DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE IMUNSKI SISTEM NARAVNI ANTIOKSIDANT PYCNOGENOL KOT...

Naravni antioksidant Pycnogenol kot pomoč pri sladkorni bolezni

Zmes snovi polifenolov v izvlečkih iglavcev (Pycnogenol) znižuje glukozo v krvnem obtoku, tako da zavira delovanje encima, ki cepi kompleksne ogljikove hidrate, in tako neposredno in posredno blaži posledice napredovane sladkorne bolezni tipa 2.

sladkorna bolezenKaj je Pycnogenol in kako deluje

Takoj ko so se v razvoju kopenskih živali in rastlin pojavili prvi organizmi, ki so začeli izkoriščati kisik, so bili podvrženi oksidativnemu stresu. Pri celičnem dihanju namreč nastajajo zelo reaktivne snovi, kisikovi radikali, ki poškodujejo naše beljakovine, maščobe ali genetski material. Posledica je lahko poškodba celic, lahko pa celična DNK mutira, kar lahko vodi do različnih bolezni, celo raka.

Kako se organizmi branijo pred oksidativnim stresom? Živali in človek imajo lastne obrambne snovi, s katerimi se branijo pred oksidativnim stresom, ali pa antioksidante zaužijejo s hrano. Rastline, ki se ne premikajo in so neprestano izpostavljene UV-žarkom, pa sintetizirajo lastne antioksidante, ki jih lahko iz rastlin izoliramo in s pridom uporabljamo pri izdelavi pripravkov z antioksidanti. Tako mednje prištevamo vitamin E, vitamin C, flavonoide in druge polifenole ter karotenoide (likopen, karoten).

Večino antioksidantov izoliramo iz rastlinskih delov. Tako iz skorje iglavcev pridobivamo zmes polifenolov, ki izkazuje zelo močne zaščitne antioksidativne učinke in nevtralizira nekatere škodljive posledice delovanja prostih radikalov. Zaradi velikih količin in ekonomičnosti  je eden glavnih virov zmesi polifenolov izvleček skorje mediteranskega bora (Pinus maritima), ki se s skupnim imenom kot zmes polifenolov imenuje Pycnogenol.

Večino antioksidantov izoliramo iz rastlinskih delov. Tako iz skorje iglavcev pridobivamo zmes polifenolov, ki izkazuje zelo močne zaščitne antioksidativne učinke.

Raziskave, ki potekajo na Fakulteti za farmacijo, kažejo na to, da so tudi v nekaterih drugih iglavcih, ne le v boru, podobne zmesi polifenolov, ki so enakovreden nadomestek Pycnogenolu. Izsledke je katedra za farmacevstko biologijo tudi patentirala in zmes polifenolov poimenovala Abigenol. Zanimivo je, da je bila skorja iglavcev dolga stoletja odpadek pri proizvodnji lesa z relativno omejeno uporabo. Zdaj jo uporabljajo v hortikulturne namene, od takrat, ko so ugotovili, da je skorja iglavcev bogat vir antioksidativnih učinkovin, pa jo uporabljamo tudi za ekstrakcijo polifenolov.

Številne raziskave zadnjih dveh desetletij potrjujejo domnevo, da je bistveno manj srčno-žilnih obolenj pri prebivalcih tistih držav ali območij, ki uživajo hrano, bogato s flavonoidi in z antioksidanti. Ker je prehrana sodobnega človeka velikokrat osiromašena glede na vsebnost flavonoidov, je smiselno njihovo dodajanje v obliki prehranskih dopolnil. Tako je dr. Lester Packer s kalifornijske univerze (University of California) nedvoumno dokazal, da Pycnogenol v obliki prehranskega dopolnila reciklira vitamin C in ščiti vitamin E pred oksidacijo ter z neznanim mehanizmom aktivira gene za antioksidativne encime v celici, kar dopolnjuje celokupni antioksidativni potencial.

Pycnogenol ugodno vpliva na počutje diabetikov

Že dobrih deset let je znano, da izvleček skorje mediteranskega bora znižuje koncentracijo glukoze v krvi, kar je bilo objavljeno v dveh neodvisnih študijah leta 2004 (Diabetes Care, Life Sciences). Ker pa prehranska dopolnila niso nadomestek zdravil in Pycnogenol ni registriran kot zdravilo, bi bil sicer opažen učinek lahko razumljen kot možnost nadomestitve antidiabetičnih zdravil s Pycnogenolom, zato se ta učinek v predstavitvah delovanja izvlečkov skorje iglavcev nikoli ni poudarjal. Še posebno zato, ker se koncentracija insulina v krvi ni značilno spremenila pred dodatkom Pycnogenola in po njem. Raziskovalci si tako učinka do leta 2007 niso znali razložiti.

Leta 2007 pa je dr. Petra Hogger z univerze v Wurzburgu v priznani mednarodni reviji Journal of Diabetes Research and Clinical Practice objavila zanimivo raziskavo. Ugotovili so, da izvleček Pycnogenol kot zmes flavonoidov bistveno zadrži privzem glukoze iz hrane v krvni obtok. Primerjali so inhibitorno (zaviralno) delovanje Pycnogenola, izvlečka zelenega čaja in registrirane zdravilne učinkovine akarboza na encim alfa glukozidazo, ki razgradi kompleksne ogljikove hidrate v prebavilih. Tako razgrajeni ogljikovi hidrati se nato absorbirajo iz prebavil v obtok. Ugotovili so, da Pycnogenol deluje zaviralno na encim celo v odmerku pet mikrogramov na mililiter, izvleček zelenega čaja ima enak učinek pri 30 mikrogramih na mililiter, pri akarbozi pa mora biti koncentracija kar en miligram na mililiter, da se doseže enak učinek. Na osnovi tega so raziskovalci  sklepali, da ima Pycnogenol 190-krat močnejši inhibitorni učinek od akarboze.

Študija dr. Hoggerjeve odpira nove možnosti uporabe izvlečka iz skorje iglavcev ne le pri diabetikih, ampak tudi kot pomoč pri zmanjševanju učinkov čezmernega vnosa sladkorjev v organizem, pri čezmerno težkih, a sicer zdravih uporabnikih prehranskih dopolnil.

Učinkovine v Pycnogenolu dodatno delujejo na izboljšanje statusa bolnikov s sladkorno boleznijo tako, da zmanjšujejo napredovanje poškodb ožilja in očesnega zrkla. Italijanski profesor Balestrazzi s sodelavci je dokazal, da učinkovine iz zmesi polifenolov, ki so v skorji mediteranskega bora,  zmanjšujejo pretirano prepustnost kapilar tako v celotnem žilnem sistemu kot tudi v mrežnici, kar zmanjšuje nevarnost napredovanega šibkega vida in pozneje slepote. Ker pa je za sladkorno bolezen tipa 2 značilno, da bolezen spremlja veliko nepravilnosti, ki nastanejo zaradi napredovanja bolezni, kot je previsoka raven slabega holesterola, visok krvni tlak in povečano zlepljanje trombocitov, delujejo omenjene učinkovine v Pycnogenolu preventivno tudi na omenjene bolezenske pojave.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 27, november 2008.