Domov » Vsi članki

M a n u e l M a n z a n o: Zajec in pol

Odbita in brutalno smešna kriminalka o prvem slepem serijskem morilcu v zgodovini. Zajec in pol ni politično korekten roman. Pravzaprav je njegovo popolno nasprotje.

Dean Karnazes: Ultramaratonec

Izpovedi neustavljivega tekača (odlomek iz knjige, Založba Sanje, prevedel Jure Capuder)

Kako nastanejo knjižne naslovnice

Pravijo, da beremo z očmi. Večinoma. Prepoznavamo besede in beremo med vrsticami. Vse to nekje vmes je prav tista zmes, ki nas pritegne tudi na naslovnicah knjig do te mere, da knjigo vzamemo v roke.

Tomaž Humar: Ni nemogočih poti

Ustvarjati avtobiografsko knjigo brez avtorja je zahtevno in odgovorno opravilo; toliko bolj, če želiš knjigo spremeniti in dopolniti. Toliko težje je, ker so rane odprte, ker je veliko ljudi, tesno povezanih s Tomažem, katerih...

Kuba Libre, Marko Vezovišek

(odlomek iz knjige, Založba Sanje in Café teater, 2009)

Prefriganke

Mislili smo, da vemo vse, kar je treba vedeti o princesah. Potem sta se prikazala Rébecca Dautremer in Philippe Lechermeier. Svoji domišljiji sta pustila prosto pot in nam predstavila cel niz princesk, eno bolj trčeno od druge....

Steven Hall: Zapisi iz žrela

Kar je novo, je neznano; kar je neznano, je strašljivo. Kar je strašljivo, je – morda – resnično. Med vsemi knjigami, ki jih lahko najdete na vseh policah v vseh knjižnicah, knjigarnah in celo pri sebi doma, je Ericova nedvomno...

Franček Knez: Ožarjeni kamen

(odlomek iz knjige, Založba Sanje 2009)

Življenje je kot gorski travnik, poln je redkih trav. Med njimi rastejo cvetlice nežno milih barv. Nekatere širijo opojen vonj, druge ponosno razkazujejo svoj cvet. Nekatere rože so tudi...

Sundžata, veliki ep Zahodne Afrike

Nekoč, še pred časom knjige in še daleč v čas knjige, smo tudi mi zgodbe pripovedovali in poslušali, namesto da bi jih brali. A je ta umetnost pri nas pominila, zamenjale so jo nove. Pa to še ne pomeni, da ne obstaja več:...

Sanjanje z odprtimi očmi

Je delo v založništvu sanjska služba?

Take posebne za tiste ta posebne

Knjige - zase ali za druge. Raziskave ugotavljajo, da ljudje knjige vse pogosteje kupujemo za druge, saj se malokdaj izkažejo za neprimerno darilo.

V osončju srca

Besedilo je posvečeno pesniški zbirki Tjaše Koprivec Naj ostanejo le konci prstov in zrna rose. S to knjigo Založba Sanje začenja zbirko SREBRNI GLAS.

Michal Viewegh: Angeli vsakdanjega dne

Kako napisati zgodbo o smrti, ne da bi nas potlačila negativna čustva, ki jo spremljajo, strah pred odhodom, strah pred izgubo, strah pred ničem, strah pred nejasno večnostjo?

Ljubezenske tehnike, porodni načrt in dr. Marsden Wagner

Moj porodni načrt: kar ste si vedno želeli vprašati svojega ginekologa, pa ste seznam pozabili doma.

Človek ali mit: Ernesto Che Guevara

Latinska Amerika je svojo zgodovino gradila z ljudmi, ki so sčasoma postali mit – tako so ostali nesmrtni vsaj v ljudskem spominu. Politika ima tako in tako samo enomandatni spomin.

Kaj je narobe z današnjimi igračami

Otroške igrače so ena tistih stvari, ki vsakič znova neprijetno presenetijo prav zaradi pomanjkanja domišljije. Preveč dodelane in brez prave vsebine so navadno le kratek čas v veselje, ki ga kmalu nadomesti želja po novih.

M kot mojsterski kot Milčinski

1867 in 1914 sta kodi, ki govorita o začetku mnogih življenj, med vsemi vsaj dveh nadvse posebnih. Dveh ljudi, ki sta človeštvo spomnila, da je kreirati vezivo živetja, da je širiti oči vredno uzretja.

Kaj se skriva za detektivom?

Umor je hud zločin. Nasilen, premišljen odvzem življenja je barbarsko dejanje, vredno največjega obsojanja. Obenem pa je umor bistven del kriminalnih in detektivskih romanov, ki jih ljudje z navdušenjem prebiramo.

Glasba in življenje

Le redko imamo srečo, da spoznamo človeka, ki ga že od mladosti občudujemo, spremljamo njegovo umetniško pot in se navdušujemo nad njegovimi ustvarjalnimi presežki.

»NE POZABITE, Bela Avstralija ima črno zgodovino!«

Kako črna je zgodovina Avstralije, pripoveduje zgodba prvo naseljenih Aboriginov.

Prikazujem rezultate 1 do 20 od skupno 23

NAŠA LEKARNA

Uredništvo