Domov » Vsi članki

Kanabinoidi v onkologiji

Pred letom dni je vlada s spremembo Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog omogočila uporabo kanabinoidov v medicinske namene. Kljub temu so medicinska konoplja, njena smola, ekstrakti in tinkture v Sloveniji še vedno...

Kategorija: Onkologija

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

V Sloveniji živi več kot 93 tisoč bolnikov z rakom. V podporo jim je že 30 let program Društva onkoloških bolnikov Slovenije Pot k okrevanju.

Kategorija: Onkologija

Lasje po zdravljenju raka

Izguba las (alopecija) je najpogostejši neželeni učinek, ki nastane zaradi delovanja zdravil za zdravljenje raka na hitro deleče se celice lasnega folikla. Izgubo las najpogosteje povzročajo citostatiki, redko se pojavi izpadanje...

Kategorija: Onkologija

Bolezen je lahko tudi blagoslov

Rak - huda reč, ampak saj to se meni ne more zgoditi!« Verjetno je to pogost stavek, ki si ga je pred boleznijo zastavil marsikdo, ki je kasneje doživel pekel realnosti.

Kategorija: Onkologija

12 nasvetov v boju proti raku

Leta 1986 so strokovnjaki programa Evropa proti raku izdelali prvo različico Evropskega kodeksa proti raku. Gre za 12 enostavnih in razumljivih nasvetov, kako zmanjšati individualno ogroženost pred rakom.

Kategorija: Onkologija

Rak, beseda, ob kateri se vsakdo zdrzne

Čeprav se o raku običajno pogovarjamo kot o eni sami bolezni, je ta pravzaprav zelo raznolika. Različnih vrst raka je ogromno, skupno pa jim je to, da rak lahko vznikne v vseh tkivih in organih človeškega organizma.

Kategorija: Onkologija

Motiviranje bolnikov z rakom za pravilno jemanje protitumorskih zdravil

Veliko študij je pokazalo, da najmanj tretjina rakavih bolnikov ne jemlje niti tistih zdravil, ki jih nujno potrebuje. Zato farmacevti stalno izboljšujejo kakovost svetovanja pacientom.

Pravočasna diagnoza nevroendokrinih tumorjev je ključna za preživetje

Nevroendokrini tumorji so skupina redkih, nenavadnih in počasi rastočih tumorjev, ki jih zaradi svojega neznačilnega delovanja največkrat pravilno diagnostiramo šele po 5-7 letnih začetka bolezni.

Kategorija: Onkologija

Diagnoza: karcinom. »Gremo v boj!«

Tanja Španić ni običajna 29-letnica. Izjemna ni samo zato, ker je uspešna mlada raziskovalka na Veterinarski fakulteti, kjer pripravlja doktorat, in tudi ne zato, ker je pri 26 letih izvedela, da ima karcinom v desni dojki.

Lahko je le prehlad, lahko pa tudi rak

Primeri, ko se za na videz nedolžnimi simptomi skrivajo resna obolenja, niso prav pogosti. Eno takšnih obolenj je limfom, maligno obolenje limfatičnega sistema, ki se po navadi odraža z znaki, značilnimi za gripo ali prehlad.

Kategorija: Onkologija

Z novimi zdravili spreminjamo raka v kronično bolezen

»V Sloveniji imajo bolniki na voljo vsa zdravljenja kot v preostalih državah eu. Tega, da česa ne bi dobili v skladu z evropskimi priporočili, pri karcinomu želodca pri nas ni. Upala bi si trditi, da so naši bolniki zdravljeni...

Breme raka v Sloveniji

Od rojenih leta 2007 bo do svojega 75. leta starosti za rakom zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Kljub temu, da se ogroženost z rakom zmerno veča, je največja v starejših letih; od vseh rakavih bolnikov jih je kar...

Kategorija: Onkologija

Cepljenje je najučinkovitejši ukrep za preprečevanje bolezni: rak materničnega vratu

Rak materničnega vratu prizadene najaktivnejšo populacijo žensk. Razvija se postopoma, več let, iz blagih predrakavih sprememb materničnega vratu ter zmernih in hujših predrakavih sprememb do invazivnega raka materničnega vratu.

Dovolj zgodaj odkrit rak dojk je visoko ozdravljiv

Slaba seznanjenost žensk s pomenom samopregledovanja dojk in mamografijo po 50. letu starosti je eden od razlogov, da številne prepozno obiščejo zdravnika. Ženske moramo opozoriti na to, da je rak dojk, ki je odkrit v zgodnjem...

Svetovanje bolniku s težavami med kemoterapijo in po njej

Že nobelovec dr. Otto Warburg je pred mnogimi leti dokazal, da so rakave oblike pravzaprav zadušitev celic. Ko celica dobi manj kot 40 % potrebnega kisika, se začne proces degeneracije, ki največkrat vodi v nekontrolirano rast...

Kategorija: Onkologija

Rak debelega črevesa in danke

Ozaveščanje o raku debelega črevesa in danke lahko bistveno pripomore k zgodnejšemu odkrivanju tega raka, kar pomembno pripomore tudi k boljšim rezultatom zdravljenja.

Kategorija: Onkologija

Optimizem in volja do življenja - rak dojke

Rak dojke je skorajda povsem ozdravljiv, če je le odkrit dovolj zgodaj. Čeprav se vsaki ženski, ko sliši diagnozo rak dojke, na začetku sesuje svet, upanja ne gre izgubiti. To nam je za našo revijo že povedala gospa Mojca Senčar.

Rekonstrukcija dojke

S sodobnim tehnološkim in strokovnim razvojem lahko napravimo estetski oziroma obnovitveni poseg na dojkah. S prsnimi vsadki in/ali telesu lastnega tkiva lahko izoblikujemo novo in podobno dojko.

Kategorija: Onkologija

Ni vsaka sprememba na dojki rak

Oktober je v koledarju označen kot svetovni mesec boja proti raku dojk. Zato smo k sodelovanju povabili prim. Mojco Senčar, dr. med., Slovenko leta 2005 in predsednico Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Rak debelega črevesa in danke

Se vam v blatu pojavlja kri, imate hudo zaprtje, ki mu sledijo driske, vas neprestano boli trebuh in ste ob vsem tem še utrujeni?

Kategorija: Onkologija
Prikazujem rezultate 1 do 20 od skupno 21

NAŠA LEKARNA

Uredništvo