DOMOV PREUDARNO ZA ZDRAVJE DA BO POLETJE RESNIČNO BREZSKRBNO

Da bo poletje resnično brezskrbno

Eva Cafuta Hlušička, mag. farm.

Letos smo resnično dolgo čakali na prve pomladne dni, zato ni čudno, da so nas topli sončni žarki v hipu zvabili iz zavetij naših domov v naravo, ki je že zacvetela v vsej svoji lepoti. Toplo vreme nas vabi na izlete, na morje, na dolge sprehode po svežem zraku ... Naj nam majhne težave ne pokvarijo težko pričakovanega veselja ob teh aktivnostih.

Prvo pomladno sonce ni nedolžno

Še preden začnemo pripravljati priročno potovalno lekarno, ki jo bomo vzeli s seboj na vsako poletno popotovanje in izlet, si priskrbimo kakovostno kremo za zaščito pred soncem. UV-zaščita naj bo nepogrešljiva med celotno sezono povečanega UV-sevanja. Uporaba tovrstnih izdelkov naj nam postane vsakodnevna navada, in naj ne bo rezervirana le za dopustovanje ob morju. Tudi v visokogorju je UV-indeks zelo visok, čemur naj bo prilagojena tudi višina uporabljenega zaščitnega faktorja; nikar pa ne pozabimo uporabiti zaščitnega izdelka tudi med športnimi aktivnostmi. Kolesarjenje, tek, tenis in drugi športi, pri katerih smo dolgo na soncu, nas nemalokrat stanejo prvih sončnih opeklin. Zaščitimo se torej že pred njihovim pojavom!

Če želite potovati nekam, kjer nihče od vaših znancev še ni bil, izberite Antarktiko – tam je bilo doslej le en odstotek Zemljanov.

Če nas prvi sončni žarki vseeno presenetijo in utrpimo blažje sončne opekline, si lahko pomagamo s klasičnimi in že preverjenimi izdelki, ki opečeno kožo hladijo, pomirijo rdečino in pospešijo njeno regeneracijo. Med njimi so izdelki, ki vsebujejo dekspantenol, izvlečke aloe vere, kafre, mentola ali ognjiča. Te nanašamo v tankem sloju na predele prizadete kože redno, dokler težava ne izgine. Seveda naj nas posledice neprevidnosti izučijo v prihodnje že kot preventivo uporabljati primeren izdelek za zaščito pred sončnim sevanjem.

Nakupovalni seznam: 

  • kakovostna krema za zaščito pred soncem 
  • sredstvo za oskrbo opeklin 
  • gel za oskrbo razdražene kože 
  • sredstva za zaščito pred piki klopov in insektov 
  • sredstva za blaženje bolečin 
  • antacidi (sredstva, ki zmanjšajo težave, povzročene s prekomernim izločanjem želodčne kisline) 
  • odvajalo 
  • rehidracijsko sredstvo 
  • termometer 
  • sredstvo zoper povišano telesno temperaturo 
  • probiotiki za obnovo porušene črevesne flore 
  • sredstva za lajšanje prebavnih težav 
  • razkužilo za površinske rane 
  • obliži 
  • sterilne gaze 
  • povoji 
  • za alergike: pršilo za nos, kapljice za oči, antihistaminik

Piki žuželk in alergije

Pospešenega razcveta rastlin se razveselimo vsi, razen alergikov. Tem se namreč ob pojavu toplega vremena kaj hitro poslabšajo simptomi, povezani z alergijo na cvetni prah in druge alergene. Pojavljajo se rdeče, srbeče in solzeče se oči, voden izcedek iz nosu, otečena nosna sluznica, ki otežuje dihanje; pojavi se kihanje, na koži pa drobni rdeči in srbeči mehurčki, zlasti na predelih, ki so neposredno izpostavljeni sončnim žarkom. Ljudje, ki vedo, da trpijo za tovrstnimi alergijami, se nanje pripravijo že prej. Če so prisotne večje težave, zdravila zanje predpiše zdravnik – sem uvrščamo razne inhalatorje, ki širijo dihalne poti in zdravijo vnetne procese v spodnjih dihalih, pršila za nos, ki blažijo težave z otečeno nosno sluznico in povečanim nosnim izcedkom, kapljice za oči, ki preprečujejo srbenje in solzenje oči, dermatike s kortikosteroidi, ki blažijo vnetja kože, v hujših primerih pa tudi peroralna zdravila, tj. sirupe ali tablete, ki so pravzaprav antihistaminiki (zavirajo učinke histamina – glavnega povzročitelja simptomov alergij) in kot taki sistemsko zmanjšajo opisane težave, povzročene zaradi vpliva alergenov.

Ne le cvetni prah, tudi sončni žarki, piki insektov, stik z raznimi travami ipd. lahko izzovejo alergijske reakcije. Pri blažjih oblikah si lahko pomagamo sami; v potovalni lekarni tako nikoli ni odveč imeti gela z aloe vero ali izvlečkom kamilice, ki oba pomirita blažje kožne iritacije, če vemo, da je tveganje za pojav kožne alergije večje, pa imejmo s sabo tudi izdelek z antihistaminikom (za dermalno ali peroralno rabo), ki bo pomagal učinkoviteje.

