Domov » Vsi članki

Venska obolenja - krčne žile

Krčne žile so tegoba, ki je morda pestila že pračloveka v vzhodni Afriki pred tremi milijoni let. Kajti tudi on je že hodil po dveh nogah.

Koža, naš stik z zunanjostjo in zaščita pred njo

Koža ločuje notranje organe od okolja, zato je neprestano izpostavljena različnim dejavnikom iz okolja, obenem pa se na njej odražajo številna normalna in tudi bolezenska dogajanja v notranjosti telesa.

Kategorija: Dermatologija

Epilepsija: Ne, ni vseeno

Epilepsije so skupina bolezni, pri katerih se pojavljajo epileptični napadi. Večinoma so nepredvidljivi, največkrat brez očitnega sprožilnega dejavnika, ki bi jih izzval. Po obliki in posledicah so zelo različni.

Kategorija: Nevrologija

Smo morda vsi malce nori?

Kadar se na ekranu pojavi film, ki je označen kot romantična komedija, seveda pričakujemo, da se bo glavnima igralcema malce zmešalo, če ne drugače, od ljubezni. Film Silver Linings Playbook ...

Kategorija: Intervjuji

Ko nas trga v sklepih - 1. del

Ljudje pogosto rečejo vsaki sklepni bolečini revma. Vemo, da artritis ni ena sama bolezen, temveč obsega kar 127 različnih bolezni. Med njimi so osteoartroza, revmatoidni artritis, protin, psoriatični artritis in druge.

Matični mleček – kvaliteta ali kvantiteta?

Mnogo je razlogov, zakaj čebelji družini v živalskem svetu ni para. Zakaj je matični mleček tako edinstven in kaj je v njem zares pomembnega?

Zimska nadloga - kašelj

Kašelj je pogosta težava, s katero se srečujemo predvsem v hladnejših mesecih, ko so prehladna obolenja pogostejša. Čeprav kašelj običajno ni življenjsko ogrožajoč, pa je lahko zelo nadležen.

Kategorija: Dihala

Kaj je zdravilo?

Kdaj so jih ljudje začeli uporabljati in kako ločimo prehranska dopolnila od zdravil in zelišč?

Nina Šurbek Fošnarič, mag. farm., lekarna Zupančičeva jama, Ljubljana

Vse civilizacije so se zavedale pomena zdravilnih učinkov...

Dr. Barry Sears: »Z našim načinom prehranjevanja si vrtamo v koleno«

Nutricionist dr. Barry Sears. Dr. Sears je po 30 letih preučevanja in nadziranja hormonskih odzivov, povzročenih s prehrano, razvil prehransko strategijo, imenovano Zona, ki zagotavlja dolgo in zdravo življenje.

Reduser je kul aplikacija

Za pomoč in anonimno svetovanje na spletu so na združenju DrogArt razvili aplikacijo za pomoč in samopomoč Reduser. To je prva tovrstna aplikacija v Sloveniji in je uporabnikom na voljo prek spleta ...

Kategorija: Novičke

9. Dan slovenskih lekarn o bioloških zdravilih

Letošnja osrednja tema je bila ozaveščanje o bioloških zdravilih, njihovi uporabi ter konkurenčnosti v primerjavi z navadnimi zdravili.

Kategorija: Novičke

Nova Zelandija

David Božič je že ob svojem prvem obisku Nove Zelandije pred skoraj enajstimi leti skrival tiho željo po menjavi domovine. Začelo se je s počitnicami, z obiskom pri prijatelju.

Pilates je vadba za celotno življenjsko obdobje

Milijoni ljudi po vsem svetu vsak dan izvajajo metodo pilates in njihovo število se vztrajno povečuje. Zakaj je ta sistem rekreacije postal tako popularen in zaželen?

Kategorija: Rekreacija

Za vsako bolezen rož'ca raste

Zelišča in začimbe so del celostnega pristopa k zdravljenju

Alja Dimic

Medicina je veda in aktivnost, usmerjena k preprečitvi in zdravljenju bolezni in povrnitvi zdravja ljudi. Za očeta medicine velja starogrški filozof...

Jih prepoznate? Če imate težave s prepoznavanjem oseb na fotografijah, lahko kažete zgodnje znake Alzheimerjeve bolezni

Znanstveniki verjamejo, da bi test prepoznavanja obrazov znanih oseb lahko postal način zgodnjega odkrivanja demence pri mlajših ljudeh. Odkrili so namreč, da je pri ljudeh, ki imajo težave s prepoznavanjem znanih osebnosti,...

Kogar vsaj malo ne boli, ni pri stvari

Jaka se tudi z mlajšimi igralci kosa brez težav, vendar pa dobra forma zahteva tudi trdo delo in disciplino. Kot pravi, so redni treningi, športni način življenja ter zdrava prehrana ključ do ohranjanja forme.

Ko zabolijo mišice

Gotovo ga ni športnika, rekreativnega ali vrhunskega, ki ga po športnem naporu ne bi doletele bolečine v mišicah. Pa tudi nešportnikom se včasih pojavi »musklfibr«

Motnje pigmentacije

Premalo ali preveč kožnega pigmenta melanina na naši koži povzroča motnje pigmentacije. Ta skupina kožnih bolezni lahko zajame le manjši del ali celotno površino kože. Vsakdo je že slišal za belilne kreme, laserje in druge...

Kategorija: Dermatologija

Rak materničnega vratu

Rak materničnega vratu je druga najpogostejša vrsta raka pri ženskah, starih do 45 let, v starostni skupini žensk med 20. in 34. letom je ta rak najpogostejši, celo pred rakom dojke.

Srce nas ubija

Superheroju v našem telesu pešajo moči

Dušan Matičič

Pri preprečevanju bolezni srca je najpomembnejša ozaveščenost, zato se preventiva bolezni srca in žilja začne že v zgodnjem otroštvu z dobrimi zgledi staršev glede pravilne...

Prikazujem rezultate 101 do 120 od skupno 897

NAŠA LEKARNA

Uredništvo