Domov » Vsi članki

Oči niso nujno rdeče zaradi joka

Naslov današnjega prispevka nakazuje, da bo govora o solzah. Seveda se poraja logično vprašanje: bo govora o joku ali o solzenju?!

Z vadbo nadaljujmo tudi med prehladom

Dihala so najbolj odprta telesna površina, s katero se izpostavljamo (ker moramo stalno vdihovati zrak) drugim ljudem, zato ni čudno, da okužbe dihal obsegajo okoli dve tretjini vseh okužb, ki prizadenejo ljudi.

Proti herpesu ukrepajmo čim prej

Kolikokrat vas je že presenetil in vam prekrižal načrte, da ste namesto odhoda na prijetno srečanje raje obtičali doma? Najprej skelenje in kmalu zatem mehurček, ki vas je opomnil na bitko vašega organizma z virusom.

Razkužila kot zaščita pred boleznimi

Zima nam kar precej prizanaša z nizkimi temperaturami. Toplejše vreme je dobrodošlo za številne bakterije in viruse, ki veselo razsajajo med nami in jim naše smrkanje in kihanje ni prav nič mar.

Grlo me boli!

»Grlo me boli,« pogosto potožijo ljudje, ki pomoč poiščejo v lekarni. Čeprav sta grlo in žrelo ločeni enoti in imata vsaka svojo vlogo, iz teh besed ponavadi prepoznamo, da bolnika praska, skeli in peče v žrelu in da težko požira.

Vpliv cepljenja na imunski sistem

Mnoge bolezni, ki jih povzročajo mikrobi (bakterije, virusi, paraziti), so v prvi vrsti časovna bitka med mikrobi in imunskim sistemom. Ko se prvič srečamo z določeno okužbo, imunski odziv še ni organiziran, zato se okužba širi...

Sezonska tableta za sezonsko alergijo – nova možnost

Specifična imunoterapija (SIT) alergijskega rinitisa praznuje letos 100-letnico in prekrivajo se vse pogostejša poročila o uspehih takega zdravljenja. Take so tudi naše izkušnje v zdravljenju alergijskega rinokonjunktivitisa.

Kako preživeti poletje z alergijo na sonce?

Sonce je vir življenja, brez katerega si je nemogoče predstavljati razvoj ter obstoj rastlin, živali in ljudi. Velikokrat pa je lahko sevanje sonca tudi nevarno – še posebej za našo kožo.

Nove metode specifične imunoterapije

V zdravljenju alergij so na mestu trije postopki, za katere se odloča dober poznavalec alergijskih bolezni. To so: izogibanje dokazanemu kritičnemu alergenu, farmakološka terapija, specifična imunoterapija (SIT).

Virus herpesa ostane v vašem telesu za vedno

Virusi povzročajo tudi številne kožne bolezni. Herpes simpleks se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vendar zagotovo najpogosteje na ustnicah ter okoli ust in nosnic. Neredko se pojavi tudi na vekah.

Sodobni pogledi na cepljenje

Nalezljive bolezni uspešno obvladujemo z najučinkovitejšim med vsemi ukrepi, to je s cepljenjem, kar omogočajo znanje in sodobna, varna ter učinkovita cepiva. Zahvaljujoč cepljenju, ki bi mu lahko rekli kar čudež medicine

Pomladne neprijetnosti alergikov

V tem letnem času se med nami še zadržujejo prehladne bolezni z nahodom in komaj opažamo prihajajočo pomlad. Pomlad pa prinaša tudi neprijeten alergijski nahod in alergijsko vnetje oči. Kar do 30 % ljudi od zgodnje do pozne...

Rak na materničnem vratu

Za rakom na materničnem vratu vsako leto zboli 34.000 Evropejk, od tega jih 16.000 za posledicami bolezni umre. Zbolevajo mlajše ženske, največ primerov odkrijemo med 35. in 50. letom, ko so ženske v najbolj aktivnem obdobju...

Ugriz klopa je lahko usoden

V času, ko imajo ljudje odklonilen odnos do neobveznega, dopolnilnega cepljenja, bi marsikdo pomislil, da gre za še eno reklamno akcijo: gremo se vsi cepit! Vendar v resnici ni tako; preberite dejstva.

Začenja se sezona gripe

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi med ljudmi. Nevarna je predvsem za bolnike s kroničnimi boleznimi srca, pljuč, jeter, ledvic, sladkorno boleznijo, ker lahko poslabša osnovno kronično bolezen in ima...

Ni vsak kašelj enak

Prehlad spada med najpogostejše virusne okužbe, saj ga povzroča kar več kot 200 različnih virusov. Prehladna obolenja se v večji meri pojavljajo jeseni in pozimi, vendar ni dokazano, da občutek mraza sam po sebi povzroča prehlad...

Nad viruse s kapljicami, tabletami in pršili

Če zbolimo odrasli, je sitno. Še huje je, ko zbolijo otroci. Otroci zbolijo pogosteje kot odrasli zaradi več razlogov. Predšolski otroci še nimajo razvitega obrambnega sistema na široko pahljačo virusov, ki prehladna obolenja...

Cepljenje proti virusnim okužbam

V jesenskem in zimskem času naraste število bolnikov z akutnimi okužbami dihal, ki jih povzročajo različni virusi. V tem času lahko krožijo tudi različni virusni povzročitelji črevesnih okužb, kot so rotavirusi ali norovirusi....

Pravočasno se zaščitite pred klopnim meningoencefalitisom

S pričetkom pomladi se poveča tudi aktivnost klopov, ki prenašajo klopni meningoencefalitis. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi, zato je pravočasna zaščita še posebno smiselna.

Bolezni, ki jih prenašajo žuželke

Prihaja čas poletja in s tem čas počitnic, ko občutno več časa preživimo v naravi. Ker se narava že prebuja in z njo tudi žuželke, je dobro vedeti, kako preprečiti pike oziroma blažiti njihove posledice.

Prikazujem rezultate 21 do 40 od skupno 66

NAŠA LEKARNA

Uredništvo