DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA MATIČNE CELICE IN IZPADANJE LAS

Matične celice in izpadanje las

Po tridesetih letih sem na službeni poti spet srečal nekdanjega sodelavca iz Anglije. Ko sem ga ustavil, me sprva ni prepoznal. Seveda sva se spremenila.

izpadanje lasEden od mnogih znakov staranja je pospešeno izpadanje las, po domače pleša. Pri nekaterih, predvsem moških, se pojavi že takoj po puberteti. Moški tip pleše je najpogostejša oblika pospešenega izpadanja las tudi pri ženskah. Je posledica spremenjenega delovanja matičnih celic, ki v lasnem mešičku obnavljajo las. Kakšna je narava te bolezni in kakšne so možnosti za zdravljenje, so vprašanja, ki so v zadnjem času znova v ospredju. Živimo v novem obdobju, v katerem se za zdravljenje različnih bolezni želi uporabiti matične celice.

Matične celice

Takoj po oploditvi jajčne celice z delitvijo nastanejo izvorne matične celice, ki imajo zmožnost, da se razvijejo v katero koli celico od 220 tipov, ki sestavljajo naše telo. Z rastjo plodu te celice oblikujejo tkiva, kjer so celice bolj specializirane (npr. celice kože, srčne mišice, skeletne mišice, celice hrustanca, živčne celice), a še zmeraj vsebujejo tudi redke matične celice. Te so potrebne za obnavljanje tkiv.

Prav tkivne matične celice bi lahko uporabili za regeneracijo tkiv pri bolezenskih procesih, in sicer tako, da bi jih v laboratoriju osamili iz tkiv,  jih namnožili in znova vnesli v obolelo tkivo, s čimer bi pospešili regeneracijo. Da je popolna regeneracija mogoča, nam kažejo primeri iz narave. Jelenjadi vsako leto zraste novo rogovje. Če martinčku odrežemo konico repa, se ta regenerira. Zakaj torej ne bi npr. popolnoma regenerirali zob ali las, ko so nam že izpadli?

Ti cilji niso zgolj sanje. Prav v zadnjih tednih zasledimo veliko novosti o pripravi matičnih celic. Priprava teh je pri regeneraciji tkiv s celicami ozko grlo. Matične celice lahko pridobimo iz zarodkov, kar je etično sporno. Bolje jih je izolirati iz popkovnične krvi, najbolje pa bi jih bilo pridobiti kar iz tkiv, z reprogramiranjem odraslih celic kože, kar so pred kratkim pokazali na Japonskem in v ZDA.

Lasni mešiček in las

Med najhitreje regenerajoča se tkiva sodita kostni mozeg, kjer nastajajo celice krvi in tkivo lasnega mešička, ki obnavlja lase. Las raste iz lasnega mešička, ki sega globoko v kožo. Sestavljen je iz več delov. Lasna čebulica leži najgloblje. Vsebuje vezivo in preplet kapilar, ki  obdaja lasni matriks. Tega sestavljajo matične celice, epitelijske celice in melanociti, ki izdelujejo lasni pigment melanin. Delitev vseh teh celic je zelo intenzivna, saj to vzdržuje rast in obnavljanje lasu. Nekateri dejavniki, denimo obsevanje ali kemoterapija, celične delitve zavrejo in sledi izpadanje las. Vsaka dlaka ima tudi svojo žlezo lojnico, katere izvodilo se pridruži lasnemu steblu v zgornjem delu kože.

Znano je, da različnim ljudem zrastejo različno dolgi lasje, če si jih ne strižejo. Rast las določa faza rasti, ki traja več let, sledi ji faza mirovanja (nekaj mesecev), na koncu pa sledi faza izpadanja, ki tudi traja nekaj mesecev. Če se katera koli od teh faz spremeni, se spremeni obnavljanje las. Na posamezne faze rasti vplivajo zelo različni dejavniki.

