Domov » Vsi članki

Čiščenje in nega z rastlinskimi masli in olji

Rastlinska masla in olja veljajo za najbolj edinstvene kozmetične sestavine. S tehnološkega vidika so temeljni gradniki večine kozmetičnih izdelkov za nego in čiščenje kože, s fiziološkega vidika ugodno vplivajo na stanje kože,...

Regrat – sonce, ki nas pozdravlja s trat

Ob regratu zagotovo najprej pomislimo na okusno solato, pripravljeno iz listov, ki jih naberemo pred cvetenjem. A v tej skromni rastlini se skriva še marsikaj zanimivega.

Za vsako bolezen rož'ca raste

Zelišča in začimbe so del celostnega pristopa k zdravljenju

Alja Dimic

Medicina je veda in aktivnost, usmerjena k preprečitvi in zdravljenju bolezni in povrnitvi zdravja ljudi. Za očeta medicine velja starogrški filozof...

Učinkovit boj proti kašlju

Zimska sezona je na svojem vrhuncu in hkrati je to čas, ko se marsikdo od nas spopada z nadležnim spremljevalcem hladnega vremena – kašljem.

Praznik si zapomnimo po vonju

Klinčki oziroma nageljnove žbice (latinsko: Sysigium aromaticum) spadajo skupaj s cimetom in muškatnim oreškom med najstarejše začimbe, ki imajo tudi precejšnjo zdravilno vrednost.

Trnulje, drnulje in brin

Kaj imajo skupnega trnulje, drnulje in brin? To, da so zdravi plodovi, ki dozorijo ravno v pravem času za zaščito človeka pred nevšečnostmi hladnega obdobja leta.

Iz narave za zdravje

Vsakdo se v življenju sreča z boleznijo, ki je največkrat posledica načina življenja. Takrat stopimo k zdravniku, a ponavadi pozabimo, da nam za zdravje lahko pomaga tudi narava.

Lepoto starosti nam lahko uniči demenca

Demenca človeka osiromaši. Od bogatega duševnega življenja ostane le pogorišče. Pri bolniku s hudo obliko demence, ki nima več stika z zunanjim svetom, so le izgubljeni delci mozaika še donedavno bogatega uma, spominov, čustev in...

Samozdravljenje naj bo odgovorno

Želja zdravega človeka je, da ostane zdrav, in bolnega, da zopet ozdravi. Ta želja je naravna in izvira iz človekovega samoohranitvenega nagona. Najdemo jo v vsaki zgodovinski dobi in pri vseh narodih.

Zdravilne rastline za lajšanje stresa

Stres je ena od sestavin vsakdana, najsi bo kot mehanizem, ki naše telo spodbudi in motivira, ali pa nastopa v negativni vlogi kot rušilec ravnovesja v našem telesu. Prav s slednjim se v modernem času vse prevečkrat srečujemo,...

Zvezdasti janež

Ko zadiši po janežu, je v zraku toplo in praznično. Ta prijetni vonj daje anetol, ki je glavna sestavina janeževega eteričnega olja in ima tudi zdravilne učinke.

Horopito – živi fosil, ločen od časa in prostora

Horopito je ena najzgodneje razvitih cvetočih rastlin na svetu, ki se ni spremenila že 65 milijonov let. Učinkuje izredno močno protibakterijsko in protivnetno, kar dokazujejo številne raziskave.

Zdravje iz buč

Buče so vir zdravja, saj pomagajo pri odpravljaju glist in drugih črevesnih parazitov, prav tako se buče uporabljajo za lajšanje težav bolnikov s sladkorno boleznijo.

Z meliso nad zaskrbljenost in stres

Ali sploh obstaja kdo, ki bi zase lahko trdil, da ni bil še nikoli pod stresom – v zasebnem življenju ali v službi? Stres je skrb vzbujajoč pojav današnje družbe.

Skrivnostna indijska Boswellia serrata lajša vnetne tegobe

Boswellia serrata - starodavno indijsko drevo, katerega izvlečki s svojim protivnetnim in protibolečinskim delovanjem lajšajo težave pri artritisu, astmi, Crohnovi bolezni, bolečinah v hrbtenici in mnogih drugih.

Naravna zdravila

Zdravila najlaže opredelimo po namenu. To so snovi ali njihove zmesi, namenjene za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri ljudeh in živalih. Z njimi dosežemo kvečjemu le odsotnost bolezni, ne dosežemo pa tudi navzočnosti...

Ginseng – zdravilo ZA VSE

Zdravilna rastlina ginseng se v tradicionalni medicini uporablja že tisoče let. Nove raziskave pa mu pripisujejo še širši spekter delovanja.

Skrivne lastnosti drobne lepotice

Opojna cvetlica temno vijoličaste barve nam ponuja mnogo več kot le omamen vonj. Zdravilno deluje na dihalne ter prebavne poti, uporabimo jo lahko kot pomoč pri astmi, bronhitisu, za lažje izkašljevanje ali za pomiritev kašlja.

Kava

Farmakološko delovanje kofeina je dobro proučeno. V običajnih odmerkih to poživilo naredi človeka miselno in čustveno budnega, razpoloženega ter prijaznega, zgovornega in živahnega.

Asaj – sadje, ki joka

Zdravilna rastlina, ki poviša energijo, vitalnost in odpornost imunskega sistema ter izboljša koncentracijo.

Prikazujem rezultate 1 do 20 od skupno 28

NAŠA LEKARNA

Uredništvo