DOMOV KULINARIČNO RAZVAJANJE Z ROŽMARINOM GRATINIRAN FILE

Z rožmarinom gratiniran file

Z rožmarinom gratiniran fileZa štiri osebe:

  • 4 fileji mlade govedine po 150 g,
  • 20 g na koščke narezane šalotke,
  • žlička sesekljanega česna,
  • 400 ml jušne osnove iz telečjega mesa,
  • 75 g drobtin iz svežega kruha,
  • 2 žlički sesekljanega peteršilja,
  • 2 žlički sesekljanega rožmarina,
  • sok pol limone,
  • 2 žlički srednje močne gorčice,
  • 400 g špinače,
  • 200 g jurčkov,
  • sol, sveže mlet poper

Fileje lepo okroglo oblikujte in jih začinite s soljo in poprom. V vroči ponvi jih na vsaki strani popecite po dve minuti, nato jih vzemite iz ponve in postavite na toplo.

V ponev dajte šalotko in sesekljan česen ter ju na znižanem ognju popražite; pri tem ves čas mešajte.

Dodajte telečjo jušno osnovo in sestavine na hitro pokuhajte, da količino tekočine zmanjšate na polovico.

Medtem krušne drobtine zmešajte z drobno sesekljanimi zelišči in limoninim sokom.

Vrhnji del filejev premažite z malo gorčice ter potresite z mešanico zelišč in drobtin. Nato jih dve minuti pecite v vroči pečici, dokler se vam ne zdijo dobro zapečeni. Špinačo poparite v slanem kropu. Narezane jurčke popražite; med praženjem dodajte špinačo, dobro premešajte, začinite s ščepcem soli in popra.

Špinačo z jurčki porazdelite na štiri tople krožnike. Na vrh položite fileje in vse dopolnite z omako, ki ste jo pred tem začinili.

Kaj pravi Mosimann

Fileje lahko dopolnimo z zelenjavo po želji, na primer z brokolijem ali mladim korenjem.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 41, marec 2010