DOMOV NOSEČNOST IN OTROCI POTOVANJE V NOSEČNOSTI

Potovanje v nosečnosti

Potovanje v nosečnosti je drugačno kot v času, ko ženska ni noseča. Poleg nase mora paziti tudi na otroka, ki ga nosi. Zato je potovanje modro še skrbneje načrtovati. Pri tem sta lahko nosečnicam prva svetovalca osebni zdravnik in ginekolog, ki z informacijami izdatno pripomoreta k pravilni odločitvi o potovanju. Seveda se lahko pred potovanji obrnete tudi na svetovalne pisarne, ki so na voljo v ambulantah za cepljenje v regionalnih zavodih za zdravstveno varstvo. Tam opravljajo vsa preventivna cepljenja in svetujejo popotnikom pred potovanji. Na vprašanja odgovarjajo tudi po elektronski pošti. V tem prispevku bomo zapisali le nekaj osnovnih napotkov, ki lahko bodočim mamicam pomagajo pri prvem koraku za preživljanje počitnic, to je načrtovanje potovanja. Enotnega recepta za vse seveda ni, saj se vsaka nosečnica počuti drugače. Zato naj potovanja oziroma počitnice prilagodi predvsem svojemu zdravju in počutju.

potovanje in nosečnicaV začetku nosečnosti potovanje za nosečnico največkrat ni pretirano utrudljivo, sploh če nima nobenih težav, povezanih z nosečnostjo (slabost, bruhanje …). Vendar pozornost ni odveč, saj je v prvi tretjini nosečnosti možnost spontanega splava visoka. Zato se nosečnicam, ki imajo tvegano nosečnost, potovanja strogo odsvetuje. Druga tretjina nosečnosti naj bi bila »idealno« obdobje za potovanje. To je čas od 14. do 27. tedna, ko nosečnice tudi še lahko potujejo z letalom. V tem obdobju navadno popustijo jutranja slabost, bruhanje in utrujenost, manj je tudi možnosti za spontani splav.
V zadnji tretjini nosečnosti pa se »idealne« razmere za potovanje spet nekoliko zmanjšajo. Razlogov je več, predvsem pa gre tu že za možnost poroda, ki je lahko prezgoden ali normalen (novorojenček je donošen po dopolnjenem 37. tednu nosečnosti). V tem času moramo podrobneje paziti tudi, da se izognemo nevarnosti pomanjkanja kisika. Nosečnica je tudi gibalno vse bolj omejena. Nekateri letalski prevozniki izrecno prepovedujejo lete nosečnicam v zadnjem mesecu nosečnosti, med njimi je tudi naš domači letalski prevoznik. Več o tem v nadaljevanju.

Obisk pri zdravniku pred odhodom na pot

Čeprav se nosečnost, ki poteka normalno, ne obravnava kot bolezensko stanje, boste pred potovanji zagotovo obiskali zdravnika in se z njim posvetovali o potovanju, vsaj v času dveh mesecev pred načrtovanim potovanjem. Prav tako je dobro preveriti, ali vaše zdravstveno zavarovanje krije stroške morebitnih zapletov, ki lahko nastanejo zaradi nosečnosti. Medicinska asistenca in materinska nega navadno nista všteti v zavarovanje v obdobju devetih mesecev nosečnosti. Pred odhodom je torej smotrno preveriti in si priskrbeti ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje tudi še nerojenega otroka ter nujni transport v domovino. Treba je preveriti tudi zdravstveno oskrbo v krajih, kamor nameravate potovati, in transportne možnosti do najbližjega zdravstvenega centra.

Nosečnica na letalu

Večina letalskih prevoznikov dovoljuje letenje nosečnicam vse tja do 36. tedna nosečnosti, če je nosečnost do tedaj potekala brez zapletov. Po mednarodnih standardih je letenje nosečnicam dovoljeno tudi med 36. in 38. tednom, če čas letenja ne presega štirih ur. Vendar so navedeni pogoji odvisni od letalskih prevoznikov, zato se pred potovanjem o tem prepričajte. Veliko letalskih prevoznikov prepoveduje letenje nosečnicam, ki so v prejšnjih nosečnostih imele prezgodnji porod ali če imajo krvne strdke v nožnih venah. Ti pogoji se nanašajo tudi na povratno potovanje domov; če se torej odpravite na pot v sedmem mesecu nosečnosti, obstaja nevarnost, da boste imele težave z vrnitvijo, če je predvidena v osmem ali devetem mesecu nosečnosti.

