DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA PRI ZDRAVLJENJU BRADAVIC JE TREBA...

Pri zdravljenju bradavic je treba vztrajati

Navadne bradavice so ena izmed najpogostejših okužb kože, s katerimi se srečujemo v zdravniški praksi. Povzročajo jih humani papiloma virusi (HPV). Bradavice se prenašajo s posrednim ali neposrednim stikom, prav tako je možno samoraznašanje in lokalni razsoj kožnih sprememb.

Med dejavniki tveganja je na prvem mestu poškodba normalne epitelijske pregrade. Poškodba rožene plasti prekine fizično pregrado, ki običajno preprečuje virusno okužbo. Travma omogoči vdiranje kužnih delcev med manj odporne celice povrhnjice, keratinocite. V primerih neučinkovite fizične pregrade nastopi še imunski sistem, ki prepozna okužene keratinocite in jih odstrani. Ko tudi slednji odpove, nastane kronična okužba. Zato nekatere metode zdravljenja temeljijo na stimulaciji imunskega sistema.

BRADAVICE NA PODPLATIH največkrat opažamo kot sploščene poroženele spremembe na točkah obremenitve stopala, ki lahko povzročijo veliko nelagodja ali bolečino pri hoji. Pogosto se popolnoma sploščijo in obdajo z reaktivnim kalusom (otiščancem). Prisotne so lahko tudi na kateremkoli drugem delu stopala. Kadar se združujejo v večja gnezda, govorimo o mozaičnih bradavicah.

Ženske imajo štirikrat več težav s stopali kot moški, večinoma zaradi neustrezne obutve.

Metode zdravljenja bradavic podplatov

Obstajajo različni načini zdravljenja plantarnih bradavic. Ker gre za virusno okužbo, zdravljenje bradavic za zdravnika kljub vsemu predstavlja določen izziv, še posebej, če si bolnik želi takojšno in popolno ozdravitev. Razlog, zakaj imamo na voljo toliko različnih metod zdravljenja, pa je tudi ta, da enostavno ne poznamo najbolj učinkovitega zdravljenja virusnih bradavic. Običajno začnemo z manj invazivnimi metodami, in če zdravljenje ni učinkovito oziroma so bradavice številčne in trdovratne, preidemo na bolj invazivne in dražje metode.

Lokalni keratolitiki

Keratolitiki povzročijo odluščenje plasti kože. Ko jih uporabimo na bradavici, se bo slednja najprej zmanjšala, čez čas pa izginila. Med keratolitike uvrščamo še pripravke z ureo, mono- in triklorocetno kislino ter kantaridin, ki pri nas ni na voljo.

Učinkovitost povečamo z mehčanjem obolelega predela in tanjšanjem poroženelega dela kože pred nanosom keratolitika. Nanos naj bo vsakodneven.

Salicilna kislina

V svetu je salicilna kislina ena izmed najpogostejših metod. Uporaba salicilne kisline kot edine terapije povzroči regresijo virusnih bradavic pri 84 % bolnikov z bradavicami na stopalih v 12 tednih zdravljenja. Pri otrocih svetujemo nanos manjših količin na manjše, izolirane predele kože. Komercialno dostopni pripravki vsebujejo različne koncentracije salicilne kisline v kombinaciji z drugimi zdravili (npr. 5-fluorouracil, podofilotoxin, mlečna kislina).

Obliže s salicilno kislino je treba menjati na 48 ur. Učinkovitost pri plantarnih bradavicah se poveča, če po nanosu učinkovine mesto pokrijemo.

Dosedanje študije kažejo, da je učinkovitost zdravljenja s salicilno kislino primerljiva zdravljenju z glutaraldehidom, fluorouracilom, podofilinom ali krioterapijo.

Krioterapija

Krioterapija je najpogosteje uporabljana metoda v zdravniški praksi. Tekoči dušik lahko nanesemo na prizadeto mesto s sprejem ali z vatirano palčko. Učinkovitost je pri agresivnejši krioterapiji večja, vendar je hkrati večja tudi bolečina, pogostejši je pojav mehurjev in brazgotin.

Tekoči dušik lahko uporablja samo strokovno osebje. Za domačo uporabo pa so na voljo izdelki, ki vsebujejo dimetileter in propan.

Razlik v ozdravitvi pri zdravljenju z eno-, dvo- in tritedenskimi intervali v študijah niso ugotavljali. Dokazano je, da se pri krajših intervalih bradavice odstranijo hitreje. Več kot trimesečno zdravljenje s krioterapijo ne poveča učinkovitosti zdravljenja.

Lasersko zdravljenje

Pri zdravljenju virusnih bradavic je v uporabi več vrst laserjev. Pulzni barvni laser deluje tarčno na pigment v tkivu (npr. melanin). Pri zdravljenju bradavic deluje tarčno na hemoglobin, ki je v žilicah, s katerimi so prepredene bradavice, ter povzroči odmrtje tkiva. Uspešnost zdravljenja s pulznim barvnim laserjem je primerljiva s standardnimi metodami.

Šest centimetrov visoka peta lahko poveča pritisk na prednji del stopala kar za 75 odstotkov.

CO2-laser mehansko uniči bradavico. V tem primeru se laser uporablja kot skalpel, s katerim se izreže bradavico in vaporizira njeno bazo.

Odstotki ozdravitve po uporabi CO2- -laserja se gibljejo med 64 in 71 %. Možen je nastanek pooperativnih brazgotin in bolečin.

Odstotek ozdravitve pri uporabi PDL je nekoliko višji: znaša med 70 in 90 %, verjetnost pooperativne bolečine in brazgotinjenja pa je manjša kakor pri CO2-laserju.

