DOMOV ZDRAVILNE RASTLINE SKRIVNOSTNA INDIJSKA BOSWELLIA SERRATA...

Skrivnostna indijska Boswellia serrata lajša vnetne tegobe

Izvlečki Boswellie serrate, starodavnega indijskega drevesa, se že stoletja uporabljajo v Indiji kot del ajurvedske medicinske znanosti zaradi blagodejnih učinkov na vrsto vnetnih bolezni. S svojim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem lajša težave pri artritisu, astmi, Crohnovi bolezni, bolečinah v hrbtenici in mnogih drugih.

zdravilne rastline - boswellia serrataBoswellia serrata je drevo, ki raste v suhih predelih Indije, Severne Amerike in Bližnjega vzhoda. Že v starih indijskih medicinskih knjigah omenjajo salai gugul, izcedek Boswelle serrate, saj so ga priporočali pri različnih težavah, na primer pri revmatoidnem artritisu, trebušnih bolečinah, driski, astmi, bronhitisu, raku. Izvleček so uporabljali tudi pri verskih ceremonijah v stari Perziji, Babilonu in Grčiji, rastlino pa omenja celo Biblija.

Danes se izvleček bosvelije uporablja predvsem zaradi njenih protivnetnih učinkov. Bosvelija zavira delovanje vnetnih mediatorjev z delovanjem na encim 5-lipooksigenazo in na ta način lahko  tem pomaga zmanjšati vnetje pri obolenjih, kot so revmatoidni artritis, osteoartritis, kolitis, astma ipd. Podoben učinek imajo nekatere protivnetne nesteroidne učinkovine, vendar te delujejo drugače. Glavna prednost bosvelije je, da zaradi drugačnega delovanja ne pospešuje razgradnje glikozaminoglikanov in ne draži želodca, hkrati pa je učinkovita pri različnih vrstah vnetij.

Raziskave kažejo, da lahko uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju. Povečuje tudi produkcijo tekočine znotraj sklepov, ki deluje kot lubrikant in s tem olajša premikanje in kroženje sklepov. V klinični raziskavi iz leta 2006 so znanstveniki primerjali učinke bosvelije in nesteroidne protivnetne terapije z valdekoksibom. Ugotovili so, da se učinek bosvelije izrazi pozneje, z najizrazitejšimi rezultati po mesecu dni jemanja, vendar se pozitivni učinki čutijo tudi do enega meseca po prenehanju jemanja. Nesteroidne protivnetne učinkovine so nasprotno pokazale hitrejši učinek, ki pa je po prenehanju jemanja tudi hitro izzvenel.

Uporaba izvlečkov bosvelije pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu pomaga zmanjšati bolečino zaradi vnetja sklepov, povečati gibljivost in elastičnost sklepov ter lajšati težave pri gibanju.

Pozitivne učinke bosvelije so opazili tudi pri astmatikih. Astma je kronično vnetje dihalnih poti, zaradi česar prihaja do povečane produkcije sluzi in povečane odzivnosti dihalnih poti. Učinkovine, ki so prisotne v  bosveliji lahko zmanjšajo vnetno reakcijo ter kopičenje sluzi v pljučih.

Encim 5-lipooksigenaza je odgovoren tudi za razvoj in napredovanje vnetnih procesov v prebavilih. Ti se lahko kažejo v obliki Crohnove bolezni (kronične vnetne bolezni črevesja s hudimi kirurškimi in imunskimi zapleti), kolitisa (vnetja dela debela črevesja) in ilitisa (vnetja dela tankega črevesja). Bosvelija lahko lajša simptome vseh naštetih bolezni z zaviranjem omenjenega encima in naj bi bila po nekaterih raziskavah je celo učinkovitejša od standardne terapije z učinkovino mesalazin.

Poleg zmanjšanja vnetne reakcije lahko bosvelija pozitivno učinkuje tudi na imunski sistem, saj deluje protimikrobno in ima antikancerogen učinek. Ameriški znanstveniki trenutno raziskujejo učinke kombiniranega zdravljenja možganskega tumorja s standardno terapijo in izvlečki bosvelije v primerjavi z učinki same standardne terapije.  Zanimivo je tudi, da kljub mnogim pozitivnim učinkom v raziskavah niso poročali o neželenih učinkih ali toksičnosti bosvelije. Kaže torej, da imamo zdaj na voljo novo učinkovito prehransko dopolnilo, ki bo lahko marsikateremu bolniku omogočila bolj razgibane in manj boleče poletne počitnice.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 33, maj 2009.