DOMOV ZDRAVO ŽIVLJENJE IMUNSKI SISTEM KOLOSTRUM – VZDRŽEVANJE IMUNSKEGA...

Kolostrum – vzdrževanje imunskega ravnovesja z naravno snovjo

Kolostrum je edinstveno prehransko dopolnilo, ki vsebuje popolno sestavo hranil v takšnih količinah, ki jih z vsakdanjo prehrano najverjetneje ne bi vnesli v telo. Kolostrum je pravzaprav mlezivo, ki ga izločajo mlečne žleze sesalcev v prvih 24 do 36 urah po rojstvu mladiča. Sestava kolostruma je edinstvena. Njegov pomen so najprej odkrili pri govedu. Pri teletih, ki niso prejela dovolj kolostruma, so pogosteje ugotavljali prezgodnje smrti, nepravilen razvoj ali izgubljene bitke z različnimi okužbami. Kmalu so odkrili, da pri govedu materini imunoglobulini in rastni dejavniki zelo omejeno prehajajo skozi placento in da je prav kolostrum tisti, ki novorojenemu teletu omogoči ustrezno obrambo neposredno po rojstvu.

kolostrumSeveda se je samo po sebi porodilo vprašanje, kako je s kolostrumom pri človeku. O njegovih izjemnih lastnostih je poročal že Hufeland. Prve raziskave na ljudeh so prekinili druga svetovna vojna, odkritje penicilina in sulfonamida. Naravne substance so znova pritegnile pozornost strokovne javnosti v drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil objavljen članek o ugodnih rezultatih uporabe “imunskega mleka” pri zdravljenju revmatoidnega artritisa. V letih, ki so sledila, je bilo dokazano, da dojeni otroci v primerjavi s tistimi, ki so hranjeni z mlečnimi pripravki po steklenički, redkeje obolevajo za alergijami in okužbami ter se hitreje razvijajo. Danes se zanimanje strokovne javnosti čedalje bolj usmerja k uporabi naravnih substanc, ki ustvarjajo imunsko homeostazo. Znanstveno je potrjeno, da kolostrum ni koristen le za dojenčke, temveč tudi za odrasle. Kolostrum izboljša telesno obrambo, pospeši procese zdravljenja, okrevanja in celjenja ran ter izboljša telesno in duševno kondicijo. Finski znanstveniki so dokazali, da sestavine kolostruma prehajajo v krvni obtok prek prebavil.

Ker sta si zaporedji DNK človeškega in kravjega kolostruma zelo podobni, absorpcija in uporaba sestavin kravjega kolostruma pri človeku ni imunogena in ne povzroči odziva protiteles. Pri tem moramo omeniti, da kolostrum v prahu ne vsebuje mlečnega sladkorja, mlečnih beljakovin ali kakršnih koli alergenov, zato je primeren tudi za osebe z intoleranco za laktozo in atopične posameznike.

Dokazani učinki kolostruma

Klinične raziskave so potrdile naslednje ugodne učinke kolostruma:

  • pospešuje regeneracijo in celjenje poškodovanih mišic, kosti, hrustanca, kožnih in živčnih celic;
  • pomaga graditi mišično maso in spodbuja izgorevanje maščob, kar pripomore k izgubljanju telesne teže;
  • pomaga pri popravi DNK in RNK;
  • uravnava koncentracijo krvnega sladkorja;
  • povečuje zbranost in sposobnost koncentracije;
  • pri topični uporabi pospešuje celjenje opeklin, kirurških ran, raztrganih, odrgnin in vnetih sluznic;
  • lajša okužbe v ustni votlini in blaži bolečino po dentalnem kirurškem posegu;
  • spodbuja izločanje hormonov, ki lajšajo bolečine in izboljšajo razpoloženje.

Katere so sestavine kolostruma

Oglejmo si, katere so tiste sestavine kolostruma, ki se ponašajo s tako pozitivnimi učinki.
Najpomembnejše sestavine so:

  1. imunoglobulini, protitelesa;
  2. esencialne aminokisline, peptidi (polipeptid, ki vsebuje veliko prolina);
  3. transportne beljakovine, encimi;
  4. vitamini, elementi v sledeh;
  5. citokini in naravni rastni dejavniki;
  6. druge sestavine, z endorfini vred.

Oglejmo si njihov pomen

Imunoglobulini so osrednji dejavnik pridobljenega imunskega sistema in igrajo pomembno vlogo pri obrambi pred virusnimi, bakterijskimi in glivičnimi okužbami.

Esencialne aminokisline so nujno potrebne za celične presnovo in regeneracijo. Njihovo pomanjkanje vodi v razvojne motnje, kaže se s počasnim celjenjem ran, slabšo koncentracijo in slabšim imunskim odzivom.

Pomen polipeptidov, ki vsebujejo veliko prolina (PRP), je šele pred kratkim vzbudil večjo pozornost strokovne javnosti. Vplivajo na imunost in z nadzorovanjem celičnega imunskega odziva skrbijo za pravilno delovanje timusa (priželjca). Umirijo pretiran imunski odziv, prešibkega pa spodbudijo.

Kolostrum vsebuje laktoferin intransferin, ki preprečujeta razmnoževanje bakterij.

Vloge vitaminov in elementov v sledeh tokrat ne bomo podrobno obravnavali; posledice njihovega pomanjkanja so dobro raziskane in znane. Naj le navedemo, kateri so sestavni del kolostruma: vitamini A, B1, B2, B6, B12, folna kislina, vitamin C, ubikinon (Q10), vitamin E, biotin, holekalciferol (vitamin D3).

