DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE PRAZNIČNO ČIŠČENJE TELESA

Praznično čiščenje telesa

Razstrupljanje telesa»Zelje, repa in korenje so najboljša hrana po praznikih,« so včasih rekli pri nas. Imeli so prav. Praznični december je prinesel obilo dobre hrane – mesa, pršuta, pa tudi ocvrtih stvari – in skoraj zagotovo preveč alkohola. Najbrž pa stresa ni bilo nič manj kot ponavadi. Slabo voljo so povzročali tudi kratki dnevi brez sonca, megla, dež in sneg. Zaradi številnih kurišč živimo v onesnaženem okolju in se nenehno srečujemo s strupi, ki jih vdihavamo, pridobivamo skozi kožo in uživamo s hrano. Tudi če bi živeli v čistem okolju, bi se postopno zastrupljali, saj strupi kot odpadne snovi nastajajo v procesu presnove hrane.

Dobro je, da ima naše telo ustrezne varovalne, razstrupljevalne mehanizme. Procesa zastrupljanja in razstrupljanja telesa v zmernem življenju potekata sočasno. Če varovalni mehanizmi delujejo normalno, tudi ne občutimo težav. Pri pretiravanju pa se toksini v telesu kopičijo hitreje, kot jih je telo sposobno izločiti.

Znamenja zastrupljanja

Tudi brez zdravnika in analize urina lahko sami opazimo znamenja zastrupljanja telesa: glavobol, omedlevico, alergije, prebavne težave, kolcanje, izpuščaje, solzne ali srbeče oči, lepljive veke in nespečnost. Za zastrupljeno telo so značilni tudi zamašen nos, zvonjenje v ušesih, napadi kašljanja in obilno nastajanje sluzi ter prekomerno znojenje. Opomnijo nas tudi nepravilen srčni ritem, okorelost udov, težave pri sprejemanju odločitev, jecljanje in zatikanje pri govorjenju, požiranje zlogov, nihanje razpoloženja, napadalnost in podobno. Vse to so sicer znamenja tudi drugih, lahko celo hudih bolezni. Toda če uporabimo ''zdravo pamet'', zlahka razumemo, da ga sami lomimo, če pretirano pijemo alkohol in kadimo. Po pitju imamo mačka, ker se alkohol spreminja v toksin in nas zastruplja, čeprav to stanje tudi kmalu mine, ker v telesu poteka obenem proces razstrupljanja.

Znamenja zastrupljanja telesa: glavobol, omedlevico, alergije, prebavne težave, kolcanje, izpuščaje, solzne ali srbeče oči, lepljive veke, nespečnost, zamašen nos, zvonjenje v ušesih, napadi kašljanja in obilno nastajanje sluzi ter prekomerno znojenje. Opomnijo nas tudi nepravilen srčni ritem, okorelost udov, težave pri sprejemanju odločitev, jecljanje in zatikanje pri govorjenju, požiranje zlogov, nihanje razpoloženja, napadalnost in podobno. Vse to so sicer znamenja tudi drugih, lahko celo hudih bolezni.

Zastruplja nas tudi povsem zdrava hrana, če je uživamo preveč, če je enolična in z njo ne dobimo vseh snovi za pravilno delovanje telesa. Alkohol sem že omenila, tu pa so še pesticidi v hrani, aditivi, ocvrta hrana, klorirana voda, nekatera zdravila, mamila in stres. Vse to oslabi črevesno steno, da postane bolj prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ali škodljive snovi. Imunske celice take snovi v krvi zaznajo kot tujke in jih napadejo, pri čemer nastanejo toksične snovi. Posledično preobremenimo jetra s toksini, saj jih ne morejo sproti izločati. Toksini sčasoma okvarijo imunski sistem, živčevje, mišice in sklepe ter porušijo hormonsko ravnotežje.

Namen čiščenja telesa je razstrupljanje posameznih organov in telesa kot celote. Cilj je povsod isti: pomagati prebavnim organom (želodec, vranica) in drugim izločilom (jetra, ledvice, pljuča in koža). Hkrati se s tem okrepijo drugi organi, na primer možgani, srce in ožilje. Po razstrupljanju telesa boljše in hitreje mislimo, več vzdržimo in se lažje gibljemo. Obenem boljše spimo, imamo lepšo kožo, bolj živahen krvni obtok in več volje.

Tri faze razstrupljanja

Razstrupljanje poteka v treh fazah. Cilj prve faze je pomagati prebavilom, da čim bolj učinkovito vsrkajo hrano. Tu pomagamo želodcu in vranici ter nadziramo krvni sladkor. Cilj druge faze je izločiti strupe iz črevesja, obnoviti sluznico črevesja in pospešiti prehod hrane skozi debelo črevo ter čistiti limfni sitem, kri, želodec in črevesje. Cilj tretje faze je razstrupljanje v jetrih in ledvicah ter končno izločanje vseh strupenih snovi iz telesa. Razstrupljevalna prehrana mora biti prilagojena posamezniku, njegovi teži, poklicu, starosti, stanju telesa in navadam.