Kaj je dobro upoštevati pri potovanju z letalom?

  • Vlažnost zraka v letalski kabini je vzdrževana na 8 %, zato morajo nosečnice med poletom uživati veliko tekočine. To še posebej velja za daljše razdalje.
  • Nosečnice so bolj izpostavljene različnim vnetjem in krvnim strdkom v nožnih žilah, zato se morajo izogibati daljšemu sedenju.
  • Nosečnica naj si poizkuša rezervirati sedež ob prehodu in se čim več gibati – vsako uro vsaj petnajst minut. Hojo lahko nadomestijo z vajami, ki pospešujejo prekrvitev nog. Omenjeno velja tudi za vožnje z avtomobilom ali avtobusom.
  • Uporaba varnostnega pasu je zaželena za vse nosečnice, tako v letalu kot v avtomobilu. Varnostni pas naj bo položen kar se da nizko prek medenice. Uporaba varnostnega pasu naj bi za nosečnico pomenila manjšo nevarnost, kot če pasu ne uporablja.

Na Aerodromu Ljubljana so nam povedali, da lahko nosečnice, če nimajo nobenih težav, potujejo z letalom do 28. tedna nosečnosti. Po tem obdobju pa lahko potujejo le s potrdilom zdravnika, starim največ teden dni.

Zdravila in cepiva

Uporaba zdravil in cepiv je med nosečnostjo velikokrat problem. Večinoma izdelovalci zdravil in cepiv za svoje izdelke niso izvedli kliničnih študij in preizkusov na nosečnicah, s katerimi bi lahko s popolno gotovostjo zagovarjali varnost določenega zdravila ali cepiva. Nemogoče je testirati določena zdravila ali cepiva na nosečnicah ter na njihovih reakcijah ugotavljati njihovo varno ali škodljivo uporabo. Večina takih raziskav je bila narejena na živalih ali na primerih, ko so nosečnice jemale zdravila ali prejemala odmerke cepiv ter niso vedele, da so že bile v zgodnji fazi nosečnosti. Večina strokovnjakov svetuje nosečim ženskam, da se cepivom izogibajo, če je to le mogoče. Pred rezervacijo potovanja se prepričajte, ali so potrebna kakršna koli cepljenja. Priporočljivo je, da se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom ali pa se obrnete na lokalni zavod za zdravstveno varstvo. Pri mrtvih virusnih in bakterijskih cepivih ni opisanih nevarnosti. Za te se šteje, da so prednosti cepljenja večje od tveganja. To pa ne velja za cepiva z živimi virusi, saj so ti kontraindicirani zaradi možne okužbe ploda. Tistim, ki nameravajo zanositi, se odsvetuje zanositev vsaj štiri tedne po cepljenju. Za vsako cepljenje obstaja tveganje, ki pa ni absolutna indikacija za splav. V spodnji tabeli so prikazana tveganja in priporočila za posamezna cepljenja.

Cepljenja v nosečnosti

VRSTA CEPIVAMED NOSEČNOSTJOOPOMBE
hepatitis A če je nujnovarnost ni jasna
hepatitis B  da 
gripa – inaktivirana dapriporočeno, delna zaščita tudi za novorojenčka
gripa – LAIVkontraindicirano    na zanositi vsaj 28 dni po cepljenju
ošpicekontraindicirano  na zanositi vsaj 28 dni po cepljenju
mumpskontraindicirano na zanositi vsaj 28 dni po cepljenju
pnevmokok       ni opisanih posledic
poliomielitisne, samo če je nujno  
rdečkekontraindiciranona zanositi vsaj 28 dni po cepljenju
davica, tetanusda, najbolje v 3. tretjini nosečnosti 
BCGkontraindicirano 
japonski encefalitisda za endemično področje, drugače ne 
meningokokda 
steklinada, profilaktično po izpostavitvi 
tifus (parenteralni in Ty2la) ni podatkov
rumena mrzlicada, če je nujno  

Vir: Medicinski razgledi, 2004; 43: S3: 43

 

Ženskam, ki šele načrtujejo zanositev, odsvetujejo potovanja na endemska področja okužb. Odsvetovana je tudi zanositev vsaj štiri tedne po cepljenjih z živimi cepivi.

