Domov » Vsi članki

Jesenska solata

Če vas naslov ne prepriča, morate brati dalje. Vsaj tisti, ki v kuhinji radi kaj tudi dlje časa mučkate. Čeravno sem jed, ki vam jo bom opisal, poimenoval solata, je to zgolj zato, ker je več vrst zelenjave in sadežev zmešano v...

Narava tudi sama pomaga sladkornim bolnikom

Med predavanji v društvih sladkornih bolnikov sem dobila potrditev, da se pri posameznih bolnikih telo različno obnaša do nekaterih živil, kar sem prej teoretično že prebrala. Na primer: nekomu jabolko zviša sladkor, drugemu ne,...

Čas je za solato

Čudež je, da v Sloveniji niso več najbolj popularne besede recesija, stroški, varčevanje! Končno se je začelo z drugačnimi, bolj optimističnimi besedami in besednimi zvezami: poln vrt, mehka solata, mlada špinača, redkvice, mlada...

Počitniška kuhinja na prostem

Veliko ljudi pravi, da jih priprava jedi na prostem, na domačem vrtu ali med počitnicami in taborjenjem v naravi, močno sprosti in razbremeni vsakodnevnega stresa. Zato si torej tako želimo obedovati na prostem!

Jejmo več vlaknin!

Že stari Grki so s Hipokratom vedeli, da hrana še kako vpliva na počutje, zdravje in bolezen; to si lahko z neustrezno prehrano in slabimi razvadami sami »pridelamo«.

Pokažite si jezik!

Pokažite si jezik in povedal vam bo, kaj telo potrebuje! Na jeziku je izredno veliko živčnih končičev, zato sodi med telesne organe, ki so najobčutljivejši na dotik in za bolečino. Kemični receptorji na jeziku zaznavajo stanje...

Zakaj je mleko zdravo?

Danes si izmišljamo in izmišljamo ... To s pridom izkorišča živilska industrija in nam ponuja tudi lahka živila, lahko mleko ... Iz mleka odstranijo maščobo, zato pridobijo še več masla, smetane, jogurtov in drugih izdelkov in...

Solimo z zrncem soli

Danes je sol poceni in nikomur ne pade na pamet, da bi jo menjal za zlato. Vsem je na dosegu roke in veliko je takih, ki »brez zrnca soli v glavi« nepremišljeno stresajo sol v juho in na vse, kar se znajde na krožniku.

Zmote in resnice o maščobah

O maščobah je bilo prelitega že toliko besnega črnila in izrečenih toliko grenkih besed, da pravzaprav ni čudno, da zlahka postanejo žarke, naravnost »žautave«. Od kod taka negativna podoba maščob? Mar so res tako slabe in...

Razbremenimo telo – z juhami

Po praznikih telo nujno potrebuje razbremenitev. To so ljudje vedeli že iz davnine, pa naj je bilo to na severu ali jugu, na vzhodu ali zahodu našega planeta. Narava je sama poskrbela, da je v tem času na voljo prav tisto, kar...

Tisoč želja

Eno najbolj uporabnih orodij v medsebojnih stikih so – oči. Naš pogled. V očeh se zrcalita šarm in karizma posameznika, toda tudi zdravje in naše počutje. Če je hranilnih snovi dovolj, bo kar 90 odstotkov našega šarma izviralo...

Vsak vitamin ima pomembno nalogo

Vsak vitamin ima svojo vlogo. Noben vitamin ne more nadomestiti drugega vitamina, zato življenje brez njih ni mogoče. Telo jih ne more (oziroma ne more v zadostni količini) proizvesti samo, zato jih moramo dobiti s hrano.

Iz narave za zdravje

Vsakdo se v življenju sreča z boleznijo, ki je največkrat posledica načina življenja. Takrat stopimo k zdravniku, a ponavadi pozabimo, da nam za zdravje lahko pomaga tudi narava.

Po dopustu brez stresa

Moderna družba je »stresna tvorba«; življenje je polno negotovosti in terja neneho prilagajanje na spremembe. Vendar stres ni samo negativen, saj daje motivacijo, spodbuja k akciji in naredi življenje zanimivejše.

Vegetarijanska prehrana pri otrocih in mladostnikih – da ali ne?

Vegetarijanstvo je način življenja, pri katerem se ljudje odrečejo uživanju živil iz ubitih živali (mesu, ribam, rakom, školjkam) in izdelkom iz živali (usnju, krznu, svili). Približno 2,5 odstotka odraslih v zda in 4 odstotke...

Hrana in sladkorna bolezen

Moje izkušnje s sladkornimi bolniki potrjujejo ugotovitve iz nove literature, da se pri posameznih bolnikih telo različno obnaša do posameznih živil. Različen odziv na hrano pri posameznih bolnikih je po mojem mnenju posledica...

Dobre bakterije rešujejo zdravje

Ko sem bila še majhna, smo doma na vasi kisali veliko mleka, zelja in repe. Kislo mleko smo pili za žejo, prijala nam je tudi zelnica in od sosedov sem slišala, da se prav po okusu zelnice lahko sklepa o kakovosti kislega zelja....

Kaj je eko?

Dandanes lahko ljudje le sanjamo o tem, da uživamo neoporečno hrano, pridelano s pravim odnosom in pristopom do narave na neonesnaženi zemlji, sredi idiličnega podeželja. To je bilo pred približno sto leti nekaj povsem vsakdanjega

Pogumno v mraz

O vitaminih in mineralih smo pisali in brali že ničkolikokrat. Zakaj potem še en članek na to temo? To sem vprašala tudi sama, ko me je nova urednica prosila, da bi po dolgem dolgem času spet nekaj napisala za revijo. Pa saj to...

Rdeča pesa

Rdeča pesa je tista zelenjava, ki jo ima večina otrok najraje, mamice pa zraven vzdihujemo, ker od zelenjave jedo le rdečo peso. Seveda jo imajo otroci radi, saj je edina zelenjava (poleg korenčka) s polnim sladkastim okusom,...

Prikazujem rezultate 21 do 40 od skupno 72

NAŠA LEKARNA

Uredništvo