Izbor jedi za prvo stopnjo razstrupljanja (želodec in vranica)

  • Beljakovine: jajca, ker vsebujejo med aminokislinami tudi metionin in cistein ter holin. Vse to pomaga pri boljši presnovi maščob. Mastne ribe, ker vsebujejo omega 3 maščobne kisline, delujejo protivnetno in antialergijsko. Jagnjetina, ker sodi med najmanj alergene vrste mesa.
     
  • Kalčki semen in fižola vsebujejo veliko encimov in mineralov, pšenični kalčki in semena buč vsebujejo tudi cink, ki je ključen za encimske reakcije.
     
  • Zelenjava in sadje: krompir močno razstruplja, če ga kuhamo v olupkih. Nevtralizira strupe. Paradižnik alkalizira kri, krepi prebavo in je antioksidant. Gomolj janeža s svojimi flavonoidi pospešuje delovanje prebavnega trakta, vranice ter izločanje urina in maščob, preprečuje napenjanje in zmanjšuje željo po sladkih jedeh. Bučke in korenje alkalizirajo telo. Hruške ne povzročajo alergij, ohranjajo krvni sladkor, zaradi vlaknin odstranjujejo težke kovine iz telesa in znižujejo holesterol. Jagodičje s svojimi flavonoidi nevtralizira proste radikale in uravnoveša krvni sladkor. Ananas s svojimi encimi pomaga vsrkavati hranila. Oljka podpira delovanje nadledvičnih žlez.
     
  • Začimbe: kumina in koper vsebujeta limonen, preprečujeta napenjanje in spodbujata razstrupljevalne encime. Koriander pomaga pri prebavi ogljikovih hidratov. Ingver odpravlja krče, napihovanje, slabost in drisko, stimulira prebavne izločke. Poprova meta ima eterična olja, zlasti mentol, in deluje podobno kot ingver. Kopriva zaradi klorofila, folne kisline in bogastva mineralov podpira delovanje nadledvičnih žlez in čisti kri. Podobno kot čebula ima tudi kvercetin, ki preprečuje alergije in celi črevesno steno.

Za prvo fazo je pomembno, da zelenjavo kuhamo v sopari ali jo na hitro podušimo.

Izbor jedi za drugo stopnjo razstrupljanja (obnavljanje črevesne sluznice)

  • Žita: riž vsebuje veliko metionina in cisteina. Ti aminokislini varujeta pred škodljivim bakrom in drugimi težkimi kovinami, pred škodljivimi posledicami nikotina in alkohola. Sodelujeta pri razgradnji maščob in omogočata izločanje sluzi iz pljuč. Proso je zelo alkalno, ne vsebuje glutena in ščiti črevesne stene. Pira in amarant imata beljakovine, zlasti esencialno aminokislino lizin, ki preprečuje spomladansko utrujenost, pospešuje obnovo črevesne sluznice in ovira nastanek herpesa.
     
  • Zelenjava: korenje iz debelega črevesja odriva bakterije, ki povzročajo gnitje. Spodbuja tudi izločanje črevesnih zajedalcev, uničuje bakterijo listeria, ki povzroča zastrupitve s hrano. Zeleni ohrovt in druge križnice vsebujejo sulforafan, ki ščiti pred poškodbami prostih radikalov in pred rakom na črevesju. Čebula zaradi fruktooligosaharidov stopnjuje delovanje dobrih bakterij v telesu in se bori proti škodljivi kandidi. Podobno učinkujejo vse zelene solate in rdeč radič. Beluši imajo asparagin in kalij ter delujejo odvajalno. Ker imajo tako kot čebula veliko fruktooligosaharidov, podpirajo delovanje dobrih bakterij. Česen je vir alilnih sulfidov in deluje proti škodljivim virusom in zajedalcem. Jogurt s čim več probiotičnimi kulturami odpravlja vnetja in podpira izločanje črevesnih zajedalcev, uničuje škodljive bakterije in omogoča rast dobrih.
     
  • Zelišča in semena: laneno seme mehansko odstranjuje bakterije, tudi kandido. Enak učinek imata origano in timijan, slednji tudi čisti pljuča.