Če pride do težav

Številna obolenja so lahko na potovanju nevarna za nosečnico in njenega še nerojenega otroka. Pri tem velja posebej izpostaviti infekcijska obolenja, ki so navzoča v tropskih krajih in se jim je priporočljivo izogibati. Enako velja za kraje, kjer obstaja nizek higienski standard. Nosečnicam se svetuje potovanja v kraje z zadovoljivim higienskim standardom in izogibanje potovanjem v neznano. Odsvetuje se ukvarjanje z ekstremnimi športi, kjer lahko pride do pomanjkanja kisika, kot je na primer potapljanje, in izleti v visoko ležeče kraje, kjer lahko nastopi možnost višinske bolezni.

Če nosečnica na poti zasledi katerega od spodaj navedenih simptomov, se svetuje takojšen obisk pri zdravniku:

  • krvavenje;
  • močne bolečine v trebušni votlini, tudi brez znakov krvavitve, še posebej v drugem, tretjem in četrtem mesecu nosečnosti. Bolečine so lahko posledica zunajmaternične nosečnosti;
  • močno in dolgotrajno bruhanje;
  • zastajanje vode/otekanje;
  • močni in nenehni glavoboli, zabuhlost, posebno po šestem mesecu nosečnosti; treba je preveriti krvni tlak in narediti analizo urina;
  • močna želodčna infekcija s pogostim bruhanjem in drisko;
  • odtekla voda, nastajanje madežev oziroma peg ali popadki v pozni nosečnosti.

Kako si nosečnica olajša potovanje

Zapisali smo nekaj osnovnih nevarnosti, pravil in nasvetov, ki bi jih nosečnice morale upoštevati ob morebitnih potovanjih. Da pa prispevek ne bo namenjen le temu, česa nosečnica »ne sme« početi, ali pa kaj »mora nujno« postoriti, bomo navedli tudi nekaj nasvetov ali priporočil, kako naj si olajša potovanje.

Zmanjšajte stres na minimum

Biti devet mesecev doma seveda ni edini način, kako se izogniti stresu. Z nekaj preprostimi prijemi boste več kot uspešno zmanjšali svoje strahove. Vedno imejte v mislih, da boste na letališče, avtobusno ali železniško postajo prišli z zamudo, zato se odpravite na pot z dobro časovno zalogo. Potujte lahkotno, s čim manj prtljage. Držite se pravila, da vzamete s seboj le toliko, kolikor lahko nesete. Če tej nalogi nikakor ne boste kos, kupite prtljago, ki se jo lahko vleče na koleščkih. Ena pomembnejših stvari, ki jih ne smete pozabiti vzeti s seboj, je – smisel za humor! Vihravi hormončki vas lahko hitro spravijo v jok ali kričanje. Da ne bo tako in da vas iz tira ne vržejo morebitne vrste in zastoji, se oborožite s sposobnostjo umiritve in sprostitve. Delajte to, kar vas pomirja, berite ali poslušajte glasbo, medtem ko čakate.

Povečajte svojo energijo

Če so bili gorski izleti, obiski muzejev, večerje v restavracijah in še katere druge aktivnosti obvezen del vsakega vašega potovanja, potem je zdaj čas, da stvari upočasnite. Morebitne službene poti velikokrat ne boste mogli časovno nadzorovati, vsekakor pa morate vzeti v zakup, da se bo treba nekaterim opravkom med nosečnostjo odreči. Ko prispete na končno lokacijo svojega potovanja, si zagotovite čas zase in to poskušajte vnesti v vsakodnevni ritem. Privoščite si toplo kopel, krajši spanec večkrat dnevno, branje na plaži ali pa obrok hrane v hotelski sobi. Takšni opravki vas lahko napolnijo z energijo.

