterapijo doma.
  • Učinkovito je tudi zdravljenje z zdravili, kjer je potrebno natančno upoštevati podana navodila za uporabo.

Za zdravljenje alergijskega rinitisa so na voljo številna zdravila

  • Fiziološka raztopina;
  • zdravila, ki zmanjšajo alergijski odziv (antihistaminiki) in so na voljo v obliki tablet, raztopin in sirupa;
  • zdravila za lokalno zdravljenje otekle nosne sluznice v obliki kapljic ali pršila za nos;
  • zdravila za zdravljenje oteklih sluznic v nosu in obnosnih votlinah v obliki tablet;
  • zdravila za lokalno zdravljenje alergijskega vnetja oči v obliki kapljic za oči.

Nekatera zdravila so v lekarnah na voljo tudi brez recepta in vam jih lahko pri blažjih oblikah za samozdravljenje svetuje lekarniški farmacevt. Na izbor zdravila za samozdravljenje alergijskega rinitisa vplivajo pogostnost, trajanje in resnost znakov ter lastnosti zdravila.

Hitrost kihanja znaša približno 160 km/h, slina iz ust pa lahko poleti celo meter in pol daleč.

Alergijski rinitis lahko sami zdravite največ 7 dni. V tem času morajo simptomi in znaki popolnoma izginiti. Če se simptomi in znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom. Ob neustreznem zdravljenju lahko alergijski rinitis preide v alergijsko astmo.