Izbor jedi za tretjo stopnjo razstrupljanja (spodbujanje encimov, čiščenje jeter in levic, podpiranje endokrinega sistema)

  • Sadje: limona vsebuje največ limonena in drugih limonoidov, ki so pomembni za razstrupljanje jeter. Največ tega je v lupini, zato uživajmo le ekološko pridelane limone! Jabolko odvaja strupe in odvečno vodo iz ledvic, zaradi jabolčne in tartarične kisline krepi oslabljena jetra, veže svinec in živo srebro. Brusnice zaradi flavonoidov odstranjujejo škodljive bakterije iz ledvic in mehurja.
  • Olja: olje pšeničnih kalčkov in rastlinska olja omega 3, omega 6 in omega 9 iz lanenega semena, avokada, sezama, oljk in orehov pomagajo ledvicam izločiti odvečno vodo ter podpirajo imunski in endokrini sistem.
  • Glavnata zelenjava: brokoli, zelje, repa in brstični ohrovt imajo antioksidant glutation, ki pomaga jetrom izločati strupe. Brstični ohrovt ima tudi veliko cisteina in metionina in uničuje predrakave celice v debelem črevesju. Artičoka, avokado in rdeča pesa izločajo strupene maščobe iz jeter. Zaradi silimarina artičoka spodbuja nastajanje žolča in pomaga pri obnavljanju jeter. Avokado ima tudi glutation, rdeča pesa pa spodbuja delovanje jeter in ledvic, zaradi betaina spreminja slab holesterol v žolčne kisline. Rdeča pesa močno poveča sprejem kisika v celice in je eno najboljših čistil za kri.
  • Začimbe za jetra: spodbujajo nastanek žolča ter krepijo jetra in ledvice. To so peteršilj, rožmarin in kurkuma. Peteršilj ima kumarin in limonen, rožmarin ima karnozol, rozmanol in limonen; kurkuma pa ima kurkuminoide. Peteršilj odvaja vodo in strupe iz ledvic, obnavlja jetra; rožmarin spodbuja delovanje jeter in žolčnika, prečiščuje kri in ledvice; kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in poveča pretok žolča, kar za 75 odstotkov prepreči okvare jetrnih celic. Pegasti badel vsebuje silimarin, ki močno ščiti jetra. Regrat odpravlja težave z žolčnikom, odstranjuje žolčne kamne in zaradi kalija deluje odvajalno.

Nekaj priporočil

Staroslovenska solata iz prosa

Proseno ali ajdovo kašo in jajca skuhamo vsako posebej. Paradižnik, papriko, feferone in česen drobno narežemo in primešamo ohlajeni proseni kaši. Začinimo s poprom, soljo, limoninim sokom in oljčnim oljem. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, meto in meliso, da postane solata zelenkasta, privlačna ter okusna.

Karpačo iz bučk

Bučke z lupino vred narežemo na tanke podolgovate rezine, pokapamo z limoninim sokom; narežemo česen in nastržemo ingver, stremo koriander in vse skupaj prelijemo z mešanico iz oljčnega olja, soli in popra. Pustimo dve uri, da se napoji.

Bučne roladice

Vzamemo bučke, krompir, albuminsko skuto in zelišča. Bučke narežemo na podolgovate rezine in jih brez maščobe na hitro popečemo po obeh straneh. Nanje nanesemo nadev iz krompirja, skute in zelišč ter bučke zvijemo, fiksiramo z zobotrebcem in po potrebi popečemo nekaj minut. Jed ponudimo toplo. (po zeliščnem centru Grgarske Ravne)

Primorska jota

Vzamemo tri dele krompirja, dva dela zelja in del fižola. Skuhamo vsako posebej. Pretlačimo krompir in fižol, nato v večjem loncu zmešamo z zeljem, ki smo ga skuhali skupaj s česnom. Zabelimo z ocvirki, popopramo in solimo po želji, obvezno dodamo kumino.

Dušeno kozličje pleče

Meso natremo s soljo, poprom, papriko, rožmarinom, česnom in gorčico. Dušimo na zmernem ognju in prilivamo jušno osnovo. Meso med dušenjem obložimo s korenjem, kolerabo, čebulo. Na koncu iz zelenjave naredimo omako. Na krožnik priložimo košček kozjega sira.

Tribarvna solata

Očistimo tri vrste solate: rdeče zelje, belo zelje in korenček. Glavico rdečega zelja prerežemo na 4 dele, stržen odrežemo in zelje naribamo. Pretlačimo ga, da postane mehko. Tik pred serviranjem dodamo zeliščno sol, oljčno olje in balzamični kis iz temnega grozdja. Sladko zelje naribamo, zgnetemo kot prej in tik pred serviranjem dodamo zeliščno sol, dve žlici medu, dve žlici jabolčnega kisa in sončnično olje. Korenček naribamo in ga sproti škropimo z limoninim sokom, da ne oksidira. Dodamo česen in oljčno olje. Vse tri barve solate ponudimo na skupnem krožniku. (po zeliščnem centru Grgarske Ravne)