dr. Darja Bitenc in pravljice

Pripovedovanje zgodb je stara šamanska tehnika, ki se je modri ljudje in žene poslužujejo že od nekdaj. Zgodbe – pravljice – tako niso le zgodba na papirju, temveč tudi način terapije. Dr. Darja Bitenc, mag. farm., pravljice uporablja v terapevtske namene. Kot pravi, se z duhom pravljic pogovarja kot s prijateljem. Prikliče jih večinoma skozi pogovor, pisanje, risanje, redkeje pa skozi pripovedovanje. Z njo smo se pogovarjali o pomenu pravljic.

Kaj vas je iz vašega osnovnega poklica farmacevtke popeljalo v deželo pravljic?

Po naravi sem raziskovalka in povezovalka. Sem tudi mama, ljubiteljica narave, praktik energetske psihologije, kvantnih tehnik zdravljenja, zapisovalka pravljic, učiteljica čuječnosti, magistra farmacije, doktorica klinične biokemije, geomantka in še marsikaj. Domače se počutim tako v miselnih, kot tudi čustvenih in duhovnih sferah življenja. Ta skupek lastnosti in ljubezen do pravljic sta me pripeljala do sodelovanja z duhom pravljic. Ali, kot sama rečem, modrosti, ki je skrita v pravljicah.

»Pravljice pripovedujejo o poti, ki jo prehodi junak od nesrečne situacije do harmonične rešitve, ko se vse postavi na pravo mesto. Pomagajo nam in nas spodbujajo, da tudi sami prehodimo pot do rešitve izziva. Podobno poslanstvo imamo vsi farmacevti, namreč pomagati sočloveku ponovno vzpostaviti zdravo ravnovesje tako v telesu kot življenju.« Tako pravi dr. Darja Bitenc, mag. farm.

Kakšen je pomen pravljic za gradnjo domišljije, za ustvarjanje povezanosti, sproščanje čustev?

Dr. Darja Bitenc, mag. farm.Pravljice pripovedujejo o poti, ki jo prehodi junak od nesrečne situacije do harmonične rešitve, ko se vse postavi na pravo mesto. Pomagajo nam in nas spodbujajo, da tudi sami prehodimo pot do rešitve izziva. Podobno poslanstvo imamo vsi farmacevti, namreč pomagati sočloveku ponovno vzpostaviti zdravo ravnovesje tako v telesu kot življenju. Vemo, da na celostno zdravje močno vplivajo čustvena stanja in kvaliteta razmišljanja. Pri delu z ljudmi je moja naloga prepoznati potlačena čustva, ki so nesproščena ostala v energetskem sistemu človeka, in miselne vozle, ki omejujejo osebo ter znatno vplivajo na njena dejanja in odzive, nato pa osebi pomagati, da jih vrne v zdravo ravnovesje. Ob porušenem ravnovesju so poleg osnovne pomoči ključnega pomena za ozdravitev upanje, pozornost ter občutek povezanosti in razumljenosti. Pravljice, če so pravilno izbrane, nam pri tem pomagajo. Ob drugih orodjih so tako pravljice moje sodelavke, učiteljice in včasih celo diagnostični pripomoček. Imajo sposobnost, da nagovorijo čustveni svet in se dotaknejo podzavesti, hkrati pa se tudi rodijo iz tega dela našega bitja.

So pravljice lahko zdravilne?

Ob porušenem ravnovesju so poleg osnovne pomoči ključnega pomena za ozdravitev upanje, pozornost ter občutek povezanosti in razumljenosti. Pravljice, če so pravilno izbrane, nam pri tem pomagajo.

Pri delu z otroki uporabljam pravljice skupaj s tehniko čustvenega osvobajanja (EFT). Z otrokom sestaviva zgodbo ali pa jo nariševa. Otrok namreč skozi pravljico hitreje izrazi in sprosti prej potlačena čustva. Odrasli ponavadi potrebujemo več časa, da ustvarimo zgodbo, ki izraža potlačeno čustveno situcijo. Zato jo, ko je primerno, glede na njihovo energetsko stanje sestavim tudi sama. Pravljico si le na videz izmislimo, v resnici jo začutimo in nato ubesedimo ali kako drugače izrazimo. Tako nastane pravljica »na recept«, ki jo oseba prebira, skoznjo se izražajo frekvence, ki so lahko skrite osebi sami, včasih pa tudi meni. Hkrati pa v pravljico veliko lažje vnesemo zdravilno informacijo, kot pa bi jo v miselni sistem človeka. Osebna pravljica tako postane besedilo, informirano z zdravilno frekvenco, podobno kot je v homeopatskih zdravilih informirana voda ali druga podlaga. Pravljica je torej diagnostični pripomoček, ki pomaga izraziti tisto, kar je skrito v podzavesti, hkrati pa pokazatelj procesa sproščanja blokade in zdravilo.

Morda je, ko se povežeš s pravljico in njenim sporočilom, najbolj dragocen občutek, da si razumljen, da nisi sam na poti, da je bila pot, po kateri hodiš, že mnogokrat prehojena, in da je cilj dosegljiv.

V travmatičnih situacijah se pogosto ustvari občutek ločenosti, tako znotraj osebe, torej ločenost uma od čustev, telesa, in seveda tudi od drugih ljudi. Pravljice pa spodbujajo povezanost, zato se tudi končajo z ljubeznijo. Morda je, ko se povežeš s pravljico in njenim sporočilom, najbolj dragocen občutek, da si razumljen, da nisi sam na poti, da je bila pot, po kateri hodiš, že mnogokrat prehojena, in da je cilj dosegljiv. Pravljica, ko jo začutiš, te na svojih krilih zaupanja ponese do rešitve. To nezavedno čutijo otroci in izbirajo pravljice, ki jih potrebujejo za podporo. Ni nenavadno, da pogosto v določenem obdobju izbirajo isto pravljico znova in znova.

Ali ste izdali kakšno knjigo pravljic?

Otrok skozi pravljico hitreje izrazi in sprosti prej potlačena čustva, zato dr. Darja Bitenc, mag. farm., in otrok sestavita zgodbo ali pa jo narišeta.

Zvezdica in zlate niti je ena od mojih najbolj posebnih pravljic, izdala sem jo tudi v knjižni obliki. Zvezdica še posebej močno nagovarja otroke in odrasle, ki so preživeli velike preizkušnje v življenju, kot so hude bolezni, nesreče, izgube dragih oseb. Ponuja občutek sprejetosti, vrednosti, upanja, povezanosti z življenjem in ljudmi, neredko pa pomaga narediti velike spremembe v življenju vsakomur, ki se ji odpre in jo sprejme za svojo.