Domov » Vsi članki

Droge in mladi – prvi korak je zmanjšati škodo

Prihaja čas poletnih festivalov in drugih zabavnih dogodkov, ki pa se jih ne drži le čar zabave, temveč na žalost tudi čar opoja. Alkohol, tobak in prepovedane droge so stalni spremljevalci zabave mladih in tudi tistih v...

Kategorija: Zasvojenost

Opustite kajenje!

V Sloveniji kadi približno 23 odstotkov odraslih prebivalcev, to pomeni, da kadi skoraj vsak četrti odrasli. Vendar pa si približno 60 odstotkov kadilcev želi opustiti kajenje. Verjetnost uspeha v prvem poskusu je 1 : 100,...

Bolezni, ki jih dokazano povzroči, sproži ali poslabša kajenje

Že dolgo je znano, da je kajenje tobaka na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti. Pa vendarle se vprašamo: zakaj potem še vedno kadijo?

Kategorija: Dihala, Zasvojenost

Pomen pogovora

Novembra zaznamujemo mesec boja proti odvisnosti. Prav osebne zgodbe najpogumnejših, ki jim je uspelo s svojo močjo in z ljubeznijo bližnjih izstopiti iz pekla odvisnosti, so najboljši opomin za vso družbo.

Kategorija: Zasvojenost

O2 za vsakega

O2 za vsakega je mladinsko voden projekt, ki mlade med 12. in 19. letom v Sloveniji ozavešča o posledicah aktivnega in pasivnega kajenja ter o nemoralnih marketinških prijemih tobačne industrije.

Starši, pozor! Otrok se lahko z drogo sreča že v osnovni šoli

Marsikdo bi pomislil, da v osnovnošolskih letih to sploh še ni mogoče, a je krepko v zmoti. Raziskave kažejo, da se veliko otrok z drogo prvič sreča že v osnovni šoli, največkrat pa na prehodu iz osnovne v srednjo šolo.

Kategorija: Zasvojenost

Alkoholni obračun

Mnogi posamezniki pa tudi narodi ne izbirajo sredstev za beg iz bede in potešitev svoje sle po sreči. V navideznem prizadevanju za zdravje segajo po nevarnih snoveh zaradi neposrednega užitka, ki se kaj hitro pokaže kot minljivo...

Droge in prometna varnost

Med udeleženci cestnega prometa je prepovedanih drog iz leta v leto več, saj je poleg opitih med vozniki tudi precej ljudi pod vplivom različnih drog. Uživanje takšnih snovi v zadnjih dvajsetih letih narašča in pomeni obliko...

Kategorija: Zasvojenost

Kajenje

Kajenje je odvisnost, ki jo lahko premagamo. Odločitev nikoli ni lahka, vendar tudi pretežka ne, saj gre za naše zdravje.

Kaditi ali ne kaditi, to je zdaj vprašanje!

Vsak posameznik se po svoje spopada z odvajanjem kajenja. Mogoče se boste tudi vi videli v tej zgodbi.

Opustitev kajenja – najboljša naložba v zdravje

Že dolgo je znano, da aktivno in pasivno kajenje povzročata številne, za zdravje škodljive posledice in povečujeta prezgodnjo umrljivost. Odvajanje od kajenja je nekaj, o čemer bi morali kadilci resno razmišljati.

Sporočilo je preprosto: tobak ubija

Odvisnost od nikotina je ena najhujših oblik odvisnosti in je primerljiva z odvisnostjo od heroina. Čeprav mnogi mislijo, da je tema že izpeta, smo kljub temu zbrali nekaj novih podatkov.

Pot, ki se nikoli ne konča

Statistike kažejo, da je že skoraj vsak otrok poskusil drogo, starostna meja pa se iz leta v leto niža. Vsakemu staršu, ki me vpraša, kako naj se približa svojemu otroku, svetujem, naj postane otrokov prijatelj, vendar le do...

Odnos do droge se najprej oblikuje v družini

Družinske in družbene vrednote dajejo otrokom potrebno moč, da skušnjavi rečejo »ne«. Otrok s trdnimi vrednotami ne bo popustil pred mamljivo, lahko celo usodno skušnjavo.

Nikoli ni prepozno

Življenje v zasvojenosti. Zgodba moškega, kateremu je volja do življenja pomagala ponovno zaživeti.

NAŠA LEKARNA

Uredništvo