Domov » Kulinarika

Kulinarika

Novoletni meni za vse ljudi

Prazniki niso le čas počitka in sprostitve, temveč tudi čas, ko se pustimo razvajati z odlično hrano. Tokrat smo za vas pripravili okusen in raznolik praznični meni, ki bo zadostil vsem okusom, obenem pa lahko z malenkostnimi...

Ko zadiši po praznikih

Pekla jo je moja stara mama, sedaj jo pečeta moja mama in svakinja in prav vse imajo nekaj skupnega. Vse omamno dišijo po praznikih, ki prihajajo. Potica. Okustno testo, premazano z nadevom, posuto z rozinami, zapečeno v krušni...

Tolažilni šnicl

Nato so namesto svečk začeli tam stati ljudje, sprva desetine, za njimi stotine, na koncu tisoči in solzivec …

Jesenska solata

Če vas naslov ne prepriča, morate brati dalje. Vsaj tisti, ki v kuhinji radi kaj tudi dlje časa mučkate. Čeravno sem jed, ki vam jo bom opisal, poimenoval solata, je to zgolj zato, ker je več vrst zelenjave in sadežev zmešano v...

Jesenski gobani

Po slovensko: jurčki. Na vsakem koncu, v vsaki gostilni, a najdražji na tržnici v prestolnici. Če boste to revijo vzeli v roke nekje na periferiji Slovenije, se boste zgrozili, ko vam bom povedal, da želijo za kilogram teh sicer...

Hobotnica v solati

Končno smo vsi že prišli z dopustov, večina seveda z morja. Ko si na morju, je normalno, da poješ tudi kaj morskega, čeprav za večino Slovencev še zmeraj velja, da ribe ali mehkužci niso meso, razen če ni morski pes ali kit....

Čas je za solato

Čudež je, da v Sloveniji niso več najbolj popularne besede recesija, stroški, varčevanje! Končno se je začelo z drugačnimi, bolj optimističnimi besedami in besednimi zvezami: poln vrt, mehka solata, mlada špinača, redkvice, mlada...

Počitniška kuhinja na prostem

Veliko ljudi pravi, da jih priprava jedi na prostem, na domačem vrtu ali med počitnicami in taborjenjem v naravi, močno sprosti in razbremeni vsakodnevnega stresa. Zato si torej tako želimo obedovati na prostem!

Tatarski biftek

Po moje ga ni Slovenca, ki ne bi imel vsaj ene zgodbe na temo tatarskega bifteka. Če ne on, pa njegovi starši, strici, boter … Še posebej konec sedemdesetih in v osemdesetih je bil tatarski biftek normativ za iti ven, osnova za...

Že spet šparglji

Kolikor se lahko končno začnemo veseliti, da bodo na krožnikih naslednji mesec spet prevladovali šparglji, ravno toliko smo lahko slabe volje, ko ugotovimo, da je leto spet naokrog.

Pohorski puran

Ravno ko je izšla prejšnja številka Naše lekarne, v kateri sem opozarjal, da me je kmet opozoril, da zima niti še ni rekla prave besede, se je zgodilo. Končno je zapadel sneg in končno sem bil tudi jaz na dopustu. Z družino in...

Ne tič ne zima …

Ker ni snega, se sama ponuja misel na to, da bodo tudi polja prej zacvetela, solata prej ozelenela in bodo zdravja polne sklede že za veliko noč na mizi

Odkritje preteklega leta

Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med., velik gurman in ljubitelj kuhanja

Tako kot vsako leto po decembrskem prenažiranju in pitju sem se tudi tokrat ubadal s tem, kaj bi napisal. Kaj sem skuhal, česar vi niste, kaj sem pojedel, česar...

Predpraznični namigi

Mihael Vrčkovnik, dr. dent. med., velik gurman in ljubitelj kuhanja

Medtem ko smo že krepko zakorakali v advent in razen naših prezeblih kosti še nobeden tega niti ni prav začutil, je mogoče primerno, da enkrat nekaj napišem...

V dvajsetih minutah do obroka brez joka

Kot je razvidno iz naslova, je zopet nekdo naročil nemogočo stvar. Oziroma izrazil željo. Željo po receptu, kako naj v dvajsetih minutah skuha obrok, recimo mamica, ki nima časa. Če človek nima časa, kje potem najde ravno tistih...

»Stara koka, dobra supa«

... je verjetno reklo, ki ga pozna vsak. Se mi zdi. In še vedno velja. Velika večina ženskega spola ga s pridom uporablja v kulinariki, moški nekuharski spol pa to reklo povezuje predvsem z življenjsko izkušnjo.

Damjanova ribja juha

Če vas še niso otroci opozorili, da je konec počitnic, so vas pa najbrž že šefi, direktorji ali pa kateri drugi dregnili, da je konec dopusta. Dobrega dopusta v resnici nikoli ni čisto zares konec, ker se dobrih in prijetnih...

Zdravo na hitro

Medtem ko vas velika večina že pošteno grebe po domači zemljici, vrtičkih in vrtovih, jaz še vedno obiskujem mojega kmeta na obrobju mesta. In to vedno bolj. Tudi razlogov imam vedno več.

Priloga: žar

Lahko si za prilogo s sabo na piknik ali na morje vzamete vegetarijanca, ki vam bo konstantno dihal za vrat in vas osveščal, da lahko železo iz krvavega mesa dobite tudi s špinačo ali blitvo, ki bi njemu v krompirju, joj, še kako...

Uležani puranji zrezki

Že kar nekaj časa nisem pisal o tem, kako že pripravljeno hrano zreciklirati, da je ne mečemo stran. Če se znate kot pripravljalci hrane dobro zorganizirati, potem večinoma ne pripravljate preveč hrane in je problem že v osnovi...

Prikazujem rezultate 1 do 20 od skupno 59

NAŠA LEKARNA

Uredništvo