DOMOV BOLEZNI DERMATOLOGIJA BB KREME – NOVI TREND ZA VSE GENERACIJE

Bb kreme – novi trend za vse generacije

Eva Cafuta Hlušička, mag. farm.

Prve BB kreme so bile razvite že v 60. letih prejšnjega stoletja in namenjene zlasti azijskemu trgu, a so svoj veliki prodor na zahodni kozmetični trg doživele šele lansko pomlad. Takoj so napovedale revolucijo v negi kože, saj uspešno nadomestijo več kozmetičnih izdelkov in nam tako olajšajo vsakodnevno negovalno rutino.

Privlačna je že misel na to, da 5 izdelkov na kopalniški polički zamenjamo z enim samim, kaj šele čas, ki ga prihranimo, ko v jutranji naglici z eno samo potezo zadostimo vsem potrebam naše kože.

Kaj pravzaprav so BB kreme?

Kratico BB lahko prevedemo na več načinov: blemish balm/blemish base ali balzam/ osnova proti nepravilnostim ali – bolj ohlapno rečeno – beauty balm oziroma lepotilni balzam. Vsekakor ime obljublja odpravljanje kožnih nepravilnosti: BB kreme to dosežejo s svojimi aktivnimi učinkovinami, hkrati pa so blago pigmentirane, torej prekrijejo morebitne drobne napake na koži. V enem samem izdelku je torej združenih več aktivnih učinkovin, ki omogočajo tudi več negovalnih lastnosti.

BB kreme namreč nadomeščajo:

  • serum,
  • vlažilno sredstvo, 
  • negovalno sredstvo, 
  • prekrivno sredstvo (puder ali korektor) in 
  • izdelek z zaščitnim uv-faktorjem.

Ni torej čudno, da so zaradi svoje praktičnosti pri uporabi BB kreme postale trenutni hit na kozmetičnem trgu in jih ima v svojih linijah za nego obraza že skoraj vsaka kozmetična hiša.

Kar 5 izdelkov v enem samem

Sliši se skoraj prelepo, da bi bilo res, vendar je v BB kremah dejansko toliko komponent, da lahko mirno opustimo uporabo petih preostalih kozmetičnih izdelkov:

Nakup BB kreme bo zmanjšal število plastenk, stekleničk, škatlic in tub na polički v kopalnici.

Serum nadomesti učinkovina, ki ima vodilno vlogo pri lepšanju kože, pa naj bo njen namen glajenje gubic ali izboljšanje kožnega tonusa.

Vlažilno sredstvo je ključno v vsakodnevni negovalni rutini, tako pri mladi in nečisti kot tudi pri starejši koži, ki ravno zaradi preživetih let izgublja vlago in lastno sposobnost njenega nadomeščanja. Vlaženje kože je tudi najhitrejša pot do izboljšanja njenega videza; prav tako je nujno zato, da se ostale učinkovine lažje vpijejo v kožo, kjer je njihovo mesto delovanja.

Negovalno sredstvo dopolnjuje učinek seruma, nudi občutek nahranjenosti kože, jo tonizira in gladi manjše gube.

Pigmentni delci v BB kremah prekrijejo drobne kožne nepravilnosti, naj bodo to akne, ogrci, pigmentacije, brazgotine ali druge bolj ali manj moteče kožne spremembe. Za naraven videz zadostuje prekrivna sposobnost nanesene BB kreme, če želimo večjo prekrivnost, pa lahko čez njo nanesemo še običajni puder.

Navsezadnje (a vsekakor ne najmanj pomembno) je pa dejstvo, da je v BB kremah tudi zaščitni faktor, ki ga – če ga ni v negovalni kremi – velikokrat pozabimo nanesti, sploh v hladnejšem delu leta, kar je velika škoda, saj z uporabo zaščitnega faktorja vsakodnevno zmanjšujemo možnost nastanka vidnih znakov staranja, povzročenega zaradi uv-sevanja (med temi so tudi kožne gube in fotopigmentacije).

Kako izbrati pravo BB kremo?

BB kreme so najprimernejše za uporabo pri normalni do suhi koži, medtem ko se pri mastni koži (sploh z izrazitejšimi kožnimi nepravilnostmi) zaradi svoje formulacije ne obnesejo tako dobro. Ne vsebujejo namreč komponent za uravnavanje izločanja kožnega sebuma, običajno niti salicilne kisline, hkrati pa je njihova prekrivna sposobnost za zelo nečisto kožo premajhna. Za mastno in nečisto kožo z močneje izraženimi aknami se torej namesto BB krem priporočajo drugi, ustreznejši izdelki za nego.

Kozmetične blagovne znamke imajo zelo zveste kupce. Kljub recesiji ljudje še naprej kupujejo svoje najljubše izdelke, čeprav imajo na voljo podobne in cenejše. To jim krepi samozavest.

