Domov » Vsi članki

S pozitivnim razmišljanjem mi je marsikdaj uspelo napad tudi preprečiti

Zgodba gospe Mojce, ki ji je jemanje zdravila za epilepsijo izboljšalo življenje.

Kategorija: Nevrologija

Multipla skleroza

Po podatkih Mednarodnega združenja za multiplo sklerozo je na svetu okoli tri milijone obolelih za multiplo sklerozo (MS). Pravega vzroka za nastanek MS še ne poznamo. Vemo le, da gre za avtoimunsko vnetno dogajanje znotraj...

Kategorija: Nevrologija

EPITEL – svetovalni telefon društva Liga proti epilepsiji Slovenije

Svetovalni telefon EPITEL je namenjen osebam z epilepsijo, njihovim svojcem in prijateljem, pa tudi drugim ljudem, ki jih zanimajo različne informacije o epilepsiji.

Kategorija: Nevrologija

Da bomo bolje poznali epilepsijo

Epilepsija, pri kateri je normalna aktivnost možganskih celic občasno motena, je ena najpogostejših nevroloških bolezni.

Kategorija: Nevrologija

Spomin - mejnik naše preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Zakaj se ljudje natančno spomnimo dogodkov iz otroštva? Zakaj ne pozabimo, kako se vozi kolo, čeprav ga nismo vozili že 20 let? Odgovori na ta vprašanja ležijo v skrivnostih človeških možganov in v delovanju spomina.

Kategorija: Nevrologija

Moje aktivno življenje z multiplo sklerozo

Pogovarjali smo se z Andrejem Erjavcem, dvainpetdesetletnim arhitektom rokerskega videza. Andrej ima družino, smuča, uživa v življenju. Že več kot 20 let pa je njegova spremljevalka tudi multipla skleroza.

Od normalne pozabljivosti do demence

Evropa in Slovenija sta pred vrati prave epidemije nevrodegenerativnih bolezni starejših in med temi posebej izstopa demenca in z njo povezane blage kognitivne motnje.

Kategorija: Nevrologija

Alzheimerjeva bolezen

Najpogostejši vzrok demence je Alzheimerjeva bolezen. Simptomi, kot so pozabljivost, zmanjšana zmožnost orientacije, razumevanja, govornega izražanja ne prizadenejo le bolnikov, temveč pomenijo tudi veliko breme za njihove...

Kategorija: Nevrologija

Narkolepsija in migrena

Narkolepsija je dedna bolezen in se pogosteje pojavlja v določenih družinah. Ponavadi se začne v puberteti ali adolescenci, a velikokrat predolgo ostane neprepoznana.

Nova spoznanja o zdravljenju multiple skleroze

V Sloveniji je okoli 1500 bolnikov z multiplo sklerozo, kronično in nepredvidljivo boleznijo osrednjega živčevja.

Kategorija: Nevrologija

Klop – majhna živalca, velika nevarnost

Klopni meningitis (klopni meningoencefalitis) - bolezen, ki postaja v Evropi vse pomembnejši zdravstveni problem, se prenaša z ugrizom klopa na človeka in tudi na druga živa bitja.

Po dopustu spet v službo. Radost ali žalost?

Delo je eden izmed najpogostejših stresorjev. V Evropski uniji je stres na delovnem mestu druga najpogostejša težava, povezana z delovnim mestom, takoj za bolečinami v hrbtenici. Ocenjujejo, da je stres vzrok za 70 do 80 % ...

Kategorija: Nevrologija

Narkolepsija – tudi zaspanost je lahko bolezen - 1.del

Bolezen spanja, ki se med drugim kaže s številnimi napadi zaspanosti podnevi, se imenuje narkolepsija.

Kategorija: Nevrologija

Narkolepsija – tudi zaspanost je lahko bolezen 2.del

Diagnoza narkolepsije je klinična. Pri bolnikih, ki imajo vse glavne simptome narkolepsije, je zelo malo možnosti, da bi bila vzrok zanje kakšna druga bolezen.

Kategorija: Nevrologija

Vrtoglavico lahko ustavimo

Pri vrtoglavici gre največkrat za prehodne motnje v delovanju ravnotežnega sistema. Težave z omotico so sicer zoprne, niso pa nevarne.

Kategorija: Nevrologija

Praznina v pomnenju: težave s spominom in demenca

Demenca prizadene spominske in druge umske sposobnosti, kar v pogovoru nekateri opisujejo kot sklerozo. Začetne spremembe se večinoma začnejo neopazno in trajajo mesece ali leta.

Kategorija: Nevrologija

Epilepsija - kratek stik v možganih

Kljub pogostnosti epilepsije se o njej pri nas (pre)malo piše, bolniki pa so zaradi nepoznavanja pogostokrat neupravičeno stigmatizirani.

Kategorija: Nevrologija

Smrčanje, motnja dihanja in spanja!

Zanimivo je, da večina 'smrčačev', ki pridejo v ambulanto, prihaja na pobudo zakoncev ali prijateljev/prijateljic, ki jih moti njihovo 'nočno žaganje' - smrčanje.

Kategorija: Nevrologija
Prikazujem rezultate 21 do 38 od skupno 38

NAŠA LEKARNA

Uredništvo