Pri pripravi potovalne lekarne premislite, kam greste in kaj boste počeli. Kako dostopna je medicinska pomoč, ali kdo potrebuje posebno skrb, če mora kdo od vaših sopotnikov redno uživati zdravila, pa nikakor ne pozabite nanje!Če se težava z alergijo pojavi prvič in/ali v hujši obliki, je obvezen obisk zdravnika, ne glede na to, kje se ob tem nahajamo. Zlasti velja pozornost pri manjših otrocih, kajti ni nujno, da sploh že poznamo vse njihove alergije. Obstaja namreč tveganje za pojav anafilaktičnega šoka, ki je življenjsko ogrožajoče stanje, in zoper tega si (razen z adrenalinskimi injekcijami, ki jih predpiše zdravnik, če smo takšen pojav že kdaj doživeli) sami ne moremo pomagati.

Ne pozabimo, da poleg žuželk, kot so čebele, ose in komarji, s toplim vremenom pridejo na plano tudi klopi. Obvezno se zaščitimo pred klopi vsakič, preden se odpravimo v ali ob gozd, nevarni so tudi predeli, kjer so visoka trava in grmičevje, tudi vrtovi in parki. Ob morebitnem ugrizu klopa bodimo pozorni na reakcije na koži (te se lahko pojavijo kjerkoli, ne le na mestu ugriza – pozor na kolobarjast izpuščaj, značilen za boreliozo) in pa seveda na znake okužbe s klopnim meningoencefalitisom (sprva blažji, nato pa huje izraženi simptomi, podobni gripi – visoka vročina in splošno slabo počutje). Cepljenje proti okužbi je še zmeraj edina zanesljiva zaščita.

Tudi pri pojavu opeklin ožigalkarjev, kot je npr. meduza, si pomagamo tako, da poškodovani predel kože večkrat na dan hladimo (s hladnimi obkladki ali z mazili oz. geli, ki vsebujejo kafro ali mentol). Če je rana globlja, je potreben obisk in obravnava zdravnika.

Nepogrešljivi naj bodo tudi ...

Ne glede na to, ali gremo na počitnice v zelo oddaljene kraje ali zgolj na enodnevni potep v bližino domačega kraja, si nikakor ne želimo veselega dogodka pokvariti z nepredvidenimi nezgodami. Tako naj v priročni potovalni lekarni nikakor ne manjkajo tudi analgetiki (sredstva, ki blažijo bolečine, kot so glavobol, zobobol ali menstrualne bolečine), antacidi (sredstva, ki zmanjšajo težave, povzročene s prekomernim izločanjem želodčne kisline), sredstva za lajšanje prebavnih težav (zlasti na potovanjih v bolj oddaljene kraje, kjer se zaradi spremenjene prehrane kaj hitro pojavijo težave bodisi z drisko bodisi z zaprtjem – v teh primerih je dobro imeti s sabo odvajalo in izdelek s probiotiki, ki bo pomagal obnoviti porušeno črevesno floro; odveč ne bo tudi rehidracijska sol, s katero nadomestimo med drisko ali bruhanjem izgubljene elektrolite in tako preprečimo pojav dehidracije), sredstva zoper povišano telesno temperaturo, sredstva za zaščito pred piki klopov in insektov, izdelki z UV-zaščito, ki bodo preprečili neprijetne izkušnje s sončnimi opeklinami (ne pozabimo na večkratno obnavljanje nanosa takega izdelka, še posebej, če se kopamo, otiramo z brisačo ali potimo), izdelki za preprečevanje in lajšanje simptomov alergije (vsaj izdelek za dermalno rabo v primeru kakršnih koli kožnih iritacij bo prišel prav), razkužilo za površinske rane, obliži, sterilne gaze in povoji.

Če želite na počitnice nekam, kjer ni hude gneče, pojdite v Mongolijo. Gostota prebivalstva v tej državi je dva prebivalca na kvadratni kilometer.

Vsebina potovalne lekarne naj se seveda prilagodi našim trenutnim potrebam in zahtevam. Če potujemo z otroki, jo je treba bolje založiti in prilagoditi trenutnim razmeram; prav tako je prilagojena tudi pri ljudeh, ki sicer jemljejo kakršno koli redno terapijo (zlasti nanjo ne smemo pozabiti niti med počitnicami!), prilagojena pa naj bo seveda tudi kraju in času našega potovanja. Če potujemo v eksotične kraje, kjer je zdravniška oskrba in oskrba z zdravili slaba, je seveda bolje imeti s sabo čim več zdravil, tudi za težave, ki jih sicer morda nimamo. Ni nujno niti, da bodo določena zdravila, ki jih bomo prejeli v takšnih krajih, delovala tako, kot bi morala, zato skrb za lastno potovalno lekarno nikakor ni odveč.

Vsekakor velja, da je bolje biti pripravljen na čim več dogodkov, ki jih lahko preprečimo ali rešimo sami, kot pa počitnice ali izlet prekinjati z obiskom lokalne zdravniške ambulante ali dežurne lekarne. Dokler se zavedamo, da je naše zdravje v večini v naših rokah, bomo na zasluženem oddihu lahko bolj sproščeni in le tako bo ta dosegel svoj pravi namen.

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 74, poletje 2013.