Na mešani in suhi koži pa so BB kreme zelo učinkovite. Če je koža zelo suha (npr. pozimi), pred uporabo nanesite še vlažilen izdelek – zgolj zaradi lažjega in enakomernejšega nanosa BB kreme. Če uporabljamo BB kremo, nam v večjem delu leta pred njenim nanosom ni treba uporabiti drugega izdelka z zaščitnim faktorjem. Ta je že v sami kremi (kar je fantastična novica za tiste, ki na uv-zaščito pozabljajo!) in običajno znaša 20 ali 30 (oznaka na izdelku je SPF 20 oz. SPF 30). Za poletje pa le velja uporabiti izdelek z višjim zaščitnim faktorjem pred nanosom BB kreme, zlasti na morju ali ob večjem izpostavljanju sončnemu sevanju.

Dobro je tudi vedeti, da je uporaba BB krem omejena na dnevno nego, medtem ko čez noč raje uporabljajmo negovalni izdelek, ki smo ga sicer uporabljali do sedaj (pigmenti iz BB kreme se kaj hitro znajdejo tudi na posteljnini). Prav tako velja paziti, če koža potrebuje intenzivnejši pomlajevalni učinek - tega zgolj BB krema ne more zagotoviti, zato je za optimalni učinek še vedno obvezna uporaba primernega negovalnega izdelka pred spanjem.

Zgodba še ni končana: CC kreme

Seveda se kar samo ponuja vprašanje o naslednicah BB krem - to so tako imenovane CC kreme, ki so prav tako že dostopne na našem tržišču. Gre za nadgradnjo že tako multifunkcijskih BB krem. Izraz »CC kreme« prevajamo kot »complexion/color correction« kreme, se pravi kreme za popravilo tena in imajo v primerjavi z BB kremami večji prekrivni učinek. Tako je uporaba drugih prekrivnih izdelkov (tekoči puder ali puder v prahu) po uporabi CC krem pravzaprav nepotrebna. CC kreme so tako primernejše za tiste uporabnice, ki imajo izrazitejše nepravilnosti na koži (akne, ogrce, pigmentacije), BB kreme pa za tiste s čisto kožo, ki ji manjka le malo barve za izenačenje tena.

Pri izbiri ustrezne BB kreme moramo biti pozorni tudi na odtenek, ki ga bomo izbrali. Nekatere kozmetične linije ponujajo BB izdelek v samo enem odtenku – ta je univerzalen; pigmentni delci sipajo svetlobo in se tako prilagajajo naravnemu tonu kože. Obstajajo pa tudi BB kreme v svetlejših ali temnejših tonih. Tukaj je izbira podobna izbiri ustreznega pudra – odtenek, ki je na naši koži pri dnevni svetlobi najmanj opazen, je pravi.

Aktivne učinkovine v BB kremah

Kaj torej vsebujejo BB kreme, da lahko nadomestijo toliko drugih kozmetičnih izdelkov? Kot vlažilno sredstvo sta najpogosteje uporabljana glicerol in hialuronska kislina. Hialuronska kislina dokazano vlaži kožo in izboljša strukturo kolagenskih in elastinskih vlaken v koži. Bogate so tudi z antioksidanti (vitamini, običajno z vitaminoma E in C – vitamin C je znan antioksidant, hkrati pa tudi sredstvo za beljenje pigmentnih madežev in nujna komponenta kolagenske mreže v koži; rastlinskimi ekstrakti, bogatimi z antioksidanti, ipd.). Niacinamidi v BB kremah preprečujejo nastanek pigmentnih madežev, saj preprečujejo prenos melanina v vrhnje kožne sloje. Kot aktivno sredstvo za zmanjšanje vidnosti gub so v BB kremah pogosto uporabljani tudi peptidi (eden najbolj znanih je argirelin), zraven tega pa seveda že omenjena hialuronska kislina in številni drugi ekstrakti z zaviralnim učinkom na tvorbo gub.

Med nakupom kreme si vzemimo čas in pazljivo izberimo ustrezen odtenek, da ne bomo podobni pustni maski.

Pigmenti so običajno mineralni (železov oksid, titanov dioksid, cinkov oksid ...). Zaščitni faktor pa je navadno kombinacija mineralnih (titanov dioksid ali cinkov oksid) in organskih (cinamati, derivati para- aminobenzojske kisline, salicilati …) filtrov. BB kreme vsebujejo različne rastlinske izvlečke in mineralna olja, ki kožo negujejo, vidno pomlajujejo in preprečujejo nastanek gub (ekstrakti alg, grozdnih pešk, zelenega čaja, rožmarina, kamilice ...).

Ker vsebujejo pigmentne delce, je ključnega pomena njihova dobra mazljivost, ki omogoča enakomeren nanos izdelka. Zato so BB kreme bogate s silikati. Ti so za mastni tip kože – kot že omenjeno – težje prenosljivi, pri mešani in suhi koži pa omogočajo enakomerno prekrivnost BB izdelka.

BB kreme – za hitrejšo vsakodnevno rutino

Učinkovitost petih komponent v BB kremi seveda ni enakovredna učinkovitosti petih posameznih izdelkov, a vsi vemo, da pomanjkanje energije ali časa jutranjo negovalno rutino velikokrat skrajša za vsaj en korak in je v tem primeru vsekakor boljša (ne le lažja) uporaba ustrezne BB kreme. Včasih so tudi lepotilne bližnjice zelo dobrodošle!

Članek je bil objavljen v reviji Naša lekarna št. 72, april 2013.