Lokalni imunomodulatorji – imikvimod

Lokalni imunomodulatorji so sredstva, s katerimi vplivamo na lokalni imunski odziv tkiva. Lahko ga zmanjšamo ali stimuliramo kot pri zdravljenju bradavic. Imikvimod je pri nas kot v večini držav registriran za zdravljenje aktiničnih keratoz in superficialnih bazalnoceličnih karcinomov, in ne navadnih bradavic. Vendar številne študije poročajo o uspešnem zdravljenju obnohtnih in podnohtnih ter odpornih plantarnih bradavic s kremo Aldara. Prednosti so relativna nebolečnost, slabosti pa visoka cena, dolgotrajnost zdravljenja in nujnost bolnikove doslednosti pri izvajanju terapije.

Kemoterapija

5-fluorouracil (5-fu) je zdravilo, ki v celicah zavira izgradnjo molekul (DNA in RNA). Na ta način preprečuje razmnoževanje virusov v okuženih celicah. V tujini so na voljo preparati, ki vsebujejo 5-fu (Verrumal, Efudex). Priporočljiva je aplikacija z okluzijo. Študije poročajo o trajni ozdravitvi pri 85 % bolnikov z bradavicami podplatov, s povprečnim časom zdravljenja 9 tednov.

Kirurška odstranitev

Bradavice na podplatih lahko v celoti odstranimo tudi z vretenastim izrezom kože in zašitjem nastale rane. Druga metoda je odstranitev z ekskohleacijo. S kirurškim nožem naredimo zarez okrog bradavice, ki pa v globini ne sme segati v maščobno tkivo. Nato s kireto postrgamo in odstranimo bradavico. Blago krvavitev po odstranitvi zaustavimo s fenolom ali električnim tokom.

Obravnava plantarnih bradavic

Ko plantarne bradavice ne povzročajo bolečin in ne motijo pri hoji, zdravljenje ni potrebno. Včasih zadostuje že samo odstranjevanje zadebeljene rožene plasti kože nad bradavicami z mehčanjem in mehanskim luščenjem. Boleče in funkcionalno moteče bradavice je treba zdraviti, pri čemer je treba uporabljati metode, ki ne povzročajo brazgotinjenja, saj lahko brazgotine na stopalih bolijo več let.

Pri zdravljenju plantarnih bradavic je zelo pomembno odstranjevanje zadebeljene rožene plasti kože in mehčanje kože s kopeljo, kar omogoča boljše prehajanje zdravila. Učinkovitost povečamo z dopolnjevanjem dveh metod: krioterapije in keratolize s salicilno kislino. Agresivna krioterapija je zelo boleča in lahko povzroči brazgotine. Bolj smiselna je večkratna manj agresivna krioterapija, kar pomeni, da dve ponovitvi ciklusa pomrznitev-odtajanje povečata učinkovitost zdravljenja. Nanos salicilne kisline ali drugega keratolitika mora biti vsakodneven, najbolje pred spanjem. Po nanosu je smiselna okluzija (pokritje), ki poveča prehajanje keratolitika. Pri posameznih bradavicah so uporabni tudi obliži s 40% salicilno kislino.

Pri trdovratnih plantarnih bradavicah se lahko poslužujemo številnih drugih metod, ki se v vsakodnevni praksi redkeje uporabljajo.

Tudi pri trdovratnih plantarnih bradavicah lahko uporabimo imikvimod kremo.

Stopala diabetikov zahtevajo posebno obravnavo

Sladkorni bolniki morajo negi svojih stopal posvečati posebno pozornost. »Njihova stopala zahtevajo posebno obravnavo, ki mora biti strokovna in natančna. Ne glede na to, ali gre za hudega sladkornega bolnika ali za povišano stopnjo sladkorja v krvi, pri obeh je treba biti zelo pazljiv. Vsaka poškodba namreč lahko povzroči zaplet, saj se rane pri diabetikih navadno slabše celijo,« opozarja pedikerka Dragana Pogačar iz kozmetičnega salona Esenca. Zato sladkornim bolnikom pedikuro izvaja drugače, denimo nog ne namaka preveč v zeliščni kopeli. »Pri sladkornih bolnikih prav tako ne uporabljamo skalpela, morebitne vraščene nohte in kurja očesa pa zelo previdno odstranjujemo. Osebo s hudo sladkorno boleznijo rajši napotimo v enega od salonov, ki so specializirani prav za nego stopal diabetikov

Vsem pa pedikerka polaga na srce: nosite udobno usnjeno obutev in predvsem nikoli ne hodite bosi na kopališčih, v bazenih ali savnah. »Že rahel padec imunskega sistema je dovolj, da hitro dobimo glivično obolenje, ki se ga težko znebimo.«

Zaključek

Mnogi podatki, ki jih zasledimo v literaturi in ki primerjajo uspešnost različnih metod zdravljenja plantarnih bradavic, med seboj niso konsistentni in so pogosto kontradiktorni, kar le potrjuje dejstvo, da ni ene metode zdravljenja, ki bi bila boljša od ostalih. Pri obravnavi bolnikov z virusnimi bradavicami iščemo učinkovito, varno, dostopno, enostavno in cenovno ugodno metodo zdravljenja. Ponavadi se najprej odločamo za manj invazivne, bolj preproste metode, in če so te neuspešne, poskusimo z bolj agresivnimi in dražjimi. Ne glede na to, katero metodo izberemo, pa je treba vedeti, da zdravimo virusno okužbo, ki je lahko trdovratna in zato zahteva daljše zdravljenje ter se lahko tudi ponavlja ali širi.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 72, april 2013.