Vloga testosterona

Moškemu tipu pleše rečemo tudi androgena pleša, ker je povezana z moškim spolnim hormonom testosteronom. Ta nastaja pri moških v testisih, pri ženskah pa v nadledvični žlezi. Na tkiva deluje tako, da se mora biokemijsko spremeniti v aktivno obliko, v dihidrotestosteron (DHT). Do te spremembe pride zaradi delovanja encima (5-alfa reduktaza, 5AR), ki je na celicah lasnega mešička in žleze lojnice. Ta encim je prisoten tudi v drugih tkivih, na primer na celicah žleze prostate pri moških. Pospešeno delovanje tega encima povzroči spremembe v delečih se celicah lasnega mešička in posledično izpadanje las. Na enak način lahko vodi v povečanje celice prostate, kar se pri starejših moških pogosto izrazi in je povezano s težavami pri izločanju urina.

Pospešena rast las in zdravila

Za zdravljenje povečane prostate so leta 1992 razvili učinkovino finasterid, ki zavira en tip encima 5AR. Pri bolnikih so opazili, da se jim je med zdravljenjem prostate pospešila rast las. Zato so po letu 1997 to snov začeli uporabljati dermatologi za zdravljenje moškega tipa plešavosti, a ne pri ženskah. Zdravljenje je dolgotrajno in ni povsem brez neželenih učinkov. Zdravilo se jemlje sistemsko, kar pomeni, da bolnik dnevno zaužije tableto, ki pa ne deluje le na lasišče, temveč tudi na druga tkiva, kjer je prisoten encim 5AR. Najbolj nezaželen stranski učinek je, da bolniku usahne spolna sla.

Poleg snovi finasterid se je tudi pri zdravljenju visokega krvnega tlaka s snovjo minoxidil kot neželen učinek pojavila povečana dlakavost. Za zdravljenje lasišča se ta snov ne jemlje v obliki tablet, marveč v obliki raztopine, ki se jo nanaša neposredno na lasišče. Za svoje delovanje na celice lasnega mešička se mora minoxidil najprej vsrkati v kri, da se lahko v jetrih presnovi v aktivno obliko in se vnovič vrne do celic lasnega mešička ter tam pospeši rast las. S tem načinom jemanja se ne moremo izogniti tudi neželenim učinkom, ki so lahko motnje v krvnem tlaku.

Naravno uravnavanje matičnih celic lasnega mešička in izpadanje las

Delovanje encima 5AH je uravnavano s sestavinami celic samih in s celicami imunskega sistema. V prvem primeru so med drugim zelo pomembne naravno prisotne proste maščobne kisline, ki sestavljajo vse celice. Celice ovija membrana, ki sestoji iz maščobnih kislin. Proste maščobne kisline zavirajo delovanje encima 5AR in s tem zmanjšujejo nastajanje aktivne oblike hormona DHT. S tem se  pospeši rast las.

izpadanje las lahko preprečimoMaščobne kisline pa niso le sestavine našega teles, najdemo jih tudi v rastlinski hrani. V različnih oblikah zdravljenja z zelišči in rastlinskimi ekstrakti je znano, da imajo sestavine semen (npr. laneno seme) in nekaterih plodov (npr. palminega plodu) blagodejen učinek na tegobe, povezane s prostato. Indijanci ob obali Mehiškega zaliva imajo med pripravki za zdravljenje težav s prostato in tegob pri menopavzalnih ženskah izvlečke iz plodu plazeče se palme (Serenoa repens), ki vsebuje velike količine prostih maščobnih kislin, še posebej takih, ki zavirajo delovanje encima 5AR. Izvlečki plodu te rastline so uporabni pri težavah s povečano prostato, pri menopavzi in tudi pri neprijetnostih z izpadanjem las pri moških in ženskah.

Hitro deleče se celice lasnega mešička so tudi pod nadzorom celic imunskega sistema. V odraslih ljudeh je priželjc ali timus navadno zakrnel. V tkivu timusa se odstranjujejo tiste celice imunskega sistema, ki prepoznajo telesu lastne celice kot tujke. Zato lahko take imunske celice  povzročijo propad celic lasnega mešička in s tem pospešeno izpadanje las. Izvlečki iz priželjca pa to lahko preprečijo, saj zavirajo delovanje avtoimunih imunskih celic.

Plazeča se palma in njeni plodovi, ki jih Indijanci in danes v zdravilstvu uporabljajo za pripravljanje izvlečkov za zdravljenje povečane prostate, postmenopavzalnih težav pri ženskah in za lajšanje tegob v zvezi s pospešenim izpadanjem las. V Sloveniji ob morju raste po videzu sorodna palma.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 17, december 2007.