Carbonara originale

Brata Carbonara iz Neaplja sta bila v začetku osemnajstega stoletja ustanovitelja njune slavne kuharske šole. Začela sta že kot otroka, tako da sta pomagala svojemu očetu v lokalni gostilnici na obrobju Neaplja. Del očetove sreče je bil ta, da se je mimo gostilne vila pomembna trgovska pot. Ni pa bila pot mimo gostilnice edina, ki je prispevala k uspešnosti.

Dobra hrana in postrežba je raznesla mojstrovo ime po vsej Italiji, tako da je gostilnica postajala premajhna za vse lačne. Sinova mojstra Carbonare, Felipe in Masa, sta očeta že od malih nog spremljala na vsakem koraku, saj se je njuna mama posvečala ostalim obrobnim gospodinjskim delom, da je gostilnica lahko živela.

karbonaraKo je mojster Carbonara umrl ob koncu njunih najstniških let, sta Felipe in Masa sama prevzela skrb nad gostilnico, ki so jo do tedaj že povečali za nekaj miz. Oče fantoma ni zapustil samo gostilnice, temveč tudi kuharske skrivnosti in odlične recepte, zaradi katerih je zaslovel po celem svetu.

Fanta sta kasneje ustanovila kuharsko šolo, a sta se na koncu vseeno razšla zaradi  nestrinjanja pri enem, danes zelo slavnem receptu. Felipe je želel nadaljevati očetovo tradicijo in je testenine karbonara delal izključno samo z jajčkom. Masa je kot pristaš novega vala začel na veliko uporabljati kislo smetano. Edina sestavina, od katere ni nihče od njiju odstopil, je pečena slanina.

Originalni recept gre takole. Nasekljano čebulo in slanino narezano na kocke skupaj v kozici pražite na malo olja, ker slanina svoj sok še odda. V posodi poleg zavrite vodo, posolite in dajte kuhat testenine po navodilu izdelovalca. Medtem v skodelico ubijte jajčka, naribajte vanje parmezan in prežvrkljajte z vilico. Ko so testenine skuhane, jih odcedite in v kozici zmešajte s spraženo čebulo in slanino. Prelijte z jajčki in mešajte tako dolgo, da se na mehko spečejo po testeninah, servirajte na velike krožnike, malo popoprajte in postrezite s solato. S soljo bodite previdni, ker je slanina že sama po sebi slana.

Predelan recept pa gre takole. V kozici prepražite slanino narezano na kocke, da spusti olje. Dodajte na drobno sesekljan česen in pražite, da se lepo razdiši. Dodajte kislo smetano, premešajte, solite in poprajte po okusu. Smetane ni potrebno dolgo prekuhavati. Dodajte nariban parmezan im mešajte, da se raztopi. Testenine odcedite in vmešajte v smetanovo omako in servirajte.

OPOZORILO: taki obroki so res visoko kalorični in jih priporočam pred ali med večjimi fizičnimi napori.

USTNO IZROČILO: originalni recept mi je zaupal moj prijatelj Gubec. Slednji ga je izvedel od svoje tašče, ki ji ga je zaupal nekdo drug, ki je trdil, da je to originalni recept, pa ne vemo točno, ali je bil to nekdo na televiziji ali prijateljica ali katerakoli druga revija ali knjiga. Sploh pa to ni važno, pomembno je, da smo recept dobili.

IZ SEDANJOSTI: Felipe Masa je dirkač formule ena.

Za 4 osebe (original):

  • 300-400g testenin
  • 30 dag pečene slanine
  • pol čebule
  • 4 jajčka
  • parmezan
  • sol, poper

za 4 osebe (predelava):

  • 300-400g testenin
  • 30 dag pečene slanine
  • kisla smetana
  • trije stroki česna
  • parmezan
  • poper, sol