Jejte zdravo in preudarno

Lakota je ena najznačilnejših in najstalnejših spremljevalk nosečnic. Izpuščanje obrokov čez dan vas lahko naredi slabotne ali navda z občutkom slabosti. Pred potovanjem si pripravite zadovoljivo količino zdrave hrane, ki jo lahko preprosto vzamete s seboj na pot – oreščki, suho sadje, energijske ploščice. Ustekleničena voda, ki jo imate s seboj, naj ne bo le za okras, pijte jo! Vedno se je treba izogibati dehidraciji, za katero smo najdovzetnejši na letalu. Uživanje dodatne količine tekočine bo preprečilo tudi otekanje stopal in gležnjev. Vaš prehranjevalni ritem je lahko med potovanjem nekoliko moten. Takoj po prihodu na cilj ga morate spet spraviti v normalen, rutinski tek. Dobro uravnoteženi obroki so pomembni tako za nosečnico kot za otroka, ki ga nosi. Če obstaja verjetnost, da dnevno ne boste mogli zagotoviti zadovoljive količine svežega sadja in zelenjave ter beljakovin, pred potovanjem povprašajte osebnega zdravnika o vitaminskih in mineralnih dodatkih. Ponovimo še enkrat: s seboj nosite dovolj zdrave in energetsko bogate hrane. Če vam med nosečnostjo določena hrana vzburja želodec in povzroča slabost, poizkusite uvesti čez dan več manjših obrokov. S pogostejšimi manjšimi obroki boste morda lahko zaužili več hrane kot samo s tremi večjimi, prav tako pa tak način prehranjevanja zmanjša možnost, da bi vas pekla zgaga.

Med potjo opravljajte postanke

Med nosečnostjo boste spoznali, da lahko v določenem času stranišče obiščete večkrat, kot ste si sploh lahko kdaj zamišljali. Ko imate možnost uporabiti čisto stranišče, to izkoristite. Toalete na letalih so mnogokrat ves čas zasedene, javna stranišča pa so higiensko manj primerna. Svoje obiske na straniščih predvidevajte vnaprej, predvsem na daljših potovanjih.

Izogibajte se možnostim različnih vnetij

Nosečnice so dovzetnejše za različna vnetja in podobne tegobe, topla in vlažna področja pa te možnosti še povečujejo. Pri izločitvi takih težav igra pogosto pomembno vlogo pravilna izbira oblačil. Bombažna in dovolj široka oblačila so že eden od vaših adutov. Tudi z udobno obutvijo ne morete zgrešiti. Ozke kavbojke in najlonske pajkice pa pustite doma. Vzemite s seboj svojo najljubšo blazino. Nakup kreme proti glivicam ne bo škodil in povzročil prevelike luknje v denarnici. Seveda vam bo o tem najbolje svetoval vaš zdravnik.

Izbirajte varne aktivnosti

Vodno smučanje, deskanje na snegu, smučanje ali jadranje na deski bodo med vašo nosečnostjo počakali na primernejši čas. Predvsem se izogibajte vsem športom, pri katerih lahko pride do padca. Omenili smo že športe, kot so potapljanje in podobni, kjer je možnost izgube kisika večja; tem se izogibajte. Prav tako se izogibajte savni in masažnim bazenom. Izbira aktivnosti je še vedno dovolj velika. Razmislite morda o jogi, vedno so dobrodošli lažji sprehodi, tudi plavanje ali celo rahel tek, če ste se s tem ukvarjali že pred nosečnostjo. Tudi lažjo igro tenisa lahko odigrate, čeprav boste hitro ugotovili, da ravnotežje ni ravno najboljše. Sicer pa dandanes obstaja veliko programov telovadb za nosečnice, tako da pravilna izbira res ne sme biti problem.

Ne pozabite – počitnice za so nosečnico še dragocenejše kot po navadi, saj poleg vsakodnevnih bremen skrbi še za zdravje nerojenega otroka in zdrav potek nosečnosti. Sestavni del počitnic je nujno tudi pot do tja. Z ustreznim načrtovanjem in pripravljenostjo nanjo je lahko ta tudi prijetna in ne preveč naporna.