DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE PREUDARNA UPORABA RAZKUŽIL

Preudarna uporaba razkužil

Marina Gyurica, mag. farmacije

Zimski meseci so nam tako kot vsako leto prinesli tudi številne okužbe, ki nam otežujejo vsakodnevne obveznosti in nas spravljajo v slabo voljo. Večina teh okužb se prenaša kapljično, predvsem s kašljanjem in kihanjem, torej jih najbolj učinkovito preprečimo z rednim in natančnim umivanjem ter po potrebi tudi razkuževanjem rok.

Roke si premalo umivamo

Izsledki številnih raziskav kažejo, da si vsaj tretjina ljudi, tudi v razvitih državah, premalo umiva roke. Če si rok ne umivamo dovolj pogosto, se lahko z bakterijami okužimo sami (z dotikom oči, nosu ali ust), poleg tega pa jih lahko prenašamo na druge stvari, ki se jih dotikamo. Tako se prenašata npr. virusa prehlada in gripe, pa tudi virusi, ki povzročajo okužbe prebavil. Slaba higiena rok lahko povzroči ne samo milejše okužbe dihal in prebavil, ampak tudi meningitis, hujše bolezni prebavil in celo hepatitis A.

Še posebej skrbno si roke umijmo:
- pred pripravo jedi in pred jedjo,
- po uporabi sanitarij,
- po kihanju,
- po kašljanju,
- po dotikanju drugih telesnih izločkov (menjava plenic, oskrba ran),
- po prijemanju domačih živali ali njihovih iztrebkov,
- po stiku z bolniki.

Na naših rokah namreč vsakodnevno pristajajo različni mikroorganizmi, ki jih prenašamo v usta, oči ali na ranice v koži, in tako povzročimo okužbe. Največ se jih nabere pod nohti in med prsti, od tam jih je tudi najtežje odstraniti.

Njihovo število lahko z rednim umivanjem zmanjšamo za sto- ali celo do tisočkrat. Na splošno velja, da si moramo roke umiti po vseh nečistih opravilih in pred izvajanjem čistih opravil.

Nad bakterije z razkuževanjem rok

Temeljito in pogosto umivanje rok z milom in Temeljito in pogosto umivanje rok z milom in toplo vodo nas sicer dobro zaščiti pred okužbami, vendar slabo in počasi odstranjuje mikroorganizme s kože.toplo vodo nas sicer dobro zaščiti pred okužbami, vendar slabo in počasi odstranjuje mikroorganizme s kože.

Ko torej hočemo s kože odstraniti bakterije, je potrebno razkuževanje. Bakterije so pozimi kar pogosto prisotne okoli nas, saj premalo ljudi upošteva navodilo, naj med prebolevanjem bakterijske okužbe ostanejo doma, da ne širijo okužbe med svojimi sodelavci, znanci in sorodniki. Treba je poudariti, da z razkuževanjem rok zaščitimo tako sebe kot tudi druge.

Ko nimamo pitne vode in čiste brisače

Razkuževanje rok je potrebno tudi takrat, ko nimamo dostopa do pitne vode in čiste brisače. Uporabimo namreč pripravke, ki za učinek ne potrebujejo vode, pa tudi brisanja ne. Razkuževanje tudi manj okvari kožo kot zelo pogosto umivanje, ker maščob ne odstranjuje, temveč jih le razporedi po koži. Kar petina ljudi, ki si pogosto umivajo roke, ima zaradi tega težave s kožo. Treba je še dodati, da za razkuževanje porabimo manj časa kot za umivanje, saj slednje navadno pomeni odhod v toaletne prostore, razkužilo pa lahko imamo v torbici ali na svoji delovni mizi.

Pravilno higiensko umivanje rok
- Pred umivanjem z rok odstranimo ves nakit.
- Roke zmočimo s toplo vodo.
- Nanesemo tri do pet mililitrov mila.
- Umijemo dlan ob dlan.
- Umijemo hrbtišče leve in desne roke.
- S prekrižanimi prsti umijemo medprstne prostore.
- Nato umijemo palca obeh rok.
- Umijemo prstne blazinice in nohte.
- Umijemo zapestje.
- Roke speremo pod tekočo vodo od konic prstov navzdol.
- Roke dobro osušimo, najbolje s papirno brisačo, ki jo takoj zavržemo.
- Za zapiranje vode uporabimo brisačo.

Razkužila običajno nanašamo na suhe roke, ker z nanašanjem na vlažne roke zmanjšamo učinek, poleg tega se tako roke manj izsušijo. Po razkuževanju rok ne spiramo z vodo in ne brišemo!

Zaslediti je mogoče priporočila, da je tudi pred razkuževanjem potrebno temeljito umivanje rok. Ali torej razkuževanje ni dovolj? V zvezi s tem je zanimiva primerjava učinka kombiniranega umivanja in razkuževanja rok samo z razkuževanjem, ki so jo opravili na visoki šoli za zdravstvo. Raziskava je pokazala večjo snažnost rok po razkuževanju brez predhodnega umivanja. Število poraslih kolonij mezofilnih aerobnih bakterij je bilo po umivanju in razkuževanju manjše za 72 odstotkov, po razkuževanju pa za 88,9 odstotka.

Pravilno higiensko razkuževanje rok
Nanesite razkužilo v skrčeno dlan in prekrijte vse površine.
Podrgnite dlan ob dlan pet- do desetkrat.
Z desno dlanjo podrgnite hrbtišče leve roke in z levo dlanjo hrbtišče desne roke.
Podrgnite dlan ob dlan s skrčenimi in z iztegnjenimi prsti, da boste razkužili medprstne prostore.
Skrčite prste in z zunanjimi deli prstov podrgnite ob nasprotno dlan.
Z zaprto dlanjo krožno razkužite palec.
Z zaprto dlanjo in združenimi prsti krožno drgnite naprej in nazaj po dlani, da boste razkužili prstne blazinice in nohte.
Ko se vam roke posušijo, bodo razkužene. Postopek traja 20–30 sekund.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 70, februar 2013.