Anafilaksija

V desetih letih sedemkrat več hospitalizacij zaradi alergijskih reakcij v Sloveniji

Lekarniška zbornica Slovenije se je pridružila mednarodni kampanji o alergijah pod okriljem Evropske akademije za alergologijo in imunologijo (EAACI), ki bo potekala med 12. marcem in 24. aprilom 2015. V tem obdobju bodo v lekarnah širom Slovenije lekarniški farmacevti paciente osveščali o prepoznavanju in ukrepanju v primeru anafilaksije.

Kako prepoznamo anafilaksijo?

AnafilaksijaAnafilaksija je življenjsko ogrožajoča preobčutljivostna reakcija, ki se razvije v času od nekaj minut (najpogosteje po pikih žuželk) do dveh ur po stiku z alergenom (po zaužitju hrane ali zdravil). Prizadene predvsem dihala, obtočila in kožo. Najpogostejši znaki so otekla sluznica grla, začasna zožitev sapnic, nizek krvni tlak in medlevica. Pri večini bolnikov so prisotne tudi spremembe na koži in sluznicah – srbež, kožni izpuščaji in motnje srčnega ritma.

Strah pred uporabo adrenalina je odveč

Adrenalin je zdravilo prvega izbora ob anafilaktični reakciji, saj je edino zdravilo, ki lahko reši potencialno življenjsko ogroženega bolnika ob anafilaksiji. Strah pred upravičenostjo odmerjanja adrenalina je praviloma odveč, saj pri bolnikih, ki doživijo anafilaktično reakcijo, ne obstaja absolutna kontraindikacija za zdravljenje z adrenalinom.

Adrenalin se aplicira v zgornjo lateralno stran stegna, ker je od tu sistemska absorpcija veliko hitrejša, kot na drugih mestih. Pred, med in po aplikaciji adrenalina s samoinjektorjem je potrebno bolnika namestiti v ležeči ali vsaj polsedeči položaj. 

Anafilaksija je zelo huda alergična reakcija, ki jo najpogosteje sprožijo določene vrste hrane, piki žuželk in nekatera zdravila.

Najpogostejši alergeni

Anafilaksijo najpogosteje povzročajo alergeni v hrani, zdravila in piki žuželk.

  • Med živili so najpogostejši alergeni v arašidih, oreščkih, mleku, jajcih, soji, pšenici, ribah, mehkužcih in breskvah;
  • Zdravila, ki najpogosteje izzovejo reakcijo, so betalaktamski antibiotiki, mišični relaksanti in nesteroidni antirevmatiki;
  • Ose, sršeni in čebele so tiste žuželke, na katere smo ljudje najpogosteje alergični.

V okviru mednarodne kampanje bodo v lekarnah potekale številne aktivnosti za ozaveščanje o lajšanju simptomov v primeru alergij, med drugim tudi nazorna uporaba samoinjektorja. Vabimo vas, da v času kampanje obiščete najbližjo lekarno in se prepričate o možnostih enostavnejšega življenja z alergijami tako zase kot za svoje bližnje.