V kolostrumu so še inzulin, prolaktin, alfa1-antitripsin in alfa1-fetoprotein. Oba glikoproteina  (alfa1-GP in AP) zavirata delovanje proteaze in tako poskrbita, da želodčne kisline ne razgradijo drugih beljakovin, imunoglobulinov, citokinov in rastnih dejavnikov.

Znanstvena dognanja o vlogi kolostruma v telesnem imunskem odzivu

S kolostrumom v prahu v obliki kapsul so učinkovito obvladali drisko, ki so jo pri bolnikih z aidsom povzročili oportunistični patogeni. V raziskavah na laboratorijskih živalih so po uporabi kolostruma bistveno zmanjšali pogostnost okužb, ki so jih povzročili različni patogeni. V dvojno slepi raziskavi, nadzorovani s placebom, so zdravi prostovoljci peroralno prejemali enterotoksično E. coli. Pri tistih posameznikih, ki so dobivali bovini kolostrum z visoko koncentracijo mlečnih imunoglobulinov, se simptomi enterokolitisa niso pojavili. Drugi parametri, na primer sproščanje LPS, so potrdili, da je bovini imunoglobulin, zaužit z antacidi, odporen na proteolizo.

kolostrumPoljski nevrolog je uporabil analne kapsule kolostruma za zdravljenje devetih bolnikov s kronično progresivno multiplo sklerozo. Ker pri tej obliki bolezni spontana remisija ni mogoča, velja za uspeh že upočasnitev napredovanja bolezni ali možnost zmanjšanega obsega zdravljenja. Izmed devetih bolnikov se je bolezen poslabšala le pri dveh, pri sedmih pa so ugotovili izboljšanje stanja. Pri nobenem od bolnikov niso poročali o neželenih učinkih.

Drugi raziskovalci so izvajali študije, v katere so vključili športnike. V dvojno slepi, s placebom nadzorovani navzkrižni raziskavi so pri tistih športnikih, ki so med dvomesečnim treningom prejemali kolostrum, opazili povečanje mišične mase, ki je bilo za 50 odstotkov večje kot pri tistih, ki niso prejemali kolostruma. Ta raziskava je bila strogo kontrolirana in nadzorovana. IGF-1, ki je prisoten v kolostrumu, spodbuja sintezo in upočasni razgradnjo mišičnih beljakovin ter pripomore k večji sposobnosti telesa, da med vadbo za pridobivanje energije presnavlja maščobe in ohranja mišično maso. O podobnih izsledkih poročajo finski in avstralski raziskovalci, ki so raziskave opravili na olimpijskih moštvih svojih držav. Dokazali so, da je uživanje kolostruma povečalo moč, vzdržljivost in dosežke športnikov za najmanj 20 odstotkov. Uživanje kolostruma lajša mišične bolečine zaradi kopičenja mlečne kisline med ishemičnimi stanji in mikropoškodbami v mitohondrijih ter po njih. Do teh bolečin pride, kadar se zaradi preveč intenzivne telesne vadbe porabi več energije, kot je je na voljo v skladiščih (maščobe in ogljikovi hidrati). IGF-1 iz kolostruma takšne učinke prepreči.

Kdo naj uživa kolostrum

Uporaba kolostruma pri športnikih je dovoljena in ne velja za doping. Naravno lastnost kolostruma, da »kuri« maščobe in gradi mišično maso, lahko s pridom uporabijo bodibilderji in osebe, ki hujšajo.

Kapsule kolostruma so primerne za zelo širok krog uporabnikov. Priporočamo jih posameznikom, ki so v svojem vsakdanjem okolju izpostavljeni stikom z ljudmi in imajo zato večje tveganje za okužbe. To so na primer šoloobvezni in predšolski otroci, učitelji in zdravstveni delavci. Povečano tveganje za okužbe imajo tudi vsi, ki jemljejo steroidna in imunosupresivna zdravila, na primer astmatiki, osebe z avtoimunskimi boleznimi in tisti z vnetnimi boleznimi sklepov. Kolostrum je zelo priporočljiv tudi v hemato-onkologiji kot podporno zdravljenje, saj citostatiki, zdravila za kemoterapijo in radioterapijo zelo oslabijo bolnikov imunski sistem. Kolostrum namreč vsebuje tudi koristne antiproliferativne citokine. Med obdobji psihičnih in telesnih naporov kolostrum organizmu zagotavlja energijo in izboljša storilnost ter ugodno deluje na razpoloženje. Uporaba kolostruma pri športnikih je dovoljena in ne velja za doping. Naravno lastnost kolostruma, da »kuri« maščobe in gradi mišično maso, lahko s pridom uporabijo bodibilderji in osebe, ki hujšajo. Zunanja uporaba kolostruma pospeši celjenje ran, deluje protibakterijsko ter pomaga pri obnovi kože. Vsi našteti ugodni učinki kolostruma se lahko koristno uporabijo tudi v kozmetični industriji.

Naj povzamemo: kolostrum je varno naravno prehransko dopolnilo, ki s svojo sestavo ugodno vpliva na zdravje. Odlikujejo ga predvsem učinki na delovanje imunskega sistema, zlasti po zaslugi vsebnosti imunoglobulinov, citokinov in rastnih dejavnikov. Uporaba kolostruma je priporočljiva za širok krog uporabnikov.

Reference so na voljo v uredništvu.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 